Сусамът представлява уникална комбинация от биологично активни вещества и е

...
Сусамът представлява уникална комбинация от биологично активни вещества и е
Коментари Харесай

Сусамът - семето на живота

Сусамът съставлява неповторима композиция от биологично дейни субстанции и е прочут в страните от Изтока от епохи. Фактът, че до ден сегашен е измежду най-ценените и употребявани растения, единствено потвърждава ползотворното му влияние.

За татковина на растението се счита Африка. Днес е всеобщо публикуван в Индия, Китай, Мианмар (Бирма) и Судан, където се получава близо 70% от международния рандеман. Останалото се отглежда по целия свят, в това число и у нас.

Сусамът и скъпите му качества са известни на човечеството от незапомнени времена. Произвеждат се бял и черен сусам. Те са влагани още в хляба на фараоните, а в Китай, хиляди години преди Христа, от сусамовото масло посредством изгаряне се добивали сажди за приготвянето на фамозният китайски туш.

В страните от Изтока сусамът се употребява като средство за укрепване на организма. В него се съдържат протеини липиди, въглехидрати, витамини, фибри, фитостероли, лигнани. Има още и скъпи минерали, като калий, калций, магнезий, желязо, мед, цинк, фосфор, селен, йод и други

В предишното всеки древногръцки войник е носел непроменяемо със себе си дребен ресурс със сусам, който да му дава мощ и сила. Освен това е служел и като афродизиак.

Интересното в състава му, е че в протеините му са открити осемнадесет аминокиселини - осем незаменими и още две, незаменими за деца. Липидите на сусама въпреки това са източник на ненаситени мастни киселини, като олеинова, линолова, арахидонова и алфа-линоленова.

 Сусам

Сусамовото семе съдържа и неповторимо допълнение – съставките сезамин и сезамолин. Те имат способността да намаляват холестерола и да усилват запасите на витамин Е. Сезаминът е субстанцията, която защищава черният дроб от неподходящите въздействия на кислорода.

Медта в сусамовото семе играе значима роля в антивъзпалителните и антиоксидантните ензимни системи. Поради това сусамовото семе дава утешение при ревматоиден артрит. Магнезият в него въпреки това поддържа сърдечно-съдовото и респираторното здраве.

Калцият бори остеопорозата и мигрената, а цинкът е значим за костите. Сусамовото семе се употребява за намаление равнищата на холестерол. Почитателите му настояват, че удължава живота. Поради това и по отношение на безбройните му изгоди, то може с горделивост да се назова семето на живота.

Сусамовото семе може да се приема като лекарство, като фалшификация или под формата на халва. Каквото и да изберете, няма да съжалявате. Насладете се на неповторимия усет на сусама, в композиция със здравословните му изгоди.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР