Суровият петрол в САЩ поскъпна до двегодишен пик, заради спряното

...
Суровият петрол в САЩ поскъпна до двегодишен пик, заради спряното
Коментари Харесай

Цените на петрола се движат разнопосочно в петък

Суровият нефт в Съединени американски щати нарастна до двегодишен пик, поради спряното подаване на суровината по петролопровода от Канада до Съединени американски щати, което стегна пазарите в Северна Америка. Днес се чака ниска интензивност на търговията, поради вчерашния Празник на благодарността в Съединени американски щати и днешния почивен ден за множеството компании и пазари.

Към 8,30 часа българско време фючърсите на американския лек недопечен нефт (WTI) нарастнаха с 42 цента или с 0,7 %, до 58,44 $ за барел по отношение на равнищата при затваряне на търговията на интернационалните пазари през вчерашния ден. По-рано сутринта в азиатската търговия цената доближи двегодишен пик от 58,58 $ за барел, което е най-високото регистрирано равнище 1 юли 2015 г.

В същото време фючърсите на европейския тип Brent спаднаха с 8 цента или с 0,13 %, до 63.47 $ за барел.

Убедителен знак за стягане на пазара са цените на фючърсите на двата типа нефт, които се разминават в посоката и ги прави непривлекателни за търговците да купуват петрола за по-късна продажба.

Временното затваряне на петролопровода „ Кейстоун " от Канада до Съединени американски щати след повреда предходната седмица, лиши рафинериите в Северна Америка от 590 000 барела в денонощие, което докара до внезапно повишаване на цените на суровината. Спрените доставки от Канада бързо понижиха запасите на суровината в хранилищата в Кушинг, щата Оклахома.

Затягане на пазарите се вижда и в международен мащаб, поради напъните на Организацията на страните експортьорки на нефт (ОПЕК) и други страни, отвън картела, отпред с Русия, да понижат общото си произвеждане с 1,8 милиона барела в денонощие. В края ни маналата година тези страни подписаха съглашение за понижаване на добивите, което е със период на деяние до 31 март 2018 година. На плануваната за 30 ноември среща на ОПЕК във Виена се чака картелът да предложи удължение на периода на съглашението до края на идната година.

Въпреки това, към този момент се появиха сигнали, че може и да не се стигне до удължение период ана съглашението. Повечето анализатори обаче считат, че пазарите ще продължат да бъдат уравновесени и цените ще се повишават последователно. „ Световният петролен пазар се усъвършенства, а търсенето нараства устойчиво с към 1,7 % от началото на тази година ", предвиждат анализаторите на американската банка Jefferies. Според тях, повишаването на американската продукция с 900 000 барела дневно ще продължи и през 2018 година, което ще задържа темпото на повишаване на цените следващата година.роизводството на нефт в Съединени американски щати се е нараснало с 15 % от средата на 2016 година до рекордните 9,66 млн. барела в денонощие, посредством основно на повишените добиви на шистов нефт, сочат данните на Агенцията за енергийна информация (EIA) на Съединени американски щати. Повишеното произвеждане евентуално ще усили и износа най-много за Азия, макар че на този стадий логистиката е съществено затруднение.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР