Суровите хранителни продукти са отличен източник на фибри, които улесняват

...
Суровите хранителни продукти са отличен източник на фибри, които улесняват
Коментари Харесай

Как да консумирате сурови храни правилно

Суровите хранителни артикули са отличен източник на фибри, които улесняват отделителната система и засищат нашия организъм. Но би трябвало да знаем, че някои от тези храни крият опасности за нашето здраве, по тази причина би трябвало да съблюдаваме прецизно някои правила, с цел да можем пълноценно да се любуваме на многочислените им потребни качества.

Месо, риба, плодове и зеленчуци - съвременно е всичко да се яде сурово. Знаем, че когато те преминат през термична обработка, питателните субстанции неизбежно изгубват част от най-крехките си витамини.

Стимулиращият витамин С и нужните за положителното действие на нервната ни система В1 и В9 са чувствителни към топлината, а също така се разтварят във водата при готвенето.

Прясно откъснатите сурови зеленчуци и плодове изобилстват от витамини и минерали, от олигоелементи, вода и антиоксиданти. Веществата като бетакаротин и други кератоноиди са потвърдили смисъла си в предварителната защита на някои типове рак.

Месото и рибата в сурово положение резервират 100% от есенциалните мастни киселини омега-3, които защищават сърдечносъдовата система. При пържене и печене се изгубват огромна част от тези скъпи субстанции.

Консумирайки сурови храни, ние би трябвало да следим реакциите на нашият организъм.

Нутриционистите не предлагат да се премине напълно на суровоядство. Термичната обработка унищожава паразитите и нездравословните бактерии, които се съдържат в хратите - ешерихия коли в говеждото месо, кампилобактерия в пилешкото, салмонелата в яйцата, анисакис в морските блага - паразитенчервей, който се предава на индивида. Той се демонстрира, като два-три часа след потреблението на сурови морски деликатеси стартира гадене, повръщане, стомашно разтройство и висока температура.

Друга заплаха е тенията. Тя живее в суровото или незадоволително изпечено месо. Настанява се в червата на индивида и провокира стомашни болки и гадене. Отстранява се единствено с вярно лекуване.

Плодовете и зеленчуците също крият рискове. Някои гъби /напр. пумпалката/ в сурово положение съдържат отровно вещество, което унищожава алените кръвни телца. Това вещество изчезва при готвене.

Растителните артикули от време на време са инфектирани с паразити, предизвикващи токсоплазмоза - болест, която може да докара до малформации на плода при бременност. Фибрите на инфектирани растения нарушават храносмилането при хора с сензитивен корем.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР