Суровата истина е, че ние се движим в планината, носейки

...
Суровата истина е, че ние се движим в планината, носейки
Коментари Харесай

Дончев: Суровата истина е, че се движим в планината, носейки много тежка раница


Суровата истина е, че ние се движим в планината, носейки доста тежка раница, имаме структурни предпоставки да бъдем по-бавни, сподели той. Конкурирайки се с Азия или със Северна Америка тук ни тежат и някои правила. Някой би споделил, че европейската промишленост е в клопката на личните си достижения.

Това съобщи вицепремиерът Томислав Дончев в словото си на откриването на конференцията „ Европа- отпред на цифровата промяна: Българското Председателство на Съвета на Европейски Съюз 2018 година ”, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Тя е проведена от Американската комерсиална камара в България и измежду участниците са министърът за Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз 2018 Лиляна Павлова, други членове на държавното управление, Красимира Чемишанска, президент на Американската комерсиална камара в България, Карл Кокс, президент на Американската комерсиална камара към Европейски Съюз и други Основната полемика е за насърчаването на европейската осведомителна стопанска система, където главно присъединяване има Томас Миръп Кристенсен, ръководещ шеф във Фейсбук, който дава отговор и за връзките с институциите на Европейски Съюз. И още тематики: Какъв ще е приносът на България към европейската цифрова промяна и бързо разширяващия се дигитален пазар? Необходими ли са регулации в региона на цифровата икономика- какви би трябвало да са те? Какви ще бъдат целите на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз през 2018 година във връзка с Единния дигитален пазар на Европейски Съюз?

Специално видео послание към участниците във форума сервира Мария Габриел, еврокомисар по цифрова стопанска система и цифрово общество.

Страната ни ще се старае да реализира прогрес в Европейски Съюз в гонене на задачите на съюза по време на Председателството ни, съобщи Чемишанска при откриването на форума.

Когато приказваме за цифровия дневен ред – обли, розови известия, които свеждат провокациите на бъдещето до повече часове по информатика в учебно заведение или нов модел айфон, продължи словото си Томислав Дончев. Фокусът е в напълно друга посока- следим данните за Брутният вътрешен продукт и се радваме, че гоним 4.5%, че и повече, вълнуваме се от параметрите,свързани с продуктивността на труда. Безпокойство у нас провокират редица дисбаланси- това, че цената на труда пораства, това е добре от една страна, само че отваря и други въпроси- какво става с тези производства, основани на ниската цена на труда? Българският пазар на труда е отпаднал, уточни Дончев. Тук има доста въпроси, които ангажират вниманието ни. Следим с паника и деиндустриализацията в България. Но тук има и радващи факти- за повече производства с по-висока добавена стойност, за увеличение на износа и други Все повече преработваща промишленост имаме, което е окуражаващо, акцентира Дончев.

Но паралелно с провокациите през днешния ден би трябвало да мислим и за провокациите утре- за процесите на цифровата промяна, уточни вицепремиерът. Суровата истина е, че ние се движим в планината, носейки доста тежка раница, имаме структурни предпоставки да бъдем по-бавни, сподели той. Конкурирайки се с Азия или Северна Америка тук ни тежат и някои правила. Някой би споделил, че европейската промишленост е в клопката на личните си достижения, пошегува се Дончев. Както демонстрират данните от една анкета измежду европейски бизнесмени 75% от тях смятат, че бъдещето е в цифровите технологии, единствено 30% от тях, обаче, вършат по този начин,че приспособяват бизнеса си към тях и единствено 5% от тях влагат, с цел да бъдат в крайник с тези технологии и в образование. Но цифровата вълна ни залива и в случай че не се променим, това, което беше писал Алвин Тофлър се случва, уточни вицепремиерът.

Става дума за ново общество, не знаем още за всички провокации, знаем за някои процеси и трендове, само че не познаваме добре публичните и бизнес рискове от новата цифрова ера, означи Дончев. Даваме ли си сметка каква ще бъде ориста от цифрово маргинализираните, да вземем за пример, запита той. Не е действително да гоним новите провокации, приказва се за Индустрия 4.0, не е обикновено тя да се прави с администрация 3.0 или 2.0 и с обучение 1.0 или 2.0. Не се прави цифрова стопанска система с аналогови политици, заключи Дончев.

Дигиталната тематика е на всички места, стартира словото си министър Лиляна Павлова, и акцентира, че тя е съществена за нашето Председателство и посланието на този конгрес. Българското Председателство и държавното управление ни, в случай че желаеме да бъдем ефикасни, би трябвало да работим дружно, сподели тя. И продължи: с цел да можем да отстояваме ползите на държавното управление и бизнеса би трябвало да имаме добра експертиза, по новите тематики и проблеми. Трябва да създадем специфичен формат с тематични клъстъри, и през структурите и на Американската комерсиална камара в България, с цел да могат експертните общности да работят дружно по досиетата и тактиките, акцентира Павлова.

Първият ни приоритет е да подобряваме свързаността- България има бърз интернет и това е значимо за нас, означи тя. Вторият е конструирането на един добър общ цифров пазар и приемането на тактиката за киберсигурност, която ще ни даде опция за отпушим този пазар. Третият ни приоритет е стопанска система, учредена на свободен продан и придвижване на данни, с приемане на надлежно законодателство, което сега буксува. Ще би трябвало да вложим повече старания за законовото осъвременяване на този онлайн отрасъл. Защитата на персоналните данни и тяхното прекачване в лесните връзки с пакети,които се оферират, е също гореща тематика, продължи Павлова.Виждаме, че това също ще е значимо досие, за което сега не можем да намерим единомислие- има огромно разделяне сред представителите на ЕНП и европейските социалисти, добави тя. Ще се стремим да създадем обединен орган в областта на Е-комуникациите, дружно с директивата за отбраната на авторското право. Тук водеща роля ще има нашето министерство на превоза и осведомителните технологии. Ще се стремим да бъдем уравновесени и безпристрастни в търсене на нужния компромис, означи Павлова. За нас е значимо и приемането на общоевропейския проект за деяние на електронното ръководство, акцентира министърът.

Важен приоритет за нас е и Балканското председателство- за европейското бъдеще на Западните Балкани, уточни тя, излизайки за малко отвън тематиката на форума. Ние там залагаме и на цифровата съгласуваност, да я разтеглим и за Западните Балкани- за това ще работим интензивно, за отпадането на роуминг таксите за района, изрази вяра Павлова. На 25 и 26 юли идната година ще се организира Дигитална асамблея и WEBIT, в тези формати ще бъде наранена и тематиката за образованието, за адаптивността на младежите към пазара на труда и други На 19 и 20 април идната година също ще има огромен конгрес, отдаден на цифровата ера, както и други съпътстващи начинания, заяви Павлова.

Приветствам българското държавно управление и Американската комерсиална камара за устрема към новите благоприятни условия на цифровата стопанска система, съобщи във видео послание еврокомисар Мария Габриел. Можем да забележим един утринен свят с необятен достъп до данни, с завършек на географското блокиране и по тази причина би трябвало да има едно общо осведомително пространство без бариери и други Тази растяща нова стопанска система ще има потребност от развиване на цялостен един нов стопански бранш, сподели Габриел. Европа би трябвало да се трансформира в софтуерен тигър, с внедряване на най-новите технологии за всички компании. Ние можем да допринесем като помогнем на Западните Балкани да се свържат с нас, като им помогнем да догонят цифровите технологии, акцентира Габриел. Трябва да поставим старания хората от всички области да развият своя дигитален капацитет, добави тя. Ноза да има съгласуваност би трябвало да има сигурност- работихме интензивно,за да предложим ограничения за киберсигурността и да обърнем трендовете при тези структури,поразени от офанзиви. Днешната конференция е стъпка в тази посока- европейското бъдеще е цифрово, заключи Габриел. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР