Стюарт Хазелдайн, професор по геология в Университета на Единбург, в

...
Стюарт Хазелдайн, професор по геология в Университета на Единбург, в
Коментари Харесай

За сериозен добив на шистов газ Великобритания е закъсняла с 280 млн. години



Стюарт Хазелдайн, професор по геология в Университета на Единбург, в публикация за The Conversation

В някои връзки Обединеното кралство е измежду най-успешните страни в света в предприемането на дейности против изменението на климата през последните няколко десетилетия. И въпреки всичко този прогрес може да бъде извърнат - новият министър председател Лиз Тръс даде обещание да анулира възбраната от 2019 година за рандеман на шистов газ с фракинг технология ( основаване или доразвиване на пукнатини в скалния пласт посредством хидравлично разбиване). Вярно е, че преходът към нисковъглеродна сила в никакъв случай нямаше да бъде елементарен. Но шистовият газ е метан, изкопаемо гориво с високи въглеродни излъчвания, а фракингът към този момент беше пробван несполучливо във Англия. Евентуалната му повторна поява не се основава на нови доказателства, които могат значително да трансформират резултатите.

Първият проблем е, че просто няма задоволително газ . За да се трансформира фракингът в огромен и жизнерадостен бизнес в Обединеното кралство, съществуването на доста огромен геоложки запас от шистов газ е от значително значение. Ентусиазмът за опитите сред 2011 година и 2019 година се основава на поръчани от държавното управление отчети от Британската геоложка работа (BGS), които предвиждат, че под Централна, Северна и югоизточна Англия, както и под централна Шотландия може да има находища, които да обезпечат доставки на газ за десетки години.

Но такива отчети са категорично спекулативни, доколкото постоянно пресмятат оптималния вероятен запас. Обикновено след по-детайлно изследване търговски жизнеспособните наличия са не повече от 10% от първичната оценка.
Реклама
В Обединеното кралство резултатите от проучвателните сондажи бяха най-вече неприятни. Освен че провокираха серия дребни и няколко междинни трусове. А при разбора на скалните проби беше открито, че съдържат единствено дребни количества газ или петрол, които могат да бъдат извлечени.

Важен подробност е и фактът, че газът и нефтът не са при същото рисково подземно налягане, което се среща в по-успешните шистови залежи в Съединени американски щати и Канада . Тези високи налягания са знак, че е налице доста и елементарно за добиване гориво.

Идеята, че Англия има голям евентуален запас предполагаше, че нейните шисти към момента не са генерирали газ, т.е. че капацитетът занапред следва. Лабораторните резултати обаче демонстрират, че в тези скали в геоложкото минало към този момент е генериран газ. В продължение на милиони години земната маса на Англия неведнъж е пропадала и се е издигала назад и е ерозирала. Тази комплицирана геоложка история е предоставила задоволително благоприятни условия за приключване на газ през многото разломи и пукнатини в страната, тъй че да останат единствено утайките. Ако Обединеното кралство желае да развие огромна фракинг промишленост в американски жанр, е закъсняло с към 280 милиона години.

Но даже и да бъде открит задоволително газ, съществува голямото предизвикателство с обезпечаването на профилирано съоръжение и квалифицирани хора, които да създадат сондажите и създаването на находищата. За производството на газ в огромни размери ще са нужни хиляди сондажи най-малко за 10 години. Друго огромно предизвикателство е изхвърлянето на големи количества солени и радиоактивни отпадъчни води .
Реклама
Тъй като фракингът е имал сложна история в Обединеното кралство и е бил налаган единствено от горната страна надолу от държавното управление на Дейвид Камерън, има необятно публикувано съмнение измежду общностите, които са били наранени от препоръчаните сондажи.

Тези подозрения може би могат да бъдат преодолени посредством нескончаем разговор, даване на по-добра информация и създаване на доверие - само че това също лишава години. Друг вид, препоръчан от някои разработчици на шисти, е да се вършат директни заплащания на локалните поданици и общности - до 6% от първичните доходи в някои случаи. Опитът на Съединени американски щати показв, че шерването на финансовата плячка може да обезпечи бързи пътища за смяна на публичното мнение. Но е нужна строга регулация , с цел да се попречи на разработчиците на шисти бързо да изоставен зоната, откакто газът е привършен, и да оставят грижата за следствията на локалните хора.

Обединеното кралство е имало доста шистов петрол и газ преди доста време. Но защото страната има неподходяща геоложка история, те от дълго време са изчезнали, изтичали са по изобилните разломи и пукнатини. Американската и канадската геологии са доста по-прости и по тази причина техният шистов газ към момента е там.

Слънчевата сила и вятърът създават по-евтино електричество от газа, а приключването на метан доста затопля света . Международната организация по енергетика и Междуправителственият панел за климатичните промени към Организация на обединените нации (IPCC) декларират доста ясно, че производството на изкопаеми горива би трябвало да намалее бързо. Фракингът в Обединеното кралство има голям брой търговски и механически провокации, които могат или не могат да бъдат преодолени, нужно е голямо изпитание за смяна на публичното усещане за тази активност, а екологично допустимият път е доста неразбираем.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР