Студенти от цялата страна събират емперични данни във всичките 28

...
Студенти от цялата страна събират емперични данни във всичките 28
Коментари Харесай

Тревожна статистика: Повече агресия и безсрамие в семейството


Студенти от цялата страна събират емперични данни във всичките 28 области на страната по план на женското съдружие „ Екатерина Каравелова ”, което в партньорство с Великотърновски университет изследва причините, следствията и вероятните подходи за попречване на домашното принуждение и насилието, учредено на пола в България.

Основните целеви групи, към които е ориентирана самодейността, са наши и европейски политици, както и академични институти, изясни пред Радио София Галя Иванова, зам.-председател на съдружие " Екатерина Каравелова "  и програмен координатор на плана.

През 2021 година е извършено теоретично изследване на българското семейство и резултатите са оповестени. Авторите му - Красимира Петрова, Велислава Чавдарова и Даниела Тасевска, са показали като най-значими културните фактори, правните, икономическите и политическите.  " Психологическото насилие е много комплицирано и поврежда личността, въздейства ѝ освен на страстите, само че и на физическото здраве ", посочи Иванова. И добави, че от началото на 2022 година се извършват още 2 проучвания – количествено и качествено.

В 26 от областите анкетите на студентите са завършили и следва обработка и резюме на резултатите. Качественото проучване се организира във фокус групи в 10 от областите на страната. 

Галя Иванова цитира част от суровите данни, съгласно които:

В регионален град в централна България: Участниците в проучването одобряват като най-съществени разлики в разбирането за фамилията преди и сега девалвацията на ценностната система, стресът, неналичието на връзка, чувството за безотговорност и новите технологии. Основните фактори, провокиращи насилие според участниците са финансови, зависимости, следено принуждение като агресор и жертва, ревнивост, предпочитание за превъзходство, липса на връзка, липса на обучение, липса на образование, безпаричие, психопатна личностова конструкция, нарцистично държание.

Малко обитаемо място в един от най-бедните региони на страната:Според участниците разликите в разбирането за фамилията от преди и в този момент са в негативна посока, така като  " през годините имаше позор, в този момент липсва ". Нивото на развиване на родителите е ниско, супер горделиви са и имат условия. Децата са по-агресивни, имат " свободия " и по-голяма власт. Образованието не е аршин за образование. Децата нямат почитание към нищо. Между поколенията е имало почит, в този момент го няма. Структурата на фамилията в този момент е друга – неразбираема и разчупена. Жената има повече отговорности, мъжете постоянно са безработни. Имат по-ниско самочувствие, постоянно обаче им е комфортна тази роля. Основните фактори, провокиращи насилие според участниците са свързани с възпитанието. Мъжът постоянно агресира заради малоценност и заради традиция. Има и " тиха " експанзия, прилагана по-често от дамите към мъжете.

Проектът ще продължи до януари 2024 година. Предстои издаването на наръчници и провеждането на научна конференция, както и работна среща в Европейския парламент.

Източник: БНР
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР