сцена във вторникПод палката на маестро Иван Кожухаров, Нона Кръстникова,

...
сцена във вторникПод палката на маестро Иван Кожухаров, Нона Кръстникова,
Коментари Харесай

Трагична любов в „Палячи“на бургаска

сцена във вторник

Под палката на маестро Иван Кожухаров, Нона Кръстникова, Даниел Дамянов, Александър Крунев, Валери Турманов и Яни Николов ще пресъздадат трагична история на 31- ви май

На 31-ви май, вторник, от 19 часа, на сцената на Бургаската опера, под палката на маестро Иван Кожухаров, сопраното Нона Кръстникова,тенорът Даниел Дамянов, баритоните Александър Крунев, Валери Турманов и Яни Николов, тенор, дружно с артистите от хоровия състав на Държавна опера – Бургас, ще показват операта „ Палячи “ от РуджиероЛеонкавало. Режисурата на комплицирания трагичен театър, присъщ с бездънен психологизъм при построяването на облиците, в които са вплетени фаталистични детайли, е проф. Павел Герджиков. Книгата на проф. Боряна Ламбрева за неговия креативен път – „ Камерният свят на Павел Герджиков“, ще бъде показана на 9-и юни от 18 часа във фоайето на Бургаската опера, входът е безвъзмезден.

Цялостната мрачна атмосфера и внушения,наситени с трагизъм и неизбежност, в осъществяване на първокласните солисти и хор, се допълват от интерпретацията на красивите музикални тематики на Леонкавало, в осъществяване на оркестъра на Бургаската опера. Диригент на артистичния състав на хора към Бургаската опера е Невена Михайлова. Художник на постановката – Иван Попов, асистент-режисьор – Лина Пеева,концертмайстор – Христо Белчев.

Динамика в връзките, прочувствени пропадания, ревнивост, страдалчество, изменчиви усеща, трагизъм, възмездие – целият набор от усеща е осезателен в спектакъла „Палячи“. Нона Кръстникова построява своя облик на Неда /Коломбина/ с психическа нюансираност и прозрение в характерологията на една мощна жена, разрешила си да покаже своята уязвимост посредством уязвимостта на възприятията си. Ярки и запаметяващи се са и функциите, показани от Даниел Дамянов /Канио/ Александър Крунев /Тонио/, Валери Турманов /Силвио/ и Яни Николов Беппе /Арлекин/. Всеки един от облиците е разпрострат в параметъра на прочувствения взаимообмен сред участващите в комплицираната завръзка с драматичен край, а гласовете на солистите ловко се вплитат в изцяло звучене, носещо тръпката и енергийниязаряд на една същинска драма. Изключително красивите арии и музикални претекстове на Леонкавало постоянно са посрещани от публиката с прочувствения резонанс на умна съпричастност с посланията на изкуството. Синхронът сред музика, сюжет, драматургия, театрално наличие, прочувствена плътност на облиците, взаимоотношението сред героите – белязано с трагиката на изменчивите усеща, водещи до трагични конфликти и разлом на връзките, са налице в „ Палячи “ – под вещата и въодушевена палка на маестро Иван Кожухаров, който в средата на м. май дирижира превъзходен театър на операта „ Тоска “ от Джакомо Пучини, със звездното присъединяване на сопраното Таня Иванова и мощен солистичен каст.

Билети за „ Палячи “ можете да намерите на касата на Операта, на каса „ Часовника “ /пред хотел „ България “/, както и в мрежите на Grabo и Eventim, в препратките към събитията в програмата: в формалния уебсайт на Държавна опера – Бургас.

За диригента Иван Кожухаров – основен диригентв Държавна опера – Бургас

Роден е през 1950 година в гр. Трявна. Деветгодишен стартира да свири на цигулка. По-късно минава на виола, тъй като желае да образува квартет, а в града никой не владее този инструмент. Със компетентност „ виола “ приключва Средното музикално учебно заведение „ Проф. Веселин Стоянов “ в Русе. Две години следва в Българската държавна консерватория /днес Нaционална музикална академия – София, научен факултет, виола при проф. Александър Нейнски и хорово диригентство при проф. Васил Арнаудов.

От 1971 година учи Оперно-симфонично диригентство, като възпитаник на професорите: Шерман, Робинович, Арвид и Марис Янсонс, в Държавната консерватория „ Н. А. Корсаков “, Санкт Петербург, Русия, която приключва през 1976 година като отличник на випуска. Дипломният му театър на операта „ Сватбата на Фигаро‘ от Моцарт е сниман от Съветската телевизия – Москва.

По време на следването си работи един сезон в Ленинградския спектакъл за музикална комедия – Операта, с който гастролира в градове на Русия и Естония, и преподава в Института за спектакъл, музика и кино.

Военната си работа отбива в ШПЗО – Враца, а по-късно като диригент на Представителния отбор на Българска народна армия – София. Още като боец стартира работа в Държавна опера – Бургас, където е назначен, след уволнението си от армията, през 1978 година

Там слага оперите: „ Вълшебната флейта “ и „ Сватбата на Фигаро “ от Моцарт, „ Риголето “ и „ Отело “ от Верди, „ Порги и Бес “ от Гершуин, „ Селска чест “ от Маскани, и балетите: „ Тривърхата шапка “ от Мануел Де Файя и „ Ромео и Жулиета “ от Сергей Прокофиев.

През 1985 година минава в Държавна филхармония – Бургас, където е, поредно, диригент, Главен живописен началник и шеф. Обогатява репертоара на оркестъра с творби на: Брукнер, Малер /всички симфонии, в това число грандиозната Осма симфония – с два оркестъра, пет хора и осем солисти – всичко над 320 души/, Онегер, Барток, Стравински, Прокофиев и други.

При основаването на ОФД, през 1999 година е негов музикален шеф, е след разтурването и преобразуването му, през 2008 година – диригент е основен диригент на Операта. За малко работи в ОФД – Русе.

През 1979 година е полуфиналист на състезанието на фондация „ Херберт декор Караян “ в Западен Берлин, а през 1980 година лауреат и притежател на GrandePrix на името на Бела Барток от Третия интернационален конкурс за диригенти на Унгарската телевизия в Будапеща. На идната година взе участие във кино лентата, отдаден на 100-годишния празник на композитора, създаден от телевизия на Съединени американски щати, Канада и Унгария.

Дирижирал е всички български оперни театри и симфонични оркестри /без Пазарджик/, всички маджарски симфонични оркестри, както и такива в Германия, Чехия, Полша, Румъния, Сърбия.

Работи в Националните оперни театри в София, Прага, Будапеща, Белград и Скопие, а също и с Националните симфоничен оркестри и филхармонии в София, Братислава /Словения/, Кайро /Египет/, Хавана /Куба/, Никозия /Кипър/, Оркестъра на Чешкото радио в Прага, Президентския оркестър в Анкара /Турция/, Държавния оркестър в Солун /Гърция/.

От 1999 година до 2001 година е диригент на Държавната опера в Измир /Турция/, с която взе участие във фестивала в Аспендос. По същото време дирижира и Операта в Мерсин. През 2005 година работи в оркестъра Prima La Musika в Гент /Белгия/, с която взе участие във Фландърскияфестивал.

От 1997 година постоянно дирижира двата оркестъра на Държавната филхармония „ Д. Д. Шостакович “ в Санкт Петербург, с които гастролира в разнообразни градове в Русия. С Филхармонията на Бургас гостува във Франция и, неведнъж, в Италия и Испания, а с Операта – в Германия и Швейцария, с оперите „ Трубадур “, „ Отело “, „ Фалстаф “ и Quattro Pezzi Sacri от Верди, и на фестивала на остров Родос – Гърция с Девета симфония на Бетовен и Реквием на Верди.

В Испания гастролира и отпред на Пловдивската филхармония, а в Италия – с Пловдивската опера / “Аида “ от Верди/. Съвместно с Arts Academy – Рим, организира диригентски курсове в Бургас и Анцио, Италия. През 2005 година работи в оркестър Prima la Musika в Гент /Белгия/, с който взе участие във Фландърския фестивал.

Дирижирал е Нов камерен отбор в Camerataclassica, София, с които записва поредност CD за DIVERRIMENTO – Виена.

Записва кино музика за SIF – 309 в Първи студио на БНР – София и за Digital Records – Рим, с Лондонския симфоничен оркестър в фамозното студио Abbey Road в Лондон.

Носител на медал „ Кирил и Методий “ – II степен, три Златни лири и Кристална лира на CMTДБ за постановката на „ Графиня Марица “ в ДМТ „ Стефан Македонски “.

Почетен жител на Бургас.

За солистите:

Нона Кръстникова /в ролята на Неда/ е една от най-изявените млади оперни певици у нас. Неин вокален възпитател през цялото време на музикалния й път е проф. Мила Дюлгерова. Участвала е в редица майсторски класове, като тези на Анна Томова – Синтова, Райна Кабаиванска и една от най-известните международни оперни прими – Кири Те Канава. Лауреат е на няколко състезанието – за млади оперни артисти „ Борис Христов “, „ Mirabent I Magrans “, състезания в Испания, Италия и други, спечелила е стипендии на Райна Кабаиванска, Фондация „ Шолти “ – Англия, KUG – Австрия и други Част е от организационния екип на фестивал за камерна музика „ Аджитато “. На публиката е позната с дуото си „ Колаж “, в което дружно с пианистката Мария Русева извършват камерна музика. За феновете в Бургас тя е Мими, Микаела, Графинята от „ Сватбата на Фигаро “ и дона Елвира в „ Дон Жуан “, Флория Тоска, ЛоисЛейн/ Бианка от „ Целуни ме, Кейт “ и други

Даниел Дамянов /в ролята на Канио/ е познато име на бургаската аудитория. Тенорът на Софийска и Бургаска опери е прочут като Самсон, Каварадоси, Пинкертон, Дон Хосе, Алфред Жермон и други Той извършва централният теноров репертоар в Софийска опера и балет. Той е и един от обичаните актьори на диригенти и режисьори.Познат е във всички оперни театри в България и на огромен брой оперни подиуми в Европа. Умението му да се превъплъщава актьорски и вокално в пресъздавания от него воин е повода да бъде издирван от режисьори и диригенти.

Александър Крунев, който ще се превъплъти в ролята на Тонио, приключва СМУ „ Любомир Пипков “ – София, компетентност „ пеене “, а по-късно – ДМА „ Проф. Панчо Владигеров “ – София, вокален факултет, в класа на проф. Илия Йосифов. Учил е и при Никола Николов и баритона Сабин Марков. Последният му вокален възпитател е Гена Димитрова. Първите му спектакли са в дребни функции в Софийска опера и балет. Дебютът му в централна роля е още като студент в ролята на Жорж Жермон в операта „ Травиата “, режисура на Държавна опера – Пловдив. От тогава до през днешния ден репертоарът му е нараснал със седемдесет функции. Дългогодишен солист на Софийска опера и балет. От 2008 година е солист на Държавна опера – Бургас. Гастролирал е в цяла Европа, Америка, Япония, Корея, Мароко, Алжир. Носител е на премия „ Златно перо “ за достижения по случай Деня на славянската книжовност и просвета.

Валери Турманов, баритон, в ролята на Силвио:

След като приключва НМА „ Проф. Панчо Владигеров “ – София, продължава образованието си със специализация по класическо пеене и актьорско майсторство в “Accademia Teatro allaScala ” в Италия. Дебютът му е точно в “Teatroalla Scala “ в Милано като Мартино в “L’occasionefa il ladro ” на Росини. Следва ролята на Холи в „ L’taliana il Algeri “, още веднъж от Росини. Участва във фестивалите в градовете Комо и Мартина Франка, Италия, гастролира в „ Teatro dell’Opera “, Рим, и „ Theater Erfurt “ в Ерфурт, Германия, а с “Teatroalla Scala ” посещава Токио, Япония. Валери Турманов е притежател на Първа премия на Международния конкурс за осъществяване на немска и австрийска музика „ Magic “ и Втора премия на ХХ-ти Национален конкурс за артисти и инструменталисти – Провадия. Печели стипендия „ Галерия на младите български гении “ през 2008 година. Специализира в майсторските класове на Мирела Френи, Лучиана Сера, Ренато Брузон и Луиджи Алва в Милано, Италия, както и в третия научен майсторски клас на Анна Томова-Синтова в София.

Яни Николов, тенор, в ролята Беппе /Арлекин/. Младият тенор е ученик наНУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“ – Бургас съсспециалност кларинет. Носител е на множествонагради в страната и чужбина. От 2009 година, студент в НМА „Проф. Панчо Владигеров“ – София, със компетентност класическо пеене, в класана Мария Белчева. Още като студент е видян и първите функции не закъсняват. Дебютира на сценатана Софийската опера и балет, в студентскипроекти на акд. Пламен Карталов. Участник в голям брой майсторски класове на международни певции музиканти като: Карло Коломбара, РобертоСкандюци, Лучана Динтино, Кристиан Бенедикт, Ричард Баркър, Дарина Такова, Орлин Анастасов, Емил Иванов, Катя Борисова, Иван Консулов и други. Участник в оперни фестивали и концерти в България, Гърция, Австрия, Румъния и Швейцария. Като най-престижни измежду тях са: залаБългария със Софийска Филхармония, зала 1 наНДК с Филхармония – Букурещ. Гост-изпълнителв Европарламента в Брюксел, по случайнационалният празник на България, подпатронажа на българското държавно управление.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР