Строителството на стадион Варна напредва бавно, коментира днес главният архитект

...
Строителството на стадион Варна напредва бавно, коментира днес главният архитект
Коментари Харесай

Строежът на стадион Варна напредва бавно, но с надежда да завърши до края на годината

Строителството на стадион " Варна " напредва постепенно, разяснява през днешния ден основният проектант на Варна Виктор Бузев. Информацията му удостовери за Varna24.bg и общинският консултант Димитър Карбов, който представлява Общината в общите събрания на сдружението, което построява спортното оборудване. Той даде информация за хода на градежа, като разясни, че няма да има финансови спънки за довеждане докрай на грубата част на стадиона и се чака до края на 2018 година той да бъде приключен. 

В отчет до Общинския съвет Карбов показва следното:

Последния план за Стадион " Варна " е за потенциал от 22 000 седящи места, игрището ще бъде завъртяно, с цел да дава отговор на условията на УЕФА за разполагане на вратите на север и на юг и ще коства 70 млн. лв.. Конструкцията ще бъде построена по този начин, че да може трибуните да се уголемяват в бъдеще и потенциалът на стадиона да се усилва с още 6000 седалки. Новият план планува още и 3-етажен под земята паркинг за 1500 коли.

Необходимата инвестиция се пресмята на 70 млн. лв.. Проектите, подготвителните действия и укрепването към този момент са изразходили съвсем цялата сума от 22 млн. лв., вноска с която " Химимпорт " АД вземат участие в сдружение " Спортен комплекс Варна " АД.  50 млн. лв. са нужни за довеждане докрай на грубия градеж. За построяването на стадиона и паркинга са нужни 80 дка, а 14 дка са отредени за зелени площи и трафопост. Останалите 60 дка са планувани за насърчаване на бизнес.

С настъпването на финансовата рецесия, вложителите от " Спортен комплекс Варна " АД  трансформират първичните си планове. Изработен е нов план, който да понижи потенциала на оборудването и да усъвършенства разноските, само че все пак не стигат близо 50 млн. лв. за доизграждането му. Инвеститорът разполага в наличност с близо 20 млн. лв., които са задоволителни за пускане на грубия градеж или за реновирането на остарялото оборудване. Поради това изпълнителния шеф на " Спортен комплекс Варна " АД  Марин Митев, провежда взаимно с Община Варна обществен спор и предлага на събралите се жители 3 разновидността, в които Варна да има стадион.

Първи вариант – " Химимпорт " АД  продължава да устоя ПФК " Черно море ", а " Спортен комплекс Варна " АД  ще влага наличните в дружеството  близо 20 млн. лв., които са задоволителни за пускане на грубия градеж и същевремено да се търсят други способи на финансиране, защото би трябвало да се намерят и останалите средства за довеждане докрай на оборудването. 

Втори вариант – " Химимпорт " АД  продължава да устоя ПФК " Черно море ", а " Спортен комплекс Варна " АД  ще извърши единствено ремонт на остарялото оборудване, без да трансформират посоките на игрището, което автоматизирано го прави неспособен,според условията на УЕФА.

И третият вариант  – " Химимпорт " АД  прекратява да устоя ПФК " Черно море "  , а " Спортен комплекс Варна " АД  ще извърши реновиране на стадиона и Варна остава без футболен тим и представител в А група.

Според Митев мъчно ще се откри опция за държавна помощ, а общинско финансиране наподобява невероятно. Инвестицията в построяването на ново оборудване мъчно би се върнала единствено от продажбата на билети, организирането на спортни мероприятия и концерти. Именно това пречи и на намирането на други искащи, които биха вложили 50 млн. лв. в довършването на спортното оборудване. Затова най - допустим наподобява първият вид и " Спортен комплекс Варна " АД  ще търси благоприятни условия да развие точно него.

Общо към 60 декара от общинските земи са подобаващи за бизнес цели, сочи разбор, направен по поръчка на сдружението. Целта е да се сътвори бизнес, който да донесе рентабилност, която да разреши довършването на стадиона, както и да обезпечи издръжката му. Има и концепция да се построи лятно кино с потенциал 4000 места, а до самия стадион ще бъде построен под земята паркинг. Има благоприятни условия за стопанска активност, която да финансира издръжката на стадиона, за която ще има грижа особено основано сдружение, наречено " Спортен мениджмънт " ООД.  Общата стойност на плана за стадиона, който съгласно обновените задачи ще бъде с 22 хиляди места, е към 70 млн. лв.. Изпълнителният шеф на " Спортен комплекс Варна " АД дава период до 2017 година спортното оборудване да стане факт.

Общият имот ще бъде продаван на части на разнообразни вложители, като към този момент има сериозен интерес към него. След старта на строителството предвидените за продажба площи ще станат доста по-атрактивни и даже може да им се търси двойно по-висока цена.

Във връзка с взето решение на УС на " Спортен комплекс Варна " АД от 2014г., за привличане на финансов запас, посредством продажба на активи, заради огромния веществен интерес и за оптималната бистрота от " Химимпорт " АД декларират предпочитание, макар, че не е належащо да се допитат до Общински съвет - Варна, по отношение на планове за предписание със благосъстоятелност и на 30 март 2015г. на свое съвещание Общински съвет - Варна,  гласоподава продажба на част от прилежащите терени в " Стадион Варна ". Предложението е от " Спортен комплекс Варна " АД. Предмет на договорката е имот в северозападната част. Параметрите на договорката дават отговор на икономическия разбор на консултанта " Унико ", който създава 12 разновидността за излизане от патовата обстановка с непостроения стадион. Според взетото от общинските съветници решение, всички средства, получени от продажбата на терена, би трябвало да бъдат вложени в грубия градеж на " Стадион Варна ".

Близо 18.3 млн. лв. е цената, на която " Спортен комплекс Варна " АД продава на командитно сдружение с присъединяване на " Кауфланд България ЕООД  енд Ко " КД терен от 14.46 дка в жилищен комплекс " Бриз юг " във Варна. Продажбата на терена е отразена в регистъра на Агенцията по вписванията на 8 август 2015г., и е в отговор на решение, взето от Съвета на акционерите на " Спортен комплекс Варна " АД на 25 юли м.г. С него на Съвета на шефовете на компанията е предоставено да търси разновидности за финансиране посредством " кредитиране от външни институции, издаване на облигации или нови акции, продажба на активи и всички други вероятни форми за привличане на финансов запас с оглед осъществяване на дилемите на сдружението ". 21 млн. лв. от нужната сума към този момент са вложени в предварителната фаза на плана - оформяне на терена, смяна в подземния кадастър, архитектурен план и други. Сумата, която е получена от продажбата на прилежащия терен е задоволителна за довеждане докрай на грубия градеж и съставлява 65% от нужните за дотъкмяване на строителните действия близо 50 млн. лв..

Към стадиона, на една от външните му стени ще бъде построено лятно кино. Ще бъдат проектирани и други атракциони за бъдещата прехрана на оборудването. Още няколко терена от прилежащите ще бъдат препоръчани за продажба, само че едвам откакто цените на кв. м се вдигнат поради започващото строителство в региона. Няма да се продават терени откъм бул. " Левски ", с цел да има стадионът " лице " и зоната да бъде облагородена. Извън проектите за продажба с изключение на 60-те дка на чашата на стадиона, остават и 10 дка за паркинг и 14 дка за озеленяване и трафопостове. По груби калкулации, приходите на сдружението от договорката с терена ще са към 30 млн. лв.. Делът на Община Варна, която има 35% в " Спортен комплекс Варна " АД, е над 10 млн. лв., единствено от тази продажба и няма да промени капитала на сдружението и преразпределяне на дяловото присъединяване в него и на процедура против апортна вноска от терени, оценени през 2005 година на 12 млн. лв., в този момент Община Варна получава 10 млн. лв. единствено от продажбата на по-малко от 1/10-а от тях.

Докато " Спортен комплекс Варна " АД търси способи за привличането на външно финансиране и реализация на задачите му, финансовия доклад на сдружението сочи, че общите му доходи от продажби за 2012 и 2013 година възлизат на 421 хиляди лв.. Част от тях - 392 хиляди лв., са добити от отдаване чартърен на парцели, апортирани от Община Варна при учредяването на компанията. " Спортен комплекс Варна " АД отпуска заем в размер на 1.148 млн. лв. на ПФК " Черно море ". През 2013 година към този контракт е подписан анекс, с който крайният период за погашение на отговорностите по лихвата и главницата е отсрочен за 30 юни 2020 година

" Спортен комплекс Варна " АД е осъществило облага в размер на 14 353 056,84 лева през 2015г. Печалбата е вследствие на осъществената продажба на неподвижен парцел 10135.2563.1875, според взето решение за намиране способи за финансиране на сдружението. След покриване на загуби от предишни години, облагата е 13 917 929,48 лева От нея, според чл.102 б. " а " от Устава на сдружението 10 % се отделят във фонд " Резервен ". Съгласно решение № 2019 - 2 за продажба на парцела, взето от акционера Община Варна с Протокол № 40 / 20.03.2015г. на Общински съвет Варна, средствата от продажбата следва да се разходват за строителството на стадион Варна, заради което не се изплащат дивиденти.

Ръководството и акционерите в " Спортен комплекс Варна " АД не престават интензивно да търсят подобаващи форми за обезпечаване на средства и по последни планове на сдружението, окончателното довеждане докрай на стадиона ще бъде през 2018 година

 Историческа информация сочи, че " Юрий Гагарин "  е футболен стадион, съществувал до 2007 година в град Варна. На него мачовете си е играл тимът на ФК  " Черно море ". Капацитетът на оборудването е бил 35 000 фенове, само че през 1983 година събира 40 000 на мач между Спартак (Варна) и Манчестър Юнайтед. Последният мач, който се е играл на стадион " Юрий Гагарин “ е варненското дерби на 9 октомври 1992 година. Построен преди повече от половин век, стадионът десетилетия е бил мотив градът да се гордее с него. В последните години преди 2004г. остарелият " Юрий Гагарин " е към този момент амортизиран, безстопанствен и оставен в тежко положение. Повече от 10 години на него не се е играл формален футболен мач, а цялостната му реконструкция е изчислена на 15 млн. лв.. Стадионът се е казвал " Варна “ до 2005г., когато е решено да му се върне остарялото название. 

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР