Строителството на жилища в България продължава да набира скорост. През

...
Строителството на жилища в България продължава да набира скорост. През
Коментари Харесай

Строителството на жилища в страната бумти, особено в София

Строителството на жилища в България продължава да набира скорост. През 2021 година по отношение на 2020 година по данни на Националния статистически институт (НСИ) издадените позволения за нови здания са с една пета повече, площ им (РЗП) е с една четвърт по-голяма, а плануваните нови жилища са с растеж от една трета.

Това е естествена последица от покачването на цените. Показва също, че са планувани повече огромни здания с по-малки жилища, спрямо годината по-рано. Ако при започнатото строителство в страната през 2021 година на една постройка се падат приблизително 5 жилища, приблизително по 125 кв.м, то при новите позволения жилищата са 5.7, а площта 117 кв. м.
По-големи здания с по-малки жилища в София
София си остава най-голямата строителна площадка в България. Разрешителните в нея нарастват със междинния ритъм за страната, само че плануваните жилищата - с съвсем 80%, а общата РЗП с 54%. Разрешени са повече огромни здания, с по-малки жилища, в сравнение с други места в страната. На едно позволение в София се падат 15 жилища приблизително по 113 кв. м. За съпоставяне при към този момент започнатото строителство през 2021 година индикаторът е 12 жилища на позволение по 116 кв. м.
Реклама
През 2021 година на София се падат 17% от всички строителни позволения за жилищни здания в България и 44% от жилищата, получили зелена светлина. Ако към това се добави и мощната интензивност в София-област, то излиза, че в София и региона ще се строят половината от жилищата, позволени в страната през предходната година.
Множество огромни къщи в София-област и Перник
С растеж от 42% София-област е трета по брой позволения за градеж в България, а броят на позволените жилища е двойно по-голям в сравнение с предходната година. Иначе по брой поданици този регион е шести.

По планувана РЗП София-област е пета в страната. Това значи, че става дума най-много за къщи. На едно строително позволение се падат 1.5 жилища по 140 кв. м приблизително. Тенденцията е на леко втвърдяване, защото при към този момент започнатото строителство през предходната година индикаторът е 1.4 жилища по 155 кв. м.

В Перник - другата област, съседство със София, също се следят растежи над междинните за страната. Издадените строителни позволения нарастват с 59%, жилищата - с 54%, а тяхната РЗП - с 46%. Тук също ще се строят най-вече еднофамилни къщи и то огромни - на строително позволение се пада 1.1 жилище от по 250 кв. м.
Реклама Градусът пада вПловдив и Пазарджик
Вече няколко години област Пловдив е най-активният заможен пазар в страната. Данните за строителните позволения са знак, че той евентуално към този момент се насища, тъй като строителната самодейност забавя ритъм. Издадените позволения са с 15% повече, само че този растеж е под междинния за страната. При позволените жилища и тяхната РЗП се следи спад по отношение на предходната година - надлежно с 3% и с 2%. Там има в действителност огромни комплекси, само че и доста къщи. На едно позволение се падат 6.5 жилища по 106 кв. м приблизително. При започнатото строителство жилищата приблизително са 3 по 138 кв.м.

Показателите на област Пазарджик - седмата по брой поданици в страната, също вървят надолу по отношение на 2020 година Тя е на осмо място по издадени строителни позволение в България, само че броят им е с 4% по-малко за с 6% по-малко жилища. Тяхната РЗП е надолу с 8%. По тези два индикатора градът е на десета позиция в страната. На едно ново позволение се падат две жилища приблизително по 126 кв. м.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Енергетика 2 Икономика 3 Политика 1 Политика 2 Икономика 3 Енергетика 1 Икономика 2 Политика 3 Имена Реклама Строителната вълна отива към Черноморието
Строителният взрив наподобява прелива и към Черноморието. Във Варна наклонността е към строителство на по-големи жилищни здания с по-компактни жилища. По брой позволения региона е четвърта след София, Пловдив и София-област. Строителните позволения са на половина на тези в София и понижават със 7%. Жилищата в тях обаче са 44% повече, а РЗП - 5%. И по двата индикатора Варна е трета в страната. На едно позволение се падат приблизително по 8.4 жилища по 107 кв м.

По брой стартирани жилища през 2021 година и по тяхната РЗП, Варна е втора като изпреварва Пловдив. И в двата града има спад по отношение на миналата година, само че в Пловдив той е по-голям.

Бургаска област е пета по строителни позволения, само че профилът на плануваните здания е по-друг. Разрешителните са с 31% повече, само че за 11% по-малко жилища с 6% по-малка РЗП. Това подсказва планове да се строят повече и по-големи еднофамилни или многофамилни къщи. На позволение се падат 3.7 жилища от по 120 кв. м приблизително. За съпоставяне при към този момент започнатото строителство жилищата на постройка са приблизително 4 от по 119 кв.м
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама Стара Загора и Благоевград
Област Стара Загора - петата най-многолюдна в страната, е и пета по брой жилища, които следва да бъдат стартирани. Те са с 49% повече, в сравнение с предшната година. Ръстът при разрешителните е по-малък - 46%. На позволение се падат 3.5 жилища, приблизително от 111 кв. м. Това значи, че строителството ще се измества към по-малки кооперации и къщи, тъй като при към този момент започнатото строителство този коефициент е 5.6 жилища по 127 кв. м.

Благоевград е шестата област по брой поданици в страната и шеста по брой издадени разрешителни, като за предходната година те нарастват с 4%. Броят на жилищата с предстоящо започване на строителството леко понижава, само че пък тяхната РЗП нараства с двуцифрено число. На позволение се падат 2.3 жилища, което значи, че ще доминират къщи и дребни кооперации. На жилище се падат приблизително по 158 кв. м.
Кърджали - малко поданици, доста нови жилища
Донякъде изненадва област Кърджали. По брой поданици при новото броене тя е 14-та в страната със 129 709 индивида. В същото време по мащаб на строителната самодейност се класира седма, незабавно след шестте огромни области в страната. Възможно пояснение е, че там евентуално купуват и българи от Турция.

Броят на разрешителните в Кърджали нараства с 22%, а на жилищата и тяхната РЗП - единствено с 3-4%. Това значи, че има доста разрешителни за къщи. От друга страна фактът, че на едно позволение се падат приблизително 7 жилища и то по 144 кв. м, приказва, че къщите ще са доста огромни, а също така ще се строят и още огромни жилищни блокове. Вече започнатите здания в региона са под 100, което е малко на общия декор. Но всяка оттях е приблизително с по 9 жилища, всяко по 150 квадрата.
Плевен и останалите
В Северна България най-активна наподобява строителната самодейност в област Плевен - осмата по брой население в страната. И по трите съществени индикатора там се следят трицифрени растежи. И въпреки по брой издадени позволения региона да е петнадесета, по брой планувани жилища тя е девета, а по РЗП - 11-та в страната. Това подказва, че ще се строят по-големи от досегашните жилищни кооперации, като на позволение се падат приблизително по пет жилища от по 123 кв. м. Вероятно се строят и нови къщи.

Плевен е с втория максимален растеж (128%) на строителните позволения измежду областите. На процедура това значи 114 здания при 50 предходната година. Той е и градът с най-голямо нарастване на жилищата - 104% и на плануваната РЗП - със 170%.

Номер едно по растеж на строителните позволения е Видин с 250%. На процедура това значи 14 нови еднофамилни къщи при 4 позволени здания през 2020 година

С по над 100 строителни позволения през годината са също Хасково, Добрич, Сливен, Велико Търново, Русе и Кюстендил. При всички тези градове се следи растеж през 2021 година по отношение на 2020 година
Къде се строи сега
През предходната година в страната е почнало строителство на 25 152 жилищни здания, което е с една пета повече, в сравнение с миналата година. По брой стартирани жилища и РЗП най-големи са размерите на София, Варна, Пловдив, Бургас, Стара Загора, София-област и Кържали. Ръст по отношение на предходната година обаче има единствено в София (52%) и региона (72%), Стара Загора (74%) и Благоевград (18%). В градове като Бургас, Пловдив, Варна и Кърджали започнатите жилища са под миналогодишните. Сред тях единствено Кърджали излиза на плюс по РЗП. След градовете с над 100 стартирани нови здания са също Пазарджик, Перник, Добрич, Хасково, Велико Търново и Сливен.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Боряна Генчева
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР