Строителството на ГКПП „Рудозем-Ксанти“ приключи заедно с 800 метра подходeн

...
Строителството на ГКПП „Рудозем-Ксанти“ приключи заедно с 800 метра подходeн
Коментари Харесай

Вижте как изглежда напълно готовият ГКПП Рудозем-Ксанти СНИМ...

Строителството на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Рудозем-Ксанти “ завърши дружно с 800 метра подходeн път. " Тази седмица следва приемателна комисия за ел. зареждането. Ще се създадат 72-часови проби за всички електрически и водни съоръжения и в средата на септември се чака насрочване на комисия по подписването на Акт 16. След това ще се достави оборудването за Главна дирекция „ Гранична полиция “ и Агенция „ Митници “ на Република България, както и за чиновниците на „ Гранична полиция “ на Република Гърция “, заяви Момчил Караиванов, началник на плана за Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Рудозем - Ксанти “ от Областна администрация Смолян.

Площадката на новия пункт е ситуирана на повърхност 35 дка. В нея към този момент е подготвена административната постройка за българската и гръцката гранична полиция, за българските митнически служби, хале за щателна митническа инспекция, 6 контролни кабини на трасетата, площадка за мобилен рентген, публични тоалетни, здравен надзор, железен заслон и изцяло осветяване.



В строителство е методът към пункта - 7-километровият второразреден път Средногорци - Рудозем . Предвижда се то да завърши до края на 2021 година Предстои да се прави и обходният път на Рудозем, дълъг 2.6 км , за който към този момент са определени изпълнителите. По него се планува реорганизация на съществуваща улица, създаване на ново пътно трасе, виадукт с дължина 200 м и мост над река Чепинска, както и ремонт на мост над р. Арда. Плановете са ремонтът на пътното трасе да стартира тази есен и да е със период за осъществяване 10 месеца. Строителството на виадукта е планувано да се направи през 2022 година За ремонта на пътното трасе и построяването на оборудването има издадени позволения за градеж от община Рудозем.

За пътя от пункта от гръцка страна регионалният шеф Стефан Сабрутев настоя пред президента Румен Радев при визитата му в Смолянско този уикенд за поддръжка на междудържавно равнище за по-бързото му осъществяване и президента даде обещание оптимално да спомага. За първата права от гръцка страна на пътя от Граничен контролно-пропусквателен пункт няколко пъти срокът за осъществяване беше отлаган заради механически аргументи. Първоначално гърците трябваше да са подготвени през май т.г. След две следващи удължавания крайният период бе отсрочен до август т.г.

" Първата права от гръцка страна е към 8 км от пункта до Димарио, където се свързва с гръцката транспортна система. Последно целият план е продължен до 31 декември т.г. Но не се чака да е подготвен, защото има много работа. Едната причина за забавянето е поради строгите Ковид ограничения в южната ни съседка. Втората причина е спомагателни действия. В сектора се вършат два тунела, единият е подготвен, само че във втория при строителството попадат на меки скали и се е наложило в допълнение подсилване. Правят се и два огромни виадукта от общо 8 мостови уреди ", сподели Караиванов.

Заглавната фотография е от май т.г., когато пункта бе подготвен на 80%.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР