Строителството на автомагистралата Русе – Велико Търново може да започне

...
Строителството на автомагистралата Русе – Велико Търново може да започне
Коментари Харесай

Разкриха кога започват магистралата Русе – Велико Търново

Строителството на автомагистралата Русе – Велико Търново може да стартира през 2022 година, а да бъде приключено през 2027 година Това разгласи служебният районен министър Виолета Комитова по време на петъчния парламентарен надзор, отговаряйки на депутатски въпрос по отношение на построяването на пътя.

Проектът за автомагистралата към момента не е квалифициран в окончателния му вид и не е постъпил в Министерство на регионалното развитие за издаване на позволение на градеж. След това би трябвало да се извършат отчуждителни процедури по Закона за държавната благосъстоятелност, разяснява Комитова.

През март тази година е предоставен още един спомагателен план за 24 000 лева, обвързван с одит на пътната сигурност. Има класиран участник, само че договорът към момента не е подписан. Този план ще бъде нужен, когато се стартира строителството, само че все пак е изработен през март тази година.
Дълга строителна сага



Служебният районен министър напомни, че това е доста дълга история. Още през 2015 година Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ) разпорежда абстрактен план по това трасе. Похарчени са 700 000 лева и през 2016 година е гледан на експертен съвет. През 2016 година е създаден отчет за Оценка на въздействието върху околната среда, отчет за оценка за съгласуемост и също по този начин обстоен организационен проект. За тези документи са били изхарчени още 200 000 лева След това стартира да се приготвя този план да бъде финансиран по стратегия " Транспорт и транспортна инфраструктура " 2014 – 2020. Настъпва обжалване на оценката на околната среда, има правосъдни процедури през интервала 2017-2018 година ОВОС-а завършва през 2019 година

След към този момент влезлия в действие, с решение на съда Оценка на въздействието върху околната среда, работата по плана продължава и на 16 април 2020 година предварителната планова разработка за това трасе е създадена. Там към този момент е закрепено, че планът е разграничен на два сектора – Русе – Бяла (40 км) и обход на Бяла (още 35 км), както и Бяла - Велико Търново (още 57 км).

Но през 2019 година, по време на теренните изследвания, е открито съществуване на 37 археологически плана, които би трябвало наложително да се опазят. Предстои възлагане на тяхното изследване, след отчуждаване на съответните парцели. Към днешна дата това не е направено.

В последна сметка през декември 2020 година има извършена социална поръчка за установяване на проектанти на техническите планове. Тези механически планове са на стойност 1 млн. лева – за всеки от тези сектори, които са упоменати. Към момента се прави оценка на механически оферти.

Същевременно се организира процедура и за контрол по обекта, която към момента не е до краен стадий, защото районното министерство има забележки към процедурата. Ако този план се случи, се планува да се финансира по програмата " Транспортна съгласуваност " 2021 –2027 година, която чака утвърждение от Европейската комисия.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР