Строителството на автомагистралата между Русе и Велико Търново започва в

...
Строителството на автомагистралата между Русе и Велико Търново започва в
Коментари Харесай

Строителството на магистрала „Русе – Велико Търново“ започва до дни

Строителството на автомагистралата сред Русе и Велико Търново стартира в неделя. Първоначално ще се работи по 7.9 километра от лота при обхода на Бяла. Отсечката е на територията на община Ценово, област Русе. За нея има подготвен механически план, приключени отчуждения и издадено позволение за градеж, оповестяват от районното министерство.

За първи път ведомството пуска и 3D анимация, с цел да илюстрира по какъв начин ще наподобява въпросната права след цялостното ѝ довеждане докрай. От нея излиза наяве, че ще има няколко пътни възли и виадукт с дължина от 702 метра.

За останалата част от автомагистралата продължава правенето на техническите планове и теренното застраховане на трасето.

Автомагистралата „ Русе – Велико Търново “ ще стартира от крайдунавския град и ще доближава до Дебелец, където трафикът се разделя в посока проход „ Шипка " и Прохода на Републиката.

Трасето е с автомагистрален габарит, с две дейни и една спешна лента за придвижване в посока, междинна разграничителна линия и банкети. Предвидени са нужните пътни възли и връзки, с цел да могат жителите от обособените обитаеми места да имат бърз и комфортен достъп до трасето на аутобана.

Съвсем неотдавна в районната комисия отрасловият министър Андрей Цеков съобщи, че автомагистралата би трябвало да си има име и е препоръчано то да бъде „ Янтра “. Той разяснява, че чака през април следващата година да стартира работа и по други сектори.

Припомняме, че автомагистралата по план е заложена да бъде с дължина от над 132 километра, като е разграничена на три лота. Първият е Русе – Бяла, вторият е обхода на град Бяла, а третият е сред Бяла и Велико Търново.



Обществената поръчка за първите два бе стартирана още през 2020 година, само че реализатори бяха определени едвам през 2022 година

Общата индикативна стойност на поръчката бе над 987.2 млн. лева без Данък добавена стойност, само че при отварянето на ценовите предложения на компаниите стана ясно, че те доста я надвишават. Въпреки че двата определени консорциума подадоха най-ниски ценови предложения, инженерингът на аутобана надскочи 1.5 милиарда лева, т.е. километър ще коства към 20 млн. лева

Именно високите цени бяха мотив за спор по времето на кабинета " Петков ". Тогава районният министър Гроздан Караджов бе упрекнат от някогашния министър председател Кирил Петков, че е действал с отварянето на ценовите предложения. Петков изиска инспекция от Държавната финансова ревизия (АДФИ), която след това обаче не откри никакви нарушения в поръчката. 

Служебният кабинет разгласи автомагистралата за национален обект и през ноември двата контракта с изпълнителите бяха публично подписани. В началото на годината властта заплати 175 млн. лева задатък, с цел да стартира проектирането. 

Изпълнител на сектора Русе – Бяла е ДЗЗД „ Хемус-16320 “, с сътрудници в обединяването: „ Инфра Експерт “ АД, „ Автомагистрали – Черно море “ АД, „ Пътинженерингстрой-Т “ ЕАД и „ Трансконсулт-22 “ ЕООД. Дължината на сектора е 40 км, като срокът за строителството му е над 5 години и 8 месеца.

Изпълнител на обхода на Бяла е ДЗЗД „ Автомагистрала Русе Търново “, с сътрудници в обединяването: „ Европейски пътища “ АД, „ Грома Холд “ ЕООД, „ Водно строителство – Благоевград “ АД, „ Автомагистрали Хемус “ АД и „ Пътпроект 2000 “ ООД. Дължината на сектора е 35.4 км., като срокът за осъществяване е към 5 години.

Двата лота са включени в стратегия „ Транспортна съгласуваност " 2021-2027 година Освен това средства в размер на над 300 млн. лева са планувани в бюджета за 2024 година

Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР