Строителството на автомагистрала Хемус навлезе в достолепната средна възраст и

...
Строителството на автомагистрала Хемус навлезе в достолепната средна възраст и
Коментари Харесай

Строежът на Автомагистрала Хемус стана на 43

Строителството на автомагистрала Хемус навлезе в достолепната междинна възраст и е емблема по какъв начин се строи в България от комунистическо време, та до наши дни. На пътната артерия, която би трябвало да свърже София и Варна, могат да съперничат единствено ремонтите, подхванати от актуалната градска администрация на Пловдив.
" С огромно вдъхновение и екстаз, с възгласи в възхвала на партията, присъствуващите посрещнаха първия секретар на Централен комитет на Българска комунистическа партия и ръководител на Държавния съвет Тодор Живков ". Това е част от репортаж, писан преди 43 години на днешната дата. Тогава е почнало строителството на автомагистрала " Хемус ".

Близо 9 (девет) петилетки след старта на строителството на аутобана, който би трябвало да направи пътуването от София до Варна по-бързо и елементарно, него още го няма. Тръгваш от столицата, стигаш до Ябланица и край. Дотам я докара развитият социализъм, а демокрацията съвсем не добави принос към плана.

Преди 3 (три) години за " Хемус " глътнахме следващото горчиво хапче. Оказа се, че Европейският съюз въобще не счита да налива милиарди за чисто новия асфалт през идващите 6 години. Планът за дотъкмяване на автомагистралата от Ябланица до Шумен е оставащото трасе да се разпорежда за строителство на 8 обособени прави (лотове), като цялото разстояние на автомагистралата от София до Варна ще бъде общо 420 км.

Предстои доизграждането на следните сектори:
1 стадий - от Ябланица до връзката Плевен-Ловеч - 60 км, По предварителна оценка строителството ще коства 185 000 000 евро.
Лот 1 - 24 км
Лот 2 - 36 км
2 стадий - от връзката Плевен-Ловеч до Велико Търново - 85 км, в него се сплотяват лот 3, 4 и 5, а оценката му е 260 000 000 евро.
Лот 3 - 24 км
Лот 4 - 28 км
Лот 5 - 33 км
3 стадий - от Велико Търново до село Белокопитово - 108 км, строителството му ще коства почти 335 000 000 евро, тук са обединени лотове 6, 7 и 8.
Лот 6 - 48 км
Лот 7 - 35 км
Лот 8 - 30 км

И, видиш ли, има-няма някъде към 2020 -2025 година аутобанът щял да бъде цял-целеничък! Но въпреки всичко не забравяйте, че това е при най-оптимистичния вид, който на фона на предходните 40 години е прекомерно малко евентуален.
тагове Автомагистрала " Хемус " строеж
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР