Строителството и транспортът все още изискват повишено внимание на контрагентите,

...
Строителството и транспортът все още изискват повишено внимание на контрагентите,
Коментари Харесай

Euler Hermes: Рискът от забавени разплащания в строителството намалява

Строителството и превозът към момента изискват нараснало внимание на контрагентите, съгласно анализаторите.

© Надежда Чипева Още по тематиката
Съдът анулира позволение за 77-метров небостъргач на бул. " България "
25 май 2018
Следобедът на българската стопанска система

Брутният вътрешен продукт резервира темпа си на напредък от 3.5%, само че Европа потегля надолу и въпросът е - по кое време ще я последваме
18 май 2018
Ще влагаме над 3 млн. лева в ново строителство и рационализация

Ивайло Иванов, шеф на " Интер Експо Център "
15 май 2018
Пловдив е с най-вече нови жилищни здания за тримесечието

В цялата страна приключените обекти са с 22.3% повече
12 май 2018 Строителният бранш в България излиза от спешната " алена " зона на риск от неплащане и минава към идната, която дефинира риска като сензитивен, сочи разбор на интернационалната компания за обезпечаване на търговски заеми Euler Hermes. Това беше последният бранш от стопанската система на страната, който попада в най-високорисковата група съгласно класификацията на застрахователя.

" Рейтингът беше изменен на " оранжев " или сензитивен риск след раздвижването на някои инфраструктурни планове в страната, вероятности за европейско финансиране и постоянния растеж на пазара на недвижими парцели през последната година ", разясняват от компанията.

Анализаторите на Euler Hermes чакат икономическият напредък в България да се забави от 3.6% през 2017 година до надлежно 3.4% и 3.2% през тази и идната година. И показват, че като цяло рискът в стопанската система е уравновесен.

Рискът понижава, само че не отминава

Макар че напуща високорисковата група, строителството към момента изисква нараснало внимание. В тази по-рискова група е и транспортният бранш, където пазарът се насища от дребни компании с ниска ликвидност, не доближават на служащи и има потребност от съществени вложения.

Погледнато от горната страна - 10 от общо 17 бранша са оценени от Euler Hermes като ниско или умерено рискови. Застрахователят прави оценка фактори като рентабилност, бизнес среда, ликвидност и достъп до финансиране в обособените стопански браншове, с цел да реши опциите на компаниите да си изплатят отговорностите.

В зелената, или най-ниско рисковата зона, към този момент попада и производството на авточасти. В същото време данни на Euler Hermes от май тази година демонстрират, че най-продължителен интервал лишават разплащанията сред компании в бранш технологии - приблизително 134 дни. Това може да е знак за кредитни проблеми или съществуване на компании, които нямат опция да съберат вземанията си.

Внимавайте с " прегряващите " Турция и Румъния

Компанията предизвестява българският бизнес за допустимо закъснение на заплащанията по покупко-продажби с Турция, Гърция и Италия, където междинните периоди за разплащане са едни от най-дългите в света - близо 3 месеца. Взаимоотношенията с компании от Турция и Румъния изискват изключително внимание, защото стопанските системи им демонстрират признаци на " прегряване ", показват анализаторите.

Според Euler Hermes излизането на Англия от Европейски Съюз и протекционистичната политика на Съединени американски щати не съставляват риск за стопанските системи в района, надлежно и за България.

Инвестициите и семействата ще движат стопанската система

Очакванията на застрахователната компания са икономическият напредък на България да се забави до надлежно 3.4% и 3.2% през тази и идната година. За съпоставяне - през 2017 година Брутният вътрешен продукт на страната набъбна с ритъм от 3.6% по данни на Национален статистически институт.

В изгода на растежа ще бъде потреблението на семействата, движено от продължаващ спад на безработицата до 5.4% и покачване на междинните заплати от 8% през 2018 година Анализаторите чакат и по-видима капиталова интензивност през тази година с 6% нарастване на капиталовложенията, само че през идната темпът още веднъж ще се забави (до 3.5%).
Няма спънки пред присъединението към еврозоната

Според основния анализатор на отдел " Икономически изследвания и оценка на риска " на Euler Hermes Манфред Щамер все още няма съществени спънки пред присъединението на България към еврозоната. " Това е реалистично да се случи в границите на 3 до 4 години, като сега страната покрива петте стопански критерия от Маастрихт ", разяснява той.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР