Строителство на магистрала Хемус ИнфраструктураМагистрали без ясна стратегия“: Участък от

...
Строителство на магистрала Хемус ИнфраструктураМагистрали без ясна стратегия“: Участък от
Коментари Харесай

Магистрала „Хемус“ вече е 16 км по-дълга

Строителство на автомагистрала Хемус Инфраструктура„ Магистрали без ясна тактика “: Участък от „ Хемус “ ще бъде пуснат след седмицаИнфраструктураКабинетът задвижи узаконяването на „ Хемус “ и пътя Видин – Ботевград
Със забавяне от близо две години и половина секторът сред Буховци и Белокопитово на автомагистрала „ Хемус “ публично бе пуснат в употреба през днешния ден от служебния министър Иван Шишков. Трасето е с дължина 16.3 километра.

Вече сме една стъпка напред към построяването на автомагистралата. Благодарим на строителите и на всички участници. Имаше проблеми, само че значимото е, че всичко неприятно към този момент е зад тила ни ", разяснява министър Шишков по време на откриването на лота. 

Той връчи разрешението за прилагане на сектора и един от пътните възли на шефа на Агенция " Пътна инфраструктура " Иво Иванов. Последва и алегорично отрязване на лентата. 

Връчвам разрешенията на шефа на АПИ, тъй като те са стопанинът на този път и се надяваме на безаварийно придвижване по пътищата и добра поддръжка, в това число зимна ", добави Шишков.

Максималната позволена скорост на придвижване в новия сектор ще е 120 км/ч. Шишков изясни, че секторът е планиран да е по-тесен и в завои не може да се допусне скорост от 140 км/ч.

Изграждането на трасето стартира през 2018 година и трябваше да завърши през 2020 година До забавянето се стигна главно поради отчуждителни процедури, само че и поради проблеми при самото строителство. Миналата година тогавашният длъжностен министър на вътрешните работи Бойко Рашков разгласи, че има сриване на 600-метров сектор от аутобана край Търговище. Строителят и Агенция „ Пътна инфраструктура “ обявиха, че става въпрос за проблем, обвързван с високи подпочвени води.

Изпълнител е ДЗЗД „ Хемус 16320 “ с участници „ Инфра специалист “, „ Пътинженерингстрой – Т “, „ Автомагистрали Черно море “ и „ Трансконсулт 22 “. Договорът за строителството на 16.3-километровия сектор е на стойност над 119.7 млн. лева без Данък добавена стойност, или по към 7.3 млн. лева на километър. Строителният контрол се осъществяваше от ДЗЗД „ Консултанти Хемус 2 – 2016 “ с участници „ Евроконсулт “, „ Строл 1000 “ и „ Пи Ес Консулт “.

През 2019 година бе открит сектора сред Ябланица и Боаза, който е с дължина 9.3 километра.
Завършването на цялата автомагистрала
Припомняме, че строителството на аутобана е разграничено на лотове. Те са общо 10 на брой. Първите три сектора от автомагистралата сред Боаза и Плевен, по които сега тече строителство, ще могат да бъдат приключени в края на 2024 година

Министър Шишков разяснява, че за лотовете 4 и 5 (Плевен – Павликени) има утвърден обстоен организационен проект и осъществено отчуждаване, само че за жалост, има намерено нелегално строителство. Той напомни, че с цел да продължи строителството на тези сектори, Народното събрание би трябвало да утвърди измененията в Закона за устройство на територията.

Така строителството на тези лотове ще може да стартира незабавно. За лот 6 (бел.р. – сектор сред Павликени и Велико Търново) също се прави отчуждаване и там може да стартира също “, изясни Шишков.

Строителството на идващите лотове сред Велико Търново и Търговище (лотове 7, 8 и 9) ще бъде разграничено на части, тъй като би трябвало да се заобиколят ловно стопанство и склад за муниции. Министърът разяснява, че за тези сектори ще би трябвало да се направи нова процедура по Оценка на въздействието върху околната среда, „ което ще забави работата “.

Надявам се през пролетта да имаме готово трасе, като се изключи два подучастъка от 7-ми и 8-ми лот, с цел да създадем условия строителството да започва стремително от другата година. “

Шишков съобщи, че при най-оптимистичен вид, при който се строи стремително и всички процедури вървят безпрепятствено, цялата автомагистралата ще може да бъде приключена до 3-4 години.
Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР