Строителният бранш в Пловдив се отказа от поисканата по-рано оставка

...
Строителният бранш в Пловдив се отказа от поисканата по-рано оставка
Коментари Харесай

Строителният бранш в Пловдив се отказа от исканата оставка на областния управител Йордан Иванов

Строителният отрасъл в Пловдив се отхвърли от поисканата по-рано оставка на регионалния шеф Йордан Иванов. Около 200 представители на строителни компании се събраха пред Областната администрация с искане за оставка му, като разпънаха плакати с надписи „ Оставете ни да работим “, „ Не закривайте работни места “, „ Оставка национални предатели “.

До митинга се стигна откакто Иванов спря 12 решения на Общинския съвет - Пловдив за смяна на Подробните устройствени проекти (ПУП), признати на последната сесия.

Областният шеф направи това с претекстовете, че те са гласувани в несъгласие със закона, само че строителният отрасъл го упрекна в непросветеност. На място в Пловдив дойде и министърът на районното развиване и благоустройството Гроздан Караджов, който преди месец се включи в проблема с напътствие да се спре издаването на ПУП-ве.

След диалог с регионалния шеф и министър Караджов, протестиращите отдръпнаха настояването си за оставката на Иванов. Това стана откакто Караджов удостовери, че ПУП-вете могат да се трансформират, даже и в развой на одобряване на нов Общ организационен проект (ОУП) на града. Той сподели, че е задоволително две от изискванията за смяна на Подробен устройствен план в Пловдив да са изпълнени и акцентира, че единствено Общинският съвет може да се произнесе с решение по отношение на мнението на Регионална инспекция за опазване на околната среда, която е върнала за преправка екологичната оценка на новия Общ устройствен план. 

Министър Караджов се извини пред протестиращите за създалата се обстановка, като съобщи, че в никакъв случай Министерство на регионалното развитие не са желали да стопират строителството или действането на Подробен устройствен план в Пловдив, а двете си писма по случая дефинира като " друга трактовка на писмата, подадени до Министерство на регионалното развитие ". След това протестиращите отхвърлиха да блокират кръстовището на булевардите " Шести септември " и " Васил Априлов ". 

Предприемачът Илиян Филипов, притежател на строителната и транспортна компания в България ПИМК изясни, че сега за всеки имот, на който се строи, са длъжни да вършат Подробен устройствен план по новия Общ организационен проект. Ако желаят да разделят имот или да сплотяват терени, отново би трябвало да вършат Подробен устройствен план. Това условие не е единствено за частния бизнес, а и за цялата общинска инфраструктура. По този метод в се стопира строителство на детски градини и ясли, акцентира Филипов. Той бе безапелационен, че митингът не е политически. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР