Строителният бранш в България изпадна в колапс - само в

...
Строителният бранш в България изпадна в колапс - само в
Коментари Харесай

Строителите скочиха: Браншът е в колапс

Строителният отрасъл в България изпадна в колапс - единствено в границите на един месец, в който арх. Виолета Комитова заема поста длъжностен министър на районното развиване и благоустройството. Това афишира строителният отрасъл в декларация до президента Румен Радев.

Провежданата политика от служебния кабинет е в безспорен контраст на международната процедура за потребление на строителството като основен инструмент за излизане от икономическата рецесия, зародила вследствие на пандемията COVID-19, декларира от името на строителите инж. Илиян Терзиев, ръководител на Камарата на строителите в България.

Камарата заявява, че в случай че не бъдат подхванати ограничения, ще бъде принудена да отбрани правата на членовете си и заетите в бранша по всички възможни от закона способи.

Ето позицията на Камарата на строителите в България:

ДО

ПРЕЗИДЕНТА

НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Г-Н РУМЕН РАДЕВ

УВАЖАЕМИ Г-Н ПРЕЗИДЕНТ,

Камарата на строителите в България (КСБ) е самостоятелна доброволна професионална oрганизация, настояща като формален представител на строителните компании в България. С цел реализиране на активността си Камарата постоянно е работила интензивно и градивно и с представителите на изпълнителната власт.

Г-н Президент,

Свидетели сме в последния месец на ескалация на отрицателните и уронващи престижа на строителния отрасъл внушения, отправени от министри от назначения от Вас длъжностен кабинет – от министрите на финансите, на стопанската система, на околната среда и водите, на земеделието и храните, на опазването на здравето. Особено смущаващи са изявленията на служебния министър на районното развиване и благоустройството арх. Виолета Комитова.

Само в границите на един месец, в който арх. Комитова заема поста длъжностен министър на районното развиване и благоустройството, строителният отрасъл в България изпадна в колапс. Вследствие на основаната от страна на министъра неустановеност Министерството на районното развиване и благоустройството (МРРБ) и отрасловите ведомства не работят, строителните и монтажни работи не се актуват, разплащания с контрагенти не се правят. Крайно спорни са и дейностите на министър Комитова, свързани с кадровата политика и направените уволнения и назначения.

Ситуацията в сектора се усложнява и поради спрените дейности във всички институции, ангажирани с осъществяването на подписаните контракти. Блокирани са и всички оперативни стратегии, които засягат енергийна успеваемост, ВиК мрежи и околна среда, транспортна инфраструктура, развиване на селските региони, в резултат на което е основана действителна заплаха да се изгубят окончателно милиарди евросредства.

Провежданата политика от служебния кабинет е в безспорен контраст на международната процедура за потребление на строителството като основен инструмент за излизане от икономическата рецесия, зародила вследствие на пандемията COVID-19.

1. Да спре отрицателната акция, уронваща престижа на строителния отрасъл, осигуряващ претовареност на близо 250 хиляди души, както и потреблението му за политически цели.

2. Да се засилва работата на държавната администрация, която сега е блокирана.

3. Министерствата и ръководените от тях ведомства да извършват прецизно своите задължения по договорите с изпълнителите.

4. Да бъдат разплатени навреме насъбраните отговорности от страна на страната към сектора.

5. Да продължи работата по програмата за енергийна успеваемост.

6. Да не се позволява прекъсване на стартирали и идни процедури и действия във ВиК и пътния бранш, както и по оперативните стратегии – ОПОС, Оперативна програма “Регионално развитие”, ОПТТИ, ПРСР и ОПРЧР.

Уважаеми господин Президент,

Исканията на КСБ не са политически. Те са свързани с нуждата от обикновено действие на един от основните за стопанската система на страната сектори, осигуряващ 12% от Брутният вътрешен продукт. Изпълнението им касае запазването на хиляди работни места, стабилността на приходната част на бюджета, сигурността на банковия и финансов бранш. При нужда сме подготвени да предоставим спомагателна информация по отношение на нашите претенции.

Очакваме Вашата своевременна реакция и поддръжка.  

В случай че не бъдат подхванати ограничения, ще бъдем принудени да защитим правата на членовете на КСБ и заетите в бранша по всички възможни от закона способи.

С почитание, инж. Илиян Терзиев, ръководител на КСБ

София, 11 юни 2021 година
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР