Строежът на магистрала “Черно море“, която да свърже Варна с

...
Строежът на магистрала “Черно море“, която да свърже Варна с
Коментари Харесай

Важни новини за строежа на магистрала „Черно море“, която ще свърже Варна и Бургас

Строежът на автомагистрала “Черно море “, която да свърже Варна с Бургас, може да стартира през 2025 година Това сподели районният министър Андрей Цеков в отговор на въпрос на депутатката от “Възраждане “ Константина Петрова. Дотогава на основата на настоящия абстрактен план, който сега се съгласува с екоминистерството, ще има подготвен механически план, ще е ясно трасето и какви средства са нужни за отчуждавания и градеж. Най-вероятно е аутобанът да се финансира от държавния бюджет, гласи отговорът на министъра.
Обществената поръчка за правенето на абстрактен план бе оповестена преди близо три години, само че готовият не е показван обществено до момента. В същото време от кореспонденцията сред пътната организация и Министерството на околната среда и водите, с която “24 часа “ разполага, се вижда, че първичната концепция от кое място тъкмо ще минава тази автомагистрала, доста се е видоизменила. Всъщност са направени не един, а 7 плана, само че басейнова дирекция “Черно море “, общините, през чиято територия ще минава автомагистралата, и самото екоминистерство са създали толкоз доста възражения, че от седемте са останали единствено два, които не се разграничават значително между тях, предава „ 24 часа “.
На първо място, е изоставена концепцията автомагистралата да потегля от Аспаруховия мост във Варна, както се е считало през 80-те години на предишния век, когато е изграждан мостът. Началната точка на “Черно море “ ще е на двайсетина километра преди влизане в морската ни столица по автомагистрала “Хемус “, към дребното село Слънчево, където ще се прави пътен възел.
Оттам автомагистралата се спуска на юг, само че доста дребна част от трасето ѝ е ситуирана директно до морския бряг – чак при Обзор. След това “Черно море “ още веднъж потегля на запад от настоящия път, като на някои места върви на към 40 и даже 50 километра от морския бряг. Накрая свършва не тъкмо в бургаския квартал “Сарафово “, както се предвиждаше, а в отдалеченото на към 30 км от града село Ветрен, около което ще се прави пътен възел с автомагистрала “Тракия “.
Всички тези промени са били направени, с цел да се избегнат многочислените предпазени територии и предпазени зони по “Натура 2000″. Независимо от това екоминистерството е възразило, че в двата останали разновидността, които се смятат за най-приемливи, още веднъж има минаване през 11 предпазени зони по “Натура “ и през една предпазена територия – Побити камъни, в която има естествена забележителност.
Другите забележки са, че минава покрай пристанището за горива в Белослав, което се смята за обект с висок рисков капацитет.
Тази процедура не е Оценка за влияние върху околната среда, а авансово координиране и пътната организация ще би трябвало да извърши куп условия. Част от тях са да вземем за пример да показа авансово информация от кое място ще минават строителните материали и краткотрайните пътища за техниката, къде ще бъде струпана изкопаната земна маса и др.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР