Стремежът на Бургас към електрификация на обществения транспорт е още

...
Стремежът на Бургас към електрификация на обществения транспорт е още
Коментари Харесай

Слънцето – новото зарядно на бургаските автобуси

Стремежът на Бургас към електрификация на публичния превоз е още една стъпка към " позеленяването " на града. Вече може да се каже, че над 50% от градските рейсове в крайморския град към този момент са електрифицирани, а също така общинският оператор „ Бургасбус “ стартира да строи и фотоволтаичен парк, който ще ги зарежда.
Слънчева сила в превоза
Използването на слънчева сила в публичния превоз към момента е относително нова идея, само че е новаторски метод за понижаване на зависимостта от изкопаеми горива, а от там и на равнищата на замърсяване. Захранваните със слънчева сила рейсове разрешават и да се понижат разноските за употреба.

В момента в Бургас се движат 56 електрически рейса, от които 12 са 9-метрови, 34 са 12-метрови и 10 са 18-метрови. Всеки е екипиран със лична зарядна станция в гаража и депата на „ Бургасбус “. Там е ситуирана и фотоволтаичната електроцентрала на общинския транспортьор.

Мощността на парка е до 990 kWp, а панелите към този момент се инсталират и се чака да проработи до края на този месец, осигурявайки напълно сила за зарядните станции на електрическите рейсове. Инвестицията в него е към 1.3 млн. лева, за която „ Бургасбус “ тегли заем от Общинска банка и чака той да се изплати в идващите три – четири години.

Забавихме плана за фотоволтаичен парк съвсем година, тъй като чакахме да се отвори някоя стратегия, с цел да го изградим с европейски средства. Но заради политическите различия и неналичието на консенсус видяхме, че нещата се бавят и преминахме на втори вид – с заем “, изясни шефът на сдружението инж. Петко Драгнев пред Economic.bg.

До момента сдружението е работило с снабдител на електрическа енергия на свободния пазар, а новият парк ще му разреши да бъде безусловно без значение от външни източници.  

Електробусите работят на смени, което разрешава зареждането им денем, като за цялостен заряд са нужни три часа.

Драгнев направи бърз план за разхода на сила за другите видове рейсове в града. Цената на 100 км на едно електрическо транспортно средство излиза на общинското сдружение 25 до 30 лева разход. Сметката за рейсовете на метан е малко по-висока – към 45 лева./100 км, а за дизеловите, които обаче са и по-големи, разходът е към 90 лева./100 км.

По проект електрическата енергия от фотоволтаичния парк ще се употребява единствено за потребностите на публичния превоз. След като проработи системата, ще се направи разбор какъв брой се употребява и в случай че има огромен остатък, се обмисля вид да бъде захранена бензиностанцията, която има огромен компресор за зареждането на метановите рейсове. Другата алтернатива е продажбата на електрическата сила, което е малко муден развой, добави шефът на „ Бургасбус “.

Плановете за сила от слънцето не свършват до тук. Автогара „ Запад “, която е благосъстоятелност на „ Бургасбус “, разполага с огромни площи на покривите и на козирките на секторите за рейсовете и концепцията е и там да се инсталират солари с мощ към 600 – 700 kW.
Бъдещето на превоза е зелено
Освен 56 електрически рейса, в града се движат и 22 тролея. 80 от рейсовете са с мотор с вътрешно горене, от тях 39 са на метан (SNG), дизеловите са с норма Евро 5 и 6. И те обаче остаряват и би трябвало да бъдат заменени, а проектите са за цялостна електрификация на градския превоз.

Имаме подготвеност сега, в който се отворят стратегиите, по които можем да участваме ние или община Бургас, да търсим електрически и вероятно водородни рейсове “, сподели Драгнев, допълвайки, че очакванията са такава стратегия да бъде пусната в края на годината.

По думите му обаче това изисква доста време и със сегашните темпове на произвеждане за поръчка на 40 – 50 рейса ще са нужни най-малко 3 години за доставката им.

Жизненоважно е да се възобнови паркът, с цел да се подсигурява качеството на услугата ".

Именно модернизацията на превоза качва от ден на ден бургазлии в рейсовете, като дневно към 60 хиляди души употребяват линиите.

Работя от доста години в „ Бургасбус “ и си припомням времето, когато в старите „ Икарус “-и се рисуваше с флумастери по седалките, а кожените се режеха с ножчета и така нататък В момента, в който започнахме да възобновяваме парка и бургазлии се качиха на новите рейсове, имаше радикално друго отношение към транспортните средства. Започнаха да ги пазят и няма съвсем никакви вандалски прояви “.

Общинското сдружение поглежда и към водорода и в случай че бъдат поръчани рейсове с такова гориво, е планувано в плана да има компресорна станция, която да ги зарежда.

Драгнев е уверен, че бъдещето е в електрификацията и подобряването на градския превоз и инфраструктурата, с цел да може от ден на ден хора да го избират.

Предлагаме най-качествената услуга в страната на вътрешноградски превоз “, споделя Драгнев.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР