Стратегията на България в кризата около Украйна, приета на днешното

...
Стратегията на България в кризата около Украйна, приета на днешното
Коментари Харесай

МС обсъди позицията на България за напрежението НАТО-Русия

Стратегията на България в рецесията към Украйна, призната на днешното съвещание на кабинета, ще бъде ориентирана напълно към българската войска, а страната ни ще постави всички вероятни старания за спокойно решение на спора. Това заяви министър председателят Кирил Петков след държавното съвещание.

Част от информацията в границите на днешното съвещание е секретна и няма да бъде оповестена в това число пред депутатите в Народното събрание, заяви Кирил Петков пред министрите. По-късно от думите му пред медиите стана ясно, че България ще насочи всичките си старания за разрешаване на спора Русия -Украйна по дипломатически път. А нашата отбранителна система ще бъде ориентирана към развиване на капацитета на българската войска.

По-малко от денонощие беше срокът, даден от премиера Кирил Петков на военния министър Стефан Янев за правене на план за националната позиция на страната ни и ограничения за подсилване на системата за сигурност в България. Проектът беше импортиран и утвърден на днешното съвещание.

Министерски съвет реши да приоритизираме българската тактика в посока напълно деескалиране на напрежението сред НАТО и Руската федерация, както и да се употребяват безусловно всички благоприятни условия по изкусен път този спор да бъде решен. Нашата отбранителна тактика ще се построи на база на българската войска. Това значи български войски, българско командване и българско военно водачество, съобщи Кирил Петков, министър-председател.

Премиерът изрази страдание,че в годините армията ни е била недофинансирана и акцентира, че ще се работи интензивно за покриване на тъкмо тези дефицити като се заобикаля пазаруването на техника, която е несистемно определена.

От тук нататък България не би трябвало да бъде единствено потребител на сигурност.Тя би трябвало да е градивен сътрудник на НАТО, акцентира Кирил Петков.

Военният министър Стефан Янев заяви, че дружно с дипломатическите старания " България би трябвало да развие отбранителния си капацитет в посока подготовка на батальонна бойна група с български войски и българско командване ". В " Денят стартира " по Българска национална телевизия той изясни и детайлите:

Това ще стане с стеснен контингент, в случай че приказваме за какъв размер - порядъка е не повече от един батальон, не повече от 1000 души. Съвместното обучение не е задача, а е средство, взаимното обучение е средство за повишение на подготовката и потенциала.

Батальонът ще взе участие в взаимни учения на НАТО, които са планувани още от предходната година, посочи Янев.

По думите му решеното през днешния ден ще е и българската позиция в границите на обсъжданите ограничения в НАТО.

Нито министър председателят, нито военният министър разясниха през днешния ден информациите от последните дни за допустимо разполагането на сухопътни войски и изтребители на НАТО у нас.

А външният министър напомни, че още от декември на всички дипломатически конгреси страната ни поредно отстоява нуждата от намиране на дипломатическо решение на спора

Тези старания ще продължат и в бъдеще. Надяваме се спорът да бъде решен по дипломатически път. Дипломатическото говорене обаче би трябвало да бъде подкрепено с нужните доказателства, че притежаваме нужната отбранителни качества, съобщи Теодора Генчовска -министър на външните работи.

Като голям триумф за страната ни Кирил Петков разгласи поканата страната ни стане член на Организацията за икономическо съдействие, тъй като това значи, че " влизаме в клуба на богатите ".
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР