Напрежението около Украйна опасно расте, въпреки дипломатическите совалки, които продължават

...
Напрежението около Украйна опасно расте, въпреки дипломатическите совалки, които продължават
Коментари Харесай

Путин и Байдън обсъждат кризата в Украйна

Напрежението към Украйна рисково пораства, макар дипломатическите совалки, които не престават и през днешния ден. Според източници от Белия дом, Русия възнамерява да влезе в Украйна на 16 февруари. Русия отхвърля.

Българското външно министерство прикани жителите да не пътуват към Украйна. Все повече страни, измежду които и нашата, предизвестяват своите жители на украинска територия неотложно да изоставен страната.

В 18 часа българско време стартира телефонен диалог сред Путин и Байдън.

Преди това Путин приказва с френския президент Емануел Макрон. Това е четвъртият им диалог за седмица. Руският президент дефинира като провокация обвиняванията против Русия.

В телефонен диалог сред първите дипломати на Съединени американски щати и Русия - Блинкен предизвести Лавров за огромен отговор при съветска експанзия против Украйна. Лавров съобщи, че се води „ пропагандната акция, стартирана от Съединени американски щати ".

През последните часове Путин беседва и с беларуския си сътрудник Александър Лукашенко. Те разискаха реакцията на Съединените щати и НАТО по съветските оферти за гаранции за сигурността. До 20 февруари в Беларус се организират военни учения на двете страни.

Военната интервенция на Русия в Украйна може да стартира с интензивни въздушни бомбардировки, предизвестяват от Белия дом.

" Намираме се в миг, когато нашествието може да стартира когато и да е, в случай че Владимир Путин реши да я подреди. Няма да разясня детайлностите от нашата разследваща информация, само че желая да бъда явен, може да стартира по време на Олимпийските игри, макар многото спекулации, че това ще се случи след тях ", съобщи Джейк Съливан, консултант в Белия дом по нац. сигурност.

За да укрепи източния фланг на НАТО, Съединените щати оповестиха, че изпращат още 3000 бойци в Полша, които ще се причислят към 1700 американски военни, които към този момент са там.

Русия съобщи, че са засекли американска подводница на съветска територия, покрай Курилските острови.

В Черно море, край Кримския полуостров 30 съветски военни кораби започнаха през днешния ден обучение. Миналия месец Москва разгласи, че през февруари и март военноморският й флот ще организира учения с всичките й сили от Тихия до Атлантическия океан.

" Призоваваме всички американски жители, които са останали в Украйна, да изоставен незабавно. Искаме да е пределно ясно. Всеки американец в Украйна би трябвало да напусне допустимо най-бързо през идващите 24 до 48 часа ", сподели Джейк Съливан.

Ефектът на доминото се задейства. Подобни апели насочиха доста европейски държани, както и Япония, Австралия и Нова Зеландия. Израел разгласи, че изтегля околните на работещите в посолството.

Русия стартира частична евакуация на личния състав на дипломатическите си представителства в Украйна. От съветското външно министерство обясниха, че повода са „ опасения от вероятни провокации ".

В телефонен диалог сред първите дипломати на Съединените щати и Русия, американският държавен секретар е декларирал, че " пътят на дипломацията остава отворен ".

Украинският химн звуча през днешния ден по централните улици на Киев. Стотици се включиха в протестно шествие против вероятно съветско навлизане. Извън демонстрацията, жителите на украинската столица се опитваха да одобряват деня като естествена събота.

Президентът Зеленски посети военна база в южната част на страната, откъдето прикани сънародниците си за успокоение. Според него суматохата е най-хубавия другар на врага.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР