Стратегическото партньорство между България и Германия и възможностите за последващото

...
Стратегическото партньорство между България и Германия и възможностите за последващото
Коментари Харесай

Премиерът Петков и германският канцлер Шолц единни: Енергийна независимост и енергийна сигурност в ЕС можем да постигнем само с общи усилия

Стратегическото партньорство сред България и Германия и опциите за последващото му разширение бяха измежду акцентите в срещата на министър-председателя Кирил Петков и немския канцлер Олаф Шолц.

След диалозите на делегациите в Министерския съвет министър председателят Петков посочи сериозният търговски оборот сред двете страни, надхвърлящ 10 милиарда евро. Според българския министър-председател в полза на България и на Германия е това съдействие да продължи да се задълбочава в бъдеще. Петков особено подчертава върху тематиката за енергийната самостоятелност на страните от Европейски Съюз и общото му схващане с Шолц, че  единствено със взаимни старания могат да бъдат реализирани задачите на енергийна самостоятелност и енергийна сигурност. Българският министър председател уточни и войната в Украйна като друга една тематика, по която е значимо Европейски Съюз да работи дружно, тъй че да бъде решен казуса, щръкнал над цяла Европа.  

Германският канцлер Олаф Шолц също посочи околните връзки на България и Германия. Шолц обърна особено внимание на огромната българска общественост в Германия, която по думите му е извънредно значима за двустранните ни връзки. Канцлерът уточни още, че високо прави оценка поддръжката на България за Украйна, в това число оказаната помощ на бежанците. Според Шолц войната ясно е посочила, че е извънредно значимо да продължи да се работи за това Европейски Съюз да стане мощен и резистентен за бъдещи провокации, без значение дали са геополитически, стопански или обществени. Трябва да преодолеем колкото може по-бързо енергийната взаимозависимост от Русия, съобщи още немският канцлер. Шолц подчертава върху нуждата Северна Македония и другите страни от Западните Балкани да имат сигурна европейска вероятност. „ Подкрепям това, че Северна Македония би трябвало да извърши всички условия. Мисля, че България и Северна Македония са узрели към този момент, с цел да тръгнат по този път. Има огромно общо схващане за това какъв би трябвало да бъде резултатът “, съобщи канцлерът на Германия. По думите му е значимо процесът на разширение да бъде в интерес на заздравяването на европейското единение. „ Нашият исторически опит демонстрира, че е обогатяващо за всички страни, когато се преодолее недоверието се изградят другарски връзки със съседите “, добави Шолц.

От своя страна министър-председателят Кирил Петков уточни, че страната ни има ясна позиция във връзка с Република Северна Македония. Премиерът уточни и трите целта на България, тъй че да има прогрес по тематиката: съблюдаване на Рамковата позиция, призната от българския парламент; включване на българите в Северна Македония в конституцията на Република Северна Македония, с цел да бъдат техните права защитени; Договорът за добросъседство да се извършва. Според Петков Европейски Съюз може да бъде поръчител за осъществяването на тези цели.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР