Страстта към пътешествията е явление, което съпътства човешкото развитие от

...
Страстта към пътешествията е явление, което съпътства човешкото развитие от
Коментари Харесай

Първата българска инфлуенсърка - историята на мистериозната авантюристка Люба Кутинчева

Страстта към пътешествията е събитие, което съпътства човешкото развиване от античността до наши дни. Българската история също ни среща с персони, които са се отправили в търсене на непознатото надалеч отвън рамките на страната. Сред едва познатите имена е и една дама – Люба Кутинчева, чийто живот е изпълнен с забавни случки и премеждия, описват от.

Първата българска инфлуенсърка - по този начин я нарекохме ние на смешка, само че истината е, че тази забавна българска дама несъмнено е изпреварила своето време, видяла е прелестни места, пътувала е доста и е имала силата да въздейства на хората към себе си посредством истории и разкази за местата, които е посетила и новите култури, които е опознала.

Тя е родена на 15 май 1910 година във Велико Търново в фамилията на доктор и музикантка. Нейната майка е племенница на капитан Райчо Николов, погубен по време на Съединението от 6 септември 1885 година. Още когато е на 2 години, Люба отпътува с цялото си семейство за Силистра, която малко по-късно ще премине под румънско ръководство. Самата тя дефинира този интервал от живота си като „ рабски терор “ и не е изненадващо, че нейният татко става част от Добруджанската революционна организация „ Свободна Добруджа “.

Семейство Кутинчеви заобикаля репресиите, заминавайки за България, а самата Люба отива в Цариград при собствен чичо. Там тя стартира да изнася сказки, отдадени на българската литература и обичаи, ориентирани към опитите за асимилация на популацията в Добруджа от румънските управляващи. Беседите се радват на огромен триумф, а когато не е заета с тях, Кутинчева прави друга селскостопанска работа. В резултат на това скоро младата дама съумява да се стабилизира финансово. Когато е на 19 години взема решение да направи нещо нетипично за нейните съвременнички – да пътешества.

В рамките на идващите няколко години тя обикаля голям брой страни в Африка, Близкия и Далечния Изток, непроменяемо придружавана от агронома Никола Кутинчев. Пред чужденците те се показват за съпрузи, а в последните си години тя ще твърди, че това е нейния татко. Фактите не поддържат нито една от двете тези – тя подписва брак чак през 1939 година с журналиста Александър Дагоров, а презимето й Иванова изключва Никола да е неин татко.

 Люба Кутинчева bulgarianhistory.org

Пътешествието на авантюристката стартира от Палестина, Израел и Египет, като в нейния непокътнат списък попадат фотоси от  църквата „ Възкресение Христово “, пирамидите и Сфинкса в Гиза. След това тя се насочва към Трансйордания, където бива призната на визита в двореца „ Рагадан “ от емира Абдала ибн Хусeйн, Ирак, Персия и Оман. Пътят й през Индия пък дава късмет на Кутинчева да се срещне със самия Махатма Ганди. Съдбата обаче приготвя и тествания за българката, която минавайки през Цейлон, Бирма и остров Суматра се разболява от тропическа тресчица и се възвръща със съществени старания.

Кутинчева посещава и окупираната от Япония Маджурия преди да стигне до китайския град Шанхай, където бива отвлечена дружно с две англичанки и освободена против откуп от 5000 $. Тези любопитни елементи карат някои откриватели да считат, че с изключение на като пътешественичка, тя е посетила тези екзотични места и в качеството си на шпионка.

Със сигурност е открито, че Люба е в стеснен контакт със руски дипломати, само че какъв е характера на нейните визити не е напълно ясно. Профилът й обаче прави шпионската версия доста правдоподобна – като се изключи че пътува доста, тя владее френски, румънски, турски и съветски език, а след това научава арабски и есперанто.

 Люба Кутинчева bulgarianhistory.org

При всички положения през 1935 година Люба Кутинчева краткотрайно стопира странстванията си и се открива в Париж, където следва публицистика и френска лингвистика. Двете специалности изцяло дават отговор на авантюристичната й натура и в продължение на година тя е фотокореспондент на разнообразни локални издания, като в това време е акредитирана от името на българския вестник „ Дневник “. Използвайки преимуществата на специалността си тя посещава мароканските градове Тетуан и Казабланка, Южна Африка и Мадагаскар.

През 1942 година видната пътешественичка разгласява книгата „ Япония – персонални усещания, наблюдения и изследвания “, което остава единственото й произведение. Тя се състои от пътеписна част, озаглавена „ Към японския бряг “ и статистическо-описателна глава. След 9 септември 1944 година името на Люба Кутинчева изчезва от общественото пространство, а гибелта й на 20 септември 1998 година оставя без отговор голям брой въпроси, свързани с забавната й житейска орис.
 Великите дами, чиито открития са приписани на мъже  Великите дами, чиито открития са приписани на мъже  Великите дами, чиито открития са приписани на мъже  Великите дами, чиито открития са приписани на мъже
Още:
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР