Страшните картини на връщани от болници пациенти от миналата есен

...
Страшните картини на връщани от болници пациенти от миналата есен
Коментари Харесай

Пет болници отказаха да приемат мъж с пневмония

Страшните картини на връщани от лечебни заведения пациенти от предходната есен наподобява стартират да се повтарят и тази година в разгара на новата COVID вълна. В последните дни все повече зачестяват сигналите от обезпокоени жители, на чийто близки е отхвърлен банкет в лечебно заведение по разнообразни аргументи.

Последният случай е на мъж от София с двустранна бронхопневмония, който 5 лечебни заведения в столицата отказват да одобряват . Той се е почувствал зле на 10-и септември. Прилошава му и взема решение да си направи PCR тест, който се оказва негативен, а след рентгенова фотография излиза наяве, че има двустранна бронхопневмония. Само за няколко дни положението му се утежнява. Заедно със брачната половинка му стартират да търсят болница в София, където да бъде настанен. Оправданията на цели 5 лечебни заведения обаче били, че не могат да го одобряват, защото нямат белодробно поделение или заповед лимитира приема на пациенти без ковид.

" Оказа се, че Симеон е с доста мощна зараза. Лекарят искаше да отидем в профилирана и огромна болница, които имат подобаваща инсталация. Отидохме в „ Софиямед “, където още на регистратурата ни споделиха, че няма белодробно поделение. В " Пирогов "  лекарят сподели, че в цялата болница има настанени пациенти единствено с COVID-19, според заповед от 16 юли ", споделя преди неговата брачна половинка Боряна Солакова. Историята се повтаря и в Специализираната белодробна болница, където също настояват, че одобряват единствено пациенти с ковид. По същото време Симеон припада пред болничното заведение, което постанова позвъняване на Спешна помощ. " Извикахме Бърза помощ. Жената оттова ни сподели, че няма свободни коли за спешна помощ и тя ще ни каже къде да го закараме - във ВМА и Александровска болница има места. Докато тръгнем обаче, ни се обадиха още веднъж, с цел да ни кажат, че и там няма места ", добавя Боряна. След молби от страна на фамилията по телефона и 7-часово блуждаене Симеон е признат в Окръжна болница " Св. Анна ". В момента мъжът към момента е с влошено положение и със затруднено дишане, заради неналичието на кислороден уред.

Съпругата на Симеон е подала сигнал за случая до министъра на опазването на здравето и президентството. От Би Ти Ви са отправили питане до петте лечебни заведения, отказали да одобряват пациента на 13 септември. Отговор е бил получен само от Александровска болница, съгласно която няма заповед, която да попречва приема на пациенти с други болести, с изключение на COVID-19, а направената инспекция по случая е показала, че няма данни на пациент, минал през тяхната болница с това име на тази дата.

Преди дни стана прочут различен случай на млад мъж - 36-годишният артист Ангел, който в началото не е бил признат в 2 лечебни заведения, защото е бил с негативен тест. Едва след съществено утежняване на положението му той постъпва в Пета градска болница, където пробата му е позитивен. Тъй като там нямат интензивни кревати, бива изместен в ИСУЛ, където обаче изгубва борбата с вируса.

 

НАТИСК

С повишаването на случаите на инфектирани с ковид пациенти се усилва и натискът към лечебните заведения, много от които оповестяват за привършване на леглата в Коронавирус отделенията и липса на медицински личен състав . В столичната окръжна болница " Св. Анна "  разполагат със 150 легла за Коронавирус заболели, всички от които са заети. " Всяка заран е все по-трудно да намираме места за нови пациенти. Налага се от време на време пациентите да изкарват нощта в Спешното поделение, където се поставят същите медицински грижи за тях. Буквално е цялостна болничното заведение ", съобщи представителят на УМБАЛ " Св. Анна " Антон Луков пред. По думите му местата в интензивния бранш на лечебното заведения също са заети - там има 10 профилирани кревати, всички заети от пациенти в тежко положение.

Според последните данни на РЗИ-София  свободни в столицата са към 23% от местата в лечебните заведения. От 1300 кревати за неусложнени пациенти, незаети са 450, а в интензивните отделения от общо 210 разкрити места, свободни са останали единствено 48. " В момента по националния проект гледаме всички лечебни заведения да са еднообразно натоварени по отношение на опциите и капацитета, който имат. Ако съпоставим предходната година по това време, нещата бяха много по-напрегнати ", разяснява пред Нова тв доктор Мария Чорбева, шеф " Медицински действия " в СРЗИ.

Натискът се увеличава и към екипите на Спешна помощ. За миналия уикенд и в понеделник медиците в столицата са се отзовали на 321 позвънявания за пациенти с ковид, което прави по над 100 дневно. 

 

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР