Страшен скандал със сметките за ток. Кабинетът на Кирил Петков

...
Страшен скандал със сметките за ток. Кабинетът на Кирил Петков
Коментари Харесай

Страшен скандал! 6 пъти скачат сметките за ток. Кой е виновен?

Страшен скандал със сметките за ток. Кабинетът на Кирил Петков е записал в Плана за възобновяване и резистентност заричане пред Брюксел, което в случай че се осъществя, ще хвърли в смут множеството фамилии у нас.

Сметките за ток за битовите консуматори може да скочат над шест пъти през идната година. Това ще стане, в случай че осъществим поетите пред Брюксел задължения за прекосяване на семействата на свободния пазар на електрическа енергия, написа " Труд ".
-->
Ангажимент за това е стихотворец от кабинета на Кирил Петков и е записан в утвърждения от Европейската комисия План за възобновяване и резистентност (ПВУ).

В частта за либерализация на пазара на дребно в ПВУ е записано, че ще бъде осъществен “постепенен и поетапен преход към либерализиран пазар на електрическа енергия до 31 декември 2025 година, посредством последователно унищожаване на контролираните цени за битови клиенти, в изискванията на либерализиран пазар на електрическа енергия на едро в два поредни стадия (през 2023 година и 2025 г.) и преустановяване на определянето на енергийни квоти за доставка на контролиран пазар от КЕВР ”.

Според енергийни специалисти, които “Труд news ” цитира, това значи, че доставчикът на електрическа сила на семействата, крайният доставчик, ще излезе на свободния пазар, а няма да купува ток на цена, която КЕВР дефинира.

Тоест цената на тока за бита ще бъде каквато е на свободния пазар, плюс дължимите такси за доставката и Данък добавена стойност. Това съставлява първият стадий от либерализацията на пазара. На втория стадий от либерализацията на пазара, от 2025 година семействата ще могат сами да избират кой да им доставя електрическа сила и ще могат да сменят доставчика си.

От 1 юли токът за бита нарастна с към 3%, като дневната цена за “Електрохолд Продажби ” АД е 0,11146 лева за киловатчас, клиентите на “ЕВН България Електроснабдяване ” ЕАД заплащат 0,10917 лева, а на “ЕНЕРГО-ПРО Продажби ” АД - 0,11311 лева за киловатчас. Всички тези цени са без Данък добавена стойност и по принцип се дефинират за интервал от една година - би трябвало да важат до края на юни 2023 година Това значи, че сега най-високата цена за бита е 113 лева за мегаватчас.

Същевременно в четвъртък цената на електрическата енергия на Българската самостоятелна енергийна борса в пазарния сегмент “Ден напред ” беше над 730 лева за мегаватчас. Това значи, че в случай че в този момент битовите консуматори са на свободния пазар, би трябвало да заплащат над шест пъти по-високи сметки за ток.

Ако в този момент едно домакинство през лятото заплаща за ток по 80 лева на месец, следващата година ще би трябвало да заплати 480 лева През зимата, в случай че фамилията се отоплява на ток и заплаща по 200 лева на месец, след либерализацията на пазара ще заплаща над 1200 лева на месец.

Тези сметки ще бъдат непостижими за по-голямата част от хората в страната. Затова при предходното държавно управление редица политици обясняваха, че би трябвало да има правила за установяване на “енергийна беднотия ”. И хората, които са енергийно небогати, да получават някакво подкрепяне. В предизборната акция повече партии също упорстват за установяване на " енергийно бедните групи ". Това обаче няма да реши казуса, тъй като в България освен бедните, а даже и хората със междинни приходи не могат да си разрешат да заплащат месечни сметки за ток от 480 лева през лятото и 1200 лева през зимата.

Средната заплата за страната през юни е 1710 лева, което след налози и осигуровки прави 1327 лева Това значи, че в случай че в едно семейство и двамата родители да работят на междинната заплата, половината от приходите им ще отиват единствено да ток, вода и телефон. Реално обаче даже за хора с приходи над междинните заплащането на тези сметки ще бъде убийствено за фамилния им бюджет.

И в случай че бъде въведено понятието “енергийна беднотия ” в него би трябвало да попадат даже и хора със заплати над 3 хиляди лева Защото в противоположен случай и хора с високи заплати няма да могат да изплащат заемите си, ще банкрутират и домовете им може да бъдат отнети.

За да бъде осъществена либерализацията на пазара на ток, би трябвало да има решение на Народното събрание. Това е един от 22-та закона, в които би трябвало да бъдат направени промени, с цел да получим от Европейски Съюз средствата по Плава за възобновяване и резистентност.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР