Странно е как днес моят фийд в Twitter изглежда точно

...
Странно е как днес моят фийд в Twitter изглежда точно
Коментари Харесай

Медийните уроци от Италия: по-важна е предпазливостта

Странно е по какъв начин през днешния ден моят фийд в Twitter наподобява тъкмо като същия преди 12 дни. Съвети за образование от вкъщи. Хора, правещи нещо на балкона. Животни бродят из пусти градове. Военни метафори.

Виждал съм всичко това и преди. Само че този път осведомителният поток е най-вече на британски език, до момента в който при предходната вълна беше на италиански, моя роден език. На 19 март Италия се трансформира в страната с максимален брой регистрирани жертви на COVID-19 в света, надминавайки броя на умрелите в Китай, където в същия ден за първи път не бяха огласени нови случаи.

След като епицентърът на пандемията потегли на Запад, виждам, че близкото минало се възпроизвежда през очите на американците. Но, наред със самовъзпроизвеждащите се и най-много непоследователни меми (идея, държание или жанр, който се популяризира от човек на човек в дадена култура-б.р.) и тропи (дума или израз с преносно значение), тази нова вълна възвръща доста от  предизвикателства, които публицистите срещат, когато отразяват невижданата обстановка.

Във времето след избухването на ковид медиите би трябвало да се оправят с неминуем растеж на дезинформацията, клюки и на подправени вести от всевъзможен темперамент. Силно прочувствената екосистема, която пандемията генерира, е идеалното поле за тяхното развъждане. Тези трендове от време на време се ускоряват от политическите водачи, а нормалните обвинени не пропущат опцията да сеят суматоха в страни, с които са в съревнование.

Но даже публицистите, които се борят с дезинформацията, от време на време също способстват за нея. Пресен случай, обвързван с проби за ковид, изнесени от италианска компания в Съединени американски щати, илюстрира това, за което приказвам.

На 18 март онлайн изданието Defense One заяви, че Военно-въздушните сили на Съединени американски щати са пренесли 500 000 теста от Италия към Мемфис, щата Тенеси. Доставките са част от договорка с Copan Diagnostics Inc., компания със седалище в град Бреша, в региона на Ломбардия, който е извънредно мощно обиден от епидемията. Италианският вестник La Repubblica, един от най-разпространените в страната, даде радикално друга трактовка на случая. В необятно дискутирана публикация медията упрекна компанията, че е продала проби на Съединени американски щати вместо с тях да се обслужват лечебните заведения в Ломбардия, които също имат обезверена потребност от такива. " Имахме разполагаем грамаден ресурс от диагностични комплекти единствено на няколко благи от епицентъра на COVID-19. Това са принадлежности, които нашите градове търсят по всевъзможни способи, с цел да лимитират болестта, само че не съумяват да намерят ", написа La Repubblica, намеквайки, че решението за продажба на тампоните в чужбина лишава хората в Италия от жизненоважна помощ. Тревожно обвиняване поради трагичната обстановка в Ломбардия.

Хората в обществените мрежи реагираха гневно на обявата, въпреки че съвсем нищо в нея не беше правилно. Copan Diagnostics може да създаде 720 000 теста дневно и към този момент продаде близо 1 милион на италиански лечебни заведения. Това е към пет пъти повече от всички проби, направени до момента в страната. Лабораторният разбор забавя осъществяването на тестванията, а не неналичието на задоволително бройки, разгласи компанията в известие до медиите. Компанията има потенциал да обслужва както вътрешния пазар, по този начин и други, които изпитват дефицит на проби.  Това е добра вест за всички, които са забъркани във войната с ковид. Но не се вмества в разказа " всеки против всеки ", който в този момент някои медии намират за толкоз безапелационен.

Дезинформацията е единствено едно от измеренията на провокациите,

пред които медиите са изправени. Друг значим аспект е методът, по който публицистите беседват с учените. Новият ковид подтиква съвсем всеки кореспондент да се доверява на огромно количество откриватели и експерти. В Италия в ранния етап от епидемията всички медии бяха наситени с изявленията с вирусолози, епидемиолози и инфекционисти други Много скоро обаче читателите схванаха, че самите специалисти не са съгласни един с различен, от време на време изрично. Учените се карат гневно между тях, в това число и в Туитър. Някои от тях омаловажават опасността. Други още през цялото време на рецесията оферират нападателни ограничения за обществено уединяване и цялостна обсада на публичния живот. И подценяващите, и алармиращите имат собствен набор от експертизи, които могат да бъдат оповестени.

 

Случаят с Мария Рита Гисмондо, водещ експерт от Милано, е изключително изумителен.

 

Публикация, която тя написа в края на февруари, се трансформира във viral. По-късно тя я изтри. " Изглежда ми бясно! Взехме за смъртоносна пандемия зараза, която е малко по-сериозна от грипа. Не е по този начин! Вижте статистиката! Това не е пандемия! Миналата седмица грипът умъртви 217 души, а коронавирусът - единствено един ", гласеше нейният пост.

Д-р Гисмондо се трансформира в желан събеседник на публицистите, които отхвърлят и омаловажат казуса. Забележително е, че даже откакто възгледите й бяха опровергани от СЗО и в последна сметка от пагубния брой умряли в Италия, медиите не престават да я интервюират.

В момента пандемията разкрива неправилното разбиране за  понятието " специалист ", каквото се следи прекомерно постоянно в медиите. Проблемът визира по-малко публицистите, профилирани в науката, които за жалост в Италия са съвсем изчезнали. Генерално, специалистите се смятат за солидни снабдители на доказателства, които са по едно и също време неопровержими и в това време са предадени разбираемо. По формулировка обаче научният спор е комплициран, нюансиран и даже комплициран - конфликт на конкуриращи се хипотези, които би трябвало да бъдат тествани с доста труд и време. Това се отнася и за данни, които може наподобяват като най-обективната и универсална мярка за разбиране на действителността.

 

В епохата на ковид всички публицисти са публицисти на данните. Само дето не сме. 

 

Армии от откриватели работят по разнообразни модели, с цел да схванат да вземем за пример за какво смъртността от COVID-19 в Италия или Испания е доста по-висока от тази в Южна Корея, а също и за какво е друг и броят на жертвите в Германия или Съединени американски щати. Тези старания са от решаващо значение, само че те би трябвало да бъдат уравновесени със солидна доза предпазливост- а може би даже с изгубеното изкуство да признаем, че в действителност не знаем.

В случая с Италия да вземем за пример ние даже не знаем точният брой на умрелите. Хора умират всеки ден в техните къщи или в старешки домове, от време на време със симтпоми,  сходни на COVID-19 . Но тъй като не са приети в болница, те не са тествани. Енрико Бучи, експерт от университета във Филаделфия, изясни с просторно изявление, че " числата, идващи от Ломбардия в този миг, не значат нищо, защото големият напън върху здравната система в страната прави набора от данни изцяло обезсърчителен. "

Това са единствено няколко образци от тази световна, многопластова история, която ще изисква следващо разглеждане, до момента в който пандемията се разпростира. Има доста неща, които не знаем, и, като публицисти, би трябвало да се стремим да разберем. Но някои от първите неточности и грешки, направени в моята страна, допускат, че до момента в който ровим в историите, би трябвало да сложим под подозрение част от нашите допускания, както и да бъдем доста деликатни при съставянето на ранни изводи.

В естествени времена публицистите биват хвалени за техния кураж - и с право. Но в тези изключителни времена може да се окаже, че най-ценната добродетел е предпазливостта.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР