Странни радиосигнали идват от центъра на нашата галактика, Млечния път

...
Странни радиосигнали идват от центъра на нашата галактика, Млечния път
Коментари Харесай

ЗВУЦИ ОТ ОТВЪДНОТО: Непонятни сигнали от центъра на галактиката озадачиха учените 

Странни радиосигнали идват от центъра на нашата вселена, Млечния път и учените не могат да схванат какъв е източникът.

Китайски студент в Университета на Сидни е първият, който засича радиовълните. Той прави това по време на специализация в центъра за наблюдаване на космоса в Западна Австралия, употребявайки радиотелескопа ASKAP.

След това откритието му е доказано и от други астрономи. Никой обаче не може да разбере какъв е източникът на сигнала.

Радиовълните дават отговор на модела на изменчив радиоизточник и биха могли да идват от нов клас звездни обекти.

„ Най-странното свойство на този нов сигнал е, че той има доста висока поляризация. Това значи, че светлината му се колебае единствено в една посока, само че тази посока се трансформира с времето”, показва откривателят Зитенг Уанг, докторант в Факултета по физика към Университета на Сидни. „ Яркостта на обекта също варира фрапантно, с коефициент 100 и сигналът се включва и изключва явно на инцидентен принцип. Никога не сме виждали нещо подобно”.
свързани новини4828на 08.08.2021
„ Първоначално си помислихме, че това може да бъде пулсар - въртяща се доста бързо мъртва звезда с огромна компактност или пък тип звезда, която излъчва големи изригвания. Но сигналите от този нов източник не съответстват с това, което чакаме от тези типове небесни обекти”, разяснява Уанг.

След като засичат шест радиосигнала от мистериозния източник за девет месеца, астрономите се пробват да намерят обекта в спектъра на забележимата светлина. Но не откриват нищо даже с по-чувствителния радиотелескоп MeerKAT в Южна Африка.

После странният радиосигнал стопира и за учените остава единствено да се надяват и да чакат ново лъчение.

„ За благополучие сигналът се върна, само че открихме, че държанието на източника е фрапантно различно”, разяснява ръководителят на плана професор Дейвид Каплан от Университета на Уисконсин-Милуоки.

Учените възнамеряват да наблюдават деликатно обекта, с цел да търсят повече улики за това какво би могъл да бъде.

„ През идващото десетилетие трансконтиненталният телескоп с квадратни километрични масиви (SKA) ще стартира работа. Той ще може да прави с висока сензитивност карти на небето всеки ден”, разяснява професор Тара Мърфи от Факултета по физика на Института по астрономия в Сидни. „ Очакваме силата на този телескоп да ни помогне да разгадаем мистерии като тази.”
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР