Ясен на всички ни е фактът, че хората имат нужда

...
Ясен на всички ни е фактът, че хората имат нужда
Коментари Харесай

Артефакти разкриват истината за потъналата Атлантида

Ясен на всички ни е фактът, че хората имат потребност от вода, с цел да оцелеят, и по тази причина достъпът до този толкоз скъп запас постоянно е бил значим фактор в избирането на място за заселване в предишното. Издигането на здания покрай реки, езера и извори давало на хората достъп до чиста вода за семействата и земеделието и им осигурявало източник на храна с прясна риба.

Докато човечеството заселвало разнообразни континенти и популацията нараствало, търговията сред цивилизациите също ставала по-засилена. Крайбрежните селища разрешавали на все по-големи плавателни съдове да идват, което увеличавало търговията и засилвало локалната стопанска система.

Но бреговете не всеки път са безвредно място за живеене. Там няма съвсем никаква отбрана против наводнения, а естествените бедствия като трусове и цунами, неприятното време и изменчивото морско ниво могат да унищожат за един ден това, което хората са градили стотици години, написа Live Science.
свързани новини26974на 16.11.2018
Лъвският град е потопен през 1959 година. Тази котловина в китайската провинция Джъдзян е съзнателно наводнена при градежа на язовира на река Синан, който трябвало да създава електричество за района. В резултат се образувало езерото Цяндао.

На 25-40 метра под повърхността му се намира античен град, заледен във времето. Смята се, че е на към 1400 години, въпреки че някои имат вяра, че избрани здания са даже по-стари. Някога той се намирал в подножието на планината Ву Шу (Пет лъва), която в този момент също е отчасти потопена.

Наричан „ източната Атлантида “, градът е преоткрит при водолазна експедиция през 2011 година Намерени са доста добре непокътнати реликви като релефи на дракони, феникси и лъвове. Храмове, пагоди и други постройки са останали непокътнати поради чистотата на водата.

Саефтинге (Saeftinghe), Нидерландия е с година на поглъщане 1584. На мястото на днешното тресавище, известно като Потопената земя Саефтинге, в миналото се е разпростирало процъфтяващо село. През 13-и век хората пресушили блатото, с цел да могат да се заселят на плодородната земя. Издигнали и насипи, с цел да се предпазят от наводнения.

По-голямата част от земята на Саефтинге била изгубена при наводнението на Вси Светии през 1570 година, само че последният удар бил нанесен през войната от 1584 година Холандските бойци, борещи се за самостоятелност от Испания, били принудени да унищожат последната дига до момента в който пазят Антверпен, което разрешило на водата да погълне града, съгласно формалната история.

Местната легенда дава малко по-различна версия. Според нея, наводнението от 1570 година било провокирано от ядосана нимфа, която била държана в плен от жителите на града. Днес селището е заровено под пластове пясък и глина.

Рунгхолт, Германия, е с дата на поглъщане: 16 януари 1362 година Точното местонахождение на Рунгхолт, който дълго време се е считал единствено за легенда, остава незнайно, макар че са открити артефакти и доказателства за култивиране на земя във Ваденско море. Те подсказват, че той е съществувал и е бил комерсиално пристанище.

Наводнението на Свети Марцел, известно също като Голямото давене на хора, се смята за главния провинен за изгубването на града. Бурни талази, породени от извънтропически циклон, придошли от Северно море и помели всичко по пътя си, причинявайки вреди на Британските острови, в Нидерландия, Северна Германия и Дания, и взели хиляди жертви.

Атлит Ям, Израел, е с година на поглъщане: 6300 прочие Хр.

Това неолитно населено място се намира на 8-12 м под повърхността на Средиземно море. То в било прикрито в продължение на 8000 години, до момента в който морският археолог Ехуд Галили не го разкрил до момента в който търсел остатъци от корабокруширали съдове през 1984 година Днес това се смята за едно от най-старите потопени селища, които в миналото са откривани.

Внимателните разкопки са разкрили правоъгълни къщи с огнища и остатъци от каменни кладенци. Едно от най-интересните открития е мегалитна конструкция, сходна на Стоунхендж, издигната към извор. Тя е направена от 7 големи камъка, тежащо по над 600 кг всеки. Намерени са и погребения и човешки остатъци.

Според едно изследване, най-вероятната причина за изоставянето на града е цунами.

Бая, Италия, е с година на поглъщане: 16-и век.

Бая в миналото е бил римски СПА град, прочут със своя блудствен живот. Заради подземното налягане земята се издигала и пропадала и огромна част от античната история на града останала под морското ниво.

Най-забележителни са останките от Пизонска вила и потъналият Нимфеум на император Клавдий с неговите скулптури. В разцвета на града той бил посещаван от исторически персони като Юлий Цезар, императорите Адриан и Септимий Север и доста други.

Павлопетри, Гърция, е с година на поглъщане: 1000 година прочие Хр.

Останките на Павлопетри са открити през 1967 година и анализите сочат, че откритите предмети са от преди към 5000 години. Градът съществувал към 2000 години преди да потъне, най-вероятно поради земетресение.

Разположението на града е непокътнато идеално на 4 метра под морското ниво. Улиците, постройките и гробниците са ерозирали, само че към момента се виждат. Разграничени са минимум 15 здания.

Тонис-Хераклейон, Египет, е с година на поглъщане: 6-и или 7-и век.

Разположен северозападно от Александрия на делтата на Нил, Хераклейон е бил известно комерсиално пристанище преди трусовете да разклатят земята и да го завлекат под водата.

Районът е цялостен с забавни артефакти, само че най-забележителният от тях е гигантска скулптура, тежаща 6 тона, на господ Хапи.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР