Страните от Еврозоната продължават да се борят, за да избегнат

...
Страните от Еврозоната продължават да се борят, за да избегнат
Коментари Харесай

Пандемията сложи край на растежа на заплатите в ЕС

Страните от Еврозоната не престават да се борят, с цел да избегнат колапса на стопанските системи си, само че Брюксел към този момент показва рисковете, които са на хоризонта: по-голям обществен и частен дълг, завършек на увеличението на заплатите и обществена рецесия, която към момента не е настъпила в своята цялост, отбелязва испанският народен всекидневник El Pais.

Сред страните, най-застрашени от тези несъответствия, е Испания, от която Комисията още веднъж изиска " мощен ангажимент за промени ". " Вървим в вярната посока, само че към момента би трябвало да работим дружно през идващите седмици ", съобщи еврокомисарят по стопанската система Паоло Джентилони след представянето на испанския проект от финансовия министър и вицепрезидент на Еврогрупата Надя Калвиньо.

Европа стартира годината след активиране на основния лост за възобновяване. Без внедряването на имунизацията няма да бъде допустимо преструктурирането на браншове като туризма или превоза. Началото обаче е белязано и от това, че Централна Европа се бори да се измъкне от тежката втора вълна на ковид, а южната част от континента се пробва да сведе до най-малко третия цикъл от инфекции.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Никое българско държавно управление не е разполагало с толкоз мног...

Скоростта на икономическо възобновяване ще зависи от тези две променливи – ефикасността на имунизацията и интензивността на новите случаи на заразяване. Има и трета променлива: проекти за възобновяване, които ще инжектират до 800 милиарда евро в европейската стопанска система.

Брюксел се надява, че тези проекти ще служат освен за обновяване на активността, само че и за поправяне на несъответствията, които съгласно техническа записка от Европейската комисия се " утежняват " от пандемията, което даже може да докара до нови опасности, предава Агенция " Фокус ".

Документът, обсъждан от министрите от еврозоната, изброява всички тези опасности: общественият дълг ще пораства заради ограниченията за отбрана на стопанската система, до момента в който фирмите и семействата биха могли да изплатят своите отговорности, само че пандемията ще ги остави неактивни; увеличението на заплатите и продуктивността ще приключи; цените на жилищата ще паднат и банките още веднъж може да се окажат в неволя.

" Шокът от COVID-19 наподобява изостря съществуващите несъответствия в еврозоната ", се акцентира в документа, разискван от министрите. А прогнозите са по-лоши за Испания, Франция или Италия: пандемията единствено ще подчертае съществуващите модели във връзка с обществения дълг и даже разликите сред сътрудниците. Фалитите на фирмите или безработицата, огромният проблем в страни като Испания, остават незнайна големина.

Комисията вижда в така наречен проекти за възобновяване и резистентност рецептата за справяне с тези " структурни недостатъци ". С промени, само че този път и посредством отбрана на обществените вложения.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР