Страните-членки на Общото събрание на ООН приеха в понеделник резолюция,

...
Страните-членки на Общото събрание на ООН приеха в понеделник резолюция,
Коментари Харесай

ООН прие резолюция за равен достъп до бъдещи ваксини за COVID-19

Страните-членки на Общото заседание на Организация на обединените нации одобриха в понеделник резолюция, приканваща за "равен достъп " до бъдещи ваксини. Това стана посредством специфична процедура, обвързвана с COVID-19, която им дава невиждано право на несъгласие в организацията, съобщи Българска телеграфна агенция.
Незадължаващият текст, препоръчан от Мексико и признат с консенсус, планува "да се ускори интернационалното научно съдействие за победа над COVID-19 и активизиране на съдействието ", в това число с частния бранш.
Обичайно членките на Общото заседание нямат право на несъгласие, което от самото основаване на организацията преди 75 години е привилегия на петте непрекъснати членки на Съвета за сигурност - Съединени американски щати, Русия, Китай, Франция и Англия.
Обичайно те одобряват документите с консенсус, без гласоподаване или с болшинство при електронно гласоподаване, или с секрети бюлетини при положение на избори.
Поради ограниченията за изолираност Общото заседание създаде нова процедура за времето до края на май или края на юни, в случай че медицинските служби на Организация на обединените нации потвърдят рекомендацията си да се заобикалят до тогава всички физически събирания в централата в Ню Йорк.
Когато една страна завърши работата по даден проектодокумент, тя го предава на ръководителя на Общото заседание, който афишира "мълчаливо гласоподаване " с краен период до няколко дни. Ако никоя членка не наруши мълчанието, текстът се счита за признат. В противоположен случай се отхвърля.
С други думи, всяка страна от Организация на обединените нации има "право на несъгласие " върху текстовете на другите, удостоверяват дипломати. Съответно носи и риска да бъде прикована на позорния дирек, в случай че единствена наруши мълчанието, разяснява организацията.
Новата процедура бе нужна на Общото заседание, с цел да продължи да приема неотложни документи, да вземем за пример утвърждения на бюджети. Естествено, тя е ориентирана към консенсус и приемане на препоръчаните текстове. Но все пак дава право на една страна да блокира цялата машина на Организация на обединените нации, отбелязва Агенция Франс Прес.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР