Странджанският манов мед, който е с доказани свойства за лечение

...
Странджанският манов мед, който е с доказани свойства за лечение
Коментари Харесай

Лечебният манов мед привлича туристите в Странджа

Странджанският манов мед, който е с потвърдени свойства за лекуване и подсилване на имунната система, притегля от ден на ден туристи в Странджа.

През 2019 година ароматният мед стана първият български артикул, регистриран със Защитено название за генезис по Европейските схеми за качество.

Мановият мед се създава от медоносни пчели, които събират медената роса по растенията и сладката течност от жълъдите на странджанския дъб благун.

Медът от Странджа има мирис на печени плодове и карамел и е с доста ниско наличие на полени. Благодарение на комплекса от биологично дейни субстанции – минерали, незаменими аминокиселини и витамини, той се употребява за повишение на имунитета и за лекуването на разнообразни проблеми от грип до бъбречни и чернодробни болести. Помага при анемия, проблеми със сърцето, астма и бронхит, при кашлица, облекчава стомашните конвулсии, дава сила и защищава от формиране на ракови кафези.

„ В есенния сезон от ден на ден хора мислят по какъв начин да укрепят имунната си система с натурални и естествени артикули. Затова предложихме специфичен маршрут, който показва от близко мановия мед от Странджа планина и биологичните пчелни артикули, които се създават в горите край река Велека “, разяснява Екатерина Терзиева от туристическата компания.

Туристите имат опция да посетят два пчелина, ситуирани в нестинарските села на Странджа. Едната пчелна плантация преди малко получи народен документ за произвеждане на ЗНП „ Странджански манов мед “, а в другата се добива биологичен мед, меден оцет и пчелни артикули, които покачват имунитета.

Успоредно с визитите на пчелини, програмата демонстрира вътрешността на мистичната Странджа планина, нейните антични светилища, обичаи, природа и локални храни. Ако през днешния ден Странджа е най-рядко обитаемият регион на България, в миналото е населявана от тракийски племена, които построяват в нея своите каменни обсерватории и светилища, правят жречески ритуали и орфически мистерии, добиват мед и злато, гадаят по вино, мед и мляко.

В ранното Средновековие Странджа става център на исихазма, в който се възпитават български духовници като Теодосий Търновски и Ромил Видински.

Странджа е наричана и Ноевият ковчег на Европа, защото при последния ледников интервал планината е била пощадена от замръзване и е съхранила растителни типове от епохата на терциера на повече от 60 милиона години.

Единствено тук на територията на целия Европейски съюз се срещат Странджанската зеленика, наричана знак на Странджа, както и Странджанският чай и дъбът благун, с помощта на който пчелите добиват фамозния Странджански манов мед.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР