Страната в Европейския съюз с най-голям спад на брутния вътрешен

...
Страната в Европейския съюз с най-голям спад на брутния вътрешен
Коментари Харесай

Коя страна от ЕС ще има най-голям спад на БВП тази година

Страната в Европейския съюз с максимален спад на брутния вътрешен артикул (БВП) за2023 година ще се окаже, че е Естония, написа ERR (Естония).Според данните на Европейската комисия, това ще се случи главно заради повишаване на държавния дълг на страната, бюджетния недостиг и понижаване на заетостта.

В последната си икономическа прогноза Европейската комисия планува стесняване на Брутният вътрешен продукт на Естония от 2,6%, което е най-голямото за страните от Европейския съюз . Въпреки това, през идната година, съгласно комисията, стопанската система на страната може да нарасне с 1,9% (това обаче не би компенсирало изцяло спада за тази година). По оценките на Европейска комисия, стопанската система на Естония тази година ще има спад заради по-ниското частно ползване, по-малък размер вложения, влошени условия на главните й търговски сътрудници.
 Разследват най-голямата банка в Естония за пране на пари
Разследват най-голямата банка в Естония за пране на пари

Шведската банка Swedbank AB заяви, че нейното естонско поделение е разследвано от управляващите

Въпреки че държавното управление на страната реши да усили налога върху продажбите от 20 на 22% от идната година, Европейската комисия предвижда, че тазгодишното нарастване на цените приблизително с 9,4% (едно от най-високите в ЕС) може да се забави до 3,5% през 2024 година Комисията обосновава забавянето на инфлацията с това, че цените на стоките към този момент са се повишили и ценовият напън върху енергоносителите и питателните артикули понижава.

Дефицитът на държавния бюджет на Естония тази година би трябвало да нарасне до 2,9% от брутния вътрешен артикул (БВП), т.е. въпреки всичко няма да надвиши условието за страните от Европейски Съюз за стойност от най-много 3% от Брутният вътрешен продукт.Това значително се дължи на по-високите заплати на учителите и личния състав за вътрешната сигурност, по-високите пенсии и нарастванията на разноските за защита, както и на детските надбавки - и то когато икономическата интензивност и растежът на събираемостта на налозите се забавят, считат от Европейска комисия.

Според прогнозата на Европейска комисия, бюджетният недостиг на Естония по всяка възможност през идната година леко ще намалее поради нарастването на налозите - до 2,4% от Брутният вътрешен продукт. За 2025 година обаче, се чака бюджетният недостиг на страната да нарасне още веднъж и то до 3,6% от Брутният вътрешен продукт, след което предвижданията са трайно да се намали през идващите години.
 В Полша, Естония и Финландия карат най-старите коли в Европейски Съюз
В тези три европейски страни карат най-старите коли

А къде автопаркът е най-обновен?

Като цяло държавният дълг на Естония се чака да нарасне от 19,2% от Брутният вътрешен продукт тази година до 23,2% от Брутният вътрешен продукт до 2025 година, само че все пак остава на най-ниското равнище в Европейския съюз. (Максималното равнище за страните от Европейски Съюз, съгласно условията, е 30% от Брутният вътрешен продукт за всяка страна.)

От друга страна, естонският пазар на труда се трансформира. Ако до неотдавна фирмите в страната се опитваха да задържат чиновници и им предлагаха и работа на повърхностен работен ден, в този момент безработицата пораства. Заетостта понижава в строителството, производството и търговията на дребно, до момента в който заетостта в областта на услугите може да се усили.

Като цяло стопанската система на Европейския съюз може да нарасне с 0,6% тази година, като растежът ще се форсира до 1,3% през идната година, се споделя в настоящата прогноза на Европейска комисия. Инфлацията в Европейски Съюз се чака да доближи приблизително 6,5% тази година, само че следващата година може да падне до приблизително 3,5%.
 Германската стопанска система навлезе в криза
Най-голямата стопанска система на Европа навлезе в криза

Две следващи тримесечия Брутният вътрешен продукт на страната се свива, въпреки и слабо
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР