Страната се старае да реализира бързо проекта за център за

...
Страната се старае да реализира бързо проекта за център за
Коментари Харесай

Ердоган разкри как Турция се превръща в световен газов хъб

Страната се старае да осъществя бързо плана за център за газова търговия, съобщи през днешния ден президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган по време на тирада в окръг Балъкесир, излъчена от телевизионния канал ТРТ.

" Действаме бързо, с цел да превърнем страната си в център за рандеман, превозване и търговия с природен газ. Развиваме както нашите газопроводи, по този начин и оборудванията за предпазване на газ ", сподели той.
-->
Ердоган съобщи, че земетресенията в Турция леко са нарушили проектите за свързване на черноморския газ с националната газопреносна система. " Но макар известно закъснение заради земетресението, скоро ще свържем черноморския газ към системата ", сподели той.

В събота ръководителят на турското министерство на енергетиката Фатих Дьонмез съобщи, че страната ще може да изнася към 40 милиарда куб. м природен газ в границите на планувания интернационален газов хъб в Истанбул. Той също по този начин означи, че от края на април се възнамерява да стартират доставките на газ за вътрешния пазар от находището Сакария в Черно море.

През октомври 2022 година съветският президент Владимир Путин стартира концепцията за основаване на хъб на турска територия, където да бъде пренасочен изгубеният размер на преноса през
Всичко за Вашата сватба
" Северен поток ". Той изясни, че концепцията е да се построи друга тръбопроводна система и да се сътвори хъб в Турция, през който да се доставя газ на трети страни, изключително в Европа, в случай че те проявят интерес. Турция реагира позитивно на тази самодейност и съобщи, че огромна част от инфраструктурата за центъра за газова търговия в Истанбул е построена.

Ердоган сподели още, че стартирането в употреба на атомната електроцентрала " Аккую " ще бъде значим принос към електроснабдяването на Турция.

" През идващите месеци ще пуснем в употреба първия блок на АЕЦ " Аккую ". С стартирането в употреба на всички блокове тази централа ще има доста значим принос за непрекъснатото и уравновесено електроснабдяване на нашата страна ", сподели той.

Според президента в Турция се създава доста количество електрическа енергия от слънчева сила, а сега се създават планове за вятърна сила. " Развитието на газовата индустрия, водната и нуклеарната енергетика са част от зелената сила и способстват за нейното използване. Пътят, който сме поели до момента, демонстрира, че се готвим да станем една от 10-те най-големи производителки на електрическа енергия от възобновими източници в света ", съобщи Ердоган.

"
Всичко за Вашата сватба
Аккую " е първата атомна електроцентрала, която ще бъде издигната в Турция. Проектът се осъществя въз основа на междуправителственото съглашение за съдействие, подписано сред Русия и Турция на 12 май 2010 година Проектът планува построяването на четири енергоблока с създадени в Русия реактори. Мощността на всеки енергиен блок на АЕЦ ще бъде 1200 мегавата. След като бъде пусната в употреба и проработи на цялостна мощ, АЕЦ " Аккую " ще създава към 35 милиарда киловатчаса годишно. Централата е проектирана да задоволява до 10% от потребностите на Турция от електрическа енергия. Строителството на първия енергоблок на АЕЦ е планувано да завърши през тази година.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News
PromoMall.bg