Страната се старае да реализира бързо проекта за център за

...
Страната се старае да реализира бързо проекта за център за
Коментари Харесай

Ердоган разкри как Турция се превръща в световен газов хъб

Страната се старае да осъществя бързо плана за център за газова търговия, съобщи през днешния ден президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган по време на тирада в окръг Балъкесир, излъчена от телевизионния канал ТРТ.

" Действаме бързо, с цел да превърнем страната си в център за рандеман, превозване и търговия с природен газ. Развиваме както нашите газопроводи, по този начин и оборудванията за предпазване на газ ", сподели той.
-->
Ердоган съобщи, че земетресенията в Турция леко са нарушили проектите за свързване на черноморския газ с националната газопреносна система. " Но макар известно закъснение заради земетресението, скоро ще свържем черноморския газ към системата ", сподели той.

В събота ръководителят на турското министерство на енергетиката Фатих Дьонмез съобщи, че страната ще може да изнася към 40 милиарда куб. м природен газ в границите на планувания интернационален газов хъб в Истанбул. Той също по този начин означи, че от края на април се възнамерява да стартират доставките на газ за вътрешния пазар от находището Сакария в Черно море.

През октомври 2022 година съветският президент Владимир Путин стартира концепцията за основаване на хъб на турска територия, където да бъде пренасочен изгубеният размер на преноса през " Северен поток ". Той изясни, че концепцията е да се построи друга тръбопроводна система и да се сътвори хъб в Турция, през който да се доставя газ на трети страни, изключително в Европа, в случай че те проявят интерес. Турция реагира позитивно на тази самодейност и съобщи, че огромна част от инфраструктурата за центъра за газова търговия в Истанбул е построена.

Ердоган сподели още, че стартирането в употреба на атомната електроцентрала " Аккую " ще бъде значим принос към електроснабдяването на Турция.

" През идващите месеци ще пуснем в употреба първия блок на АЕЦ " Аккую ". С стартирането в употреба на всички блокове тази централа ще има доста значим принос за непрекъснатото и уравновесено електроснабдяване на нашата страна ", сподели той.

Според президента в Турция се създава доста количество електрическа енергия от слънчева сила, а сега се създават планове за вятърна сила. " Развитието на газовата индустрия, водната и нуклеарната енергетика са част от зелената сила и способстват за нейното използване. Пътят, който сме поели до момента, демонстрира, че се готвим да станем една от 10-те най-големи производителки на електрическа енергия от възобновими източници в света ", съобщи Ердоган.

" Аккую " е първата атомна електроцентрала, която ще бъде издигната в Турция. Проектът се осъществя въз основа на междуправителственото съглашение за съдействие, подписано сред Русия и Турция на 12 май 2010 година Проектът планува построяването на четири енергоблока с създадени в Русия реактори. Мощността на всеки енергиен блок на АЕЦ ще бъде 1200 мегавата. След като бъде пусната в употреба и проработи на цялостна мощ, АЕЦ " Аккую " ще създава към 35 милиарда киловатчаса годишно. Централата е проектирана да задоволява до 10% от потребностите на Турция от електрическа енергия. Строителството на първия енергоблок на АЕЦ е планувано да завърши през тази година.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР