Страната се класира на незавидното 116-о място по показателя доколко

...
Страната се класира на незавидното 116-о място по показателя доколко
Коментари Харесай

Конкурентоспособността на България леко се подобрява

Страната се класира на нежеланото 116-о място по индикатора до каква степен е елементарно намирането на квалифицирани чиновници, а качеството на професионалното обучение в България е удостоено с непрестижното 92-о място.

© Christian Hartmann България се вмъква в 50-те най-конкурентоспособни и новаторски стопански системи в света, откакто се изкачва с две позиции до 49-о място от общо 141 страни. Това демонстрира годишният отчет " Глобален показател по конкурентоспособност " на Световния стопански конгрес (WEF). Средната оценка на страната също се усъвършенства - с 1.3 пункта до 64.9 от 100. За информация, през 2011 година България беше на 74-о място от общо 142 стопански системи.

Принос за лекото усъвършенстване в класирането са по-високите оценки за гъвкавостта на пазара на труда, работата на държавните институции и икономическата непоклатимост. В същото време отчетът демонстрира очевидно утежняване по индикатора здравно положение на популацията, както и продължаващи слаби резултати при битката с проведената престъпност, пътната инфраструктура и наличността на квалифицирани чиновници.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Сред страните - членки на Европейски Съюз, страната изпреварва по конкурентоспособност Румъния, която е на 51-о място, Гърция на 59-о и Хърватия на 63-о място.

Къде са подобренията

Средната оценка на конкурентоспособността на дадена страна е основана на 103 знака, класифицирани в 12 групи, които дефинират продуктивността на страните и евентуалния им разцвет. Всеки знак употребява канара от 0 до 100, като по този начин се оформя и финалната оценка. В последното издание на проучването България получава 64.9 точки, като се усъвършенства леко по отношение на постигнатите преди година 63.6. За съпоставяне, оценката на водача в класацията – Сингапур, е 84.8 от 100.

Лекото усъвършенстване в България идва от няколко индикатора. При институциите да вземем за пример страната се изкачва с 13 позиции до 57-о място с помощта на по-добри резултати при " обществения капитал " (което регистрира силата на взаимоотношенията в обществото, гражданското присъединяване и обществените норми), бистрота на процеса по правене и осъществяване на държавния бюджет. Подобрение тук има и при отбраната на собствеността и на интелектуалната благосъстоятелност, само че все пак страната не влиза в топ 100 по тези индикатори.

Значително усъвършенстване има и при макроикономическата непоклатимост. Страната се изкачва с 9 позиции в тази група до 43-о място в света поради регистрираната позитивна инфлация през обсъждания интервал (2017-2018). Първото място във връзка с смяната на потребителските цени си споделят 88 страни, измежду които е и България. Конкурентоспособността на българския пазар на труд също се усъвършенства и се изкачва с 10 места до 40-о в границите на година, като тук фактор са улеснените условия за наемане на непознати служащи, за наемане и освобождение на чиновници, зависимостта на заплатите от продуктивността.

Като цяло най-силната група индикатори за България е потреблението на осведомителни и информационни технологии, където страната е на 30-о място в света. Плюсът тук идва от броя на клиентите на интернет и на широколентови мобилни системи.

От друга страна, доста утежняване е очевидно във връзка с здравословното положение на популацията. В рамките на година предстоящата дълготрайност на живота в България пада от 80 до 77.7 година, като по този начин страната губи 11 позиции и пада до 81-о място.

Проблемите са си същите

Въпреки подобренията в някои индикатори обичайните недостатъци на българската стопанска система не престават да дърпат оценката надолу.

Така да вземем за пример във връзка с битката с проведената престъпност страната е на 111-о място в света, а отбраната на собствеността не остава доста по-назад. Оценката за гъстотата на пътната мрежа доближава 76.6 точки от 100, само че качеството е с оценка 40.2 и се утежнява по отношение на предходната година. Недостигът на фрагменти е забележим и тук - страната се класира на 116-о място на въпроса до каква степен е елементарно намирането на квалифицирани чиновници, а качеството на професионалното обучение в България е на 92-о място. Липсата на кооперация сред синдикати и работодатели и мощно усещане за непотизъм на работното място пък теглят надолу общата оценка за пазара на труда.

Най-конкурентните

" Азиатско-тихоокеанският район е най-конкурентният в света, следван от Европа и Северна Америка ", показват специалистите от Световния стопански конгрес. Лидер в класацията е Сингапур, следван от Съединени американски щати и Хонконг. Сингапур води в света във връзка с инфраструктура, здравословно положение на популацията, условия на пазара на труд и развиване на финансовата система.

Сред европейските страни в топ 10 са Холандия, Швейцария, Германия, Швеция, Англия и Дания. Скандинавските страни са световни водачи във връзка с технологии, нововъведения и бизнес динамичност.

В Латинска Америка Чили (33-о място) е най-конкурентната стопанска система, следвана от Мексико (48-о), а в Близкия изток и Северна Африка водят Израел (20-о) и ОАЕ (25-о). В Евразия на първо време е Русия на 43-о място, следвана от Казахстан (55-о), а Индия води в Южна Азия от 68-о място. Южна Африка изостава най-вече, като там водач е Република Мавриций (52-о).
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР