Страната ни не приема ултимативни искания от когото и да

...
Страната ни не приема ултимативни искания от когото и да
Коментари Харесай

Радев: Не приемаме ултимативни искания от когото и да било

„ Страната ни не приема ултимативни претенции от който и да било “. Това съобщи в публична позиция президентът Румен Радев, публикувана от пресценътра на " Дондуков " 2 в ранния следобяд през днешния ден във връзка настояването на Министерство на външните работи на Русия НАТО да изтегли войските си от България и Румъния. Почти едновременно с президента, с позиция излезе и българското Външно министерство. Преди това, на равнище страна отношение по тематиката взе министър председателят Кирил Петков, който се яви изключително на чуване в пленарна зала по искане на ПГ на ГЕРБ-СДС. 

" България е суверенна страна и от дълго време сме създали избор, ставайки член на НАТО и като подобен решаваме сами да организираме защитата на страната си в съгласуваност с нашите сътрудници. ", съобщи министър-председателят от трибуната на Народното събрание.

От редиците на ГЕРБ-СДС обаче настояха на чуване да се яват също и министрите на външните работи и защитата и насочиха рецензии, че страната ни не е реагирала с публични позиции от главните институции. Укори персонално против президента и против Министерство на външните работи насочи и водачът на ГЕРБ Бойко Борисов, който написа на страницата си във фейсбук, че " към този момент три часа мълчат оглушително. "

След 16.00 ч. през днешния ден последваха публични позиции от " Дондуков " 2 и от Министерство на външните работи

 „ Настояването на Русия за евакуиране на силите на НАТО от България е недопустимо и безпредметно “, разяснява Радев. Държавният глава показва, че в страната ни няма непрекъснато основани съюзнически контингенти и бойна техника “.

„ Суверенното решение за сходно непрекъснато наличие или краткотрайно разрастване принадлежи на България, в сходство със съюзните ни задължения “, споделя още президентът

Българското Министерството на външните работи също излезе с публична позиция, която бе оповестена и на страницата на институцията във фейсбук.

„ Националните територии на страните - членки на НАТО са територии на Алианса. Въоръжените сили на страните членки са и въоръжени сили на НАТО. Това произлиза от Вашингтонския контракт за основаване на НАТО, който всички страни членки са утвърдили. Вашингтонският контракт не планува „ второкласен “ страни членки, за които груповата защита да се ползва изборно или в стеснен размер “, се споделя в позицията.

„ В този подтекст, според Решение №1 на Конституционния съд на България от 4 февруари 2003 година „ войските на политически или боен съюз на страни - членки на този съюз или на съюзни страни, по утвърден, обнародван и влезнал в действие за Република България интернационален контракт с политически или боен темперамент, не са непознати войски по смисъла на член 84, т. 11 от Конституцията, в случай че прекосяването или пребиваването им през територията на страната е обвързвано с осъществяване на съюзнически отговорности “, показват още от Министерство на външните работи.

Оттам приканват Руската федерация да демонстрира почитание към осъзнатия външнополитически избор на Република България за участие в НАТО и към решенията на българския Конституционен съд.

„ Призоваваме Руската федерация да остане ангажирана в градивен разговор със страните - членки на НАТО в Съвета НАТО-Русия, ориентиран към бъдещето на една по-единна и по-сигурна Европа, основаваща се на господство на правото и прецизно използване на поетите международноправни задължения “, споделят от институцията.

„ Настоящата рецесия в архитектурата за сигурност в Европа, както и рецесията в и към Украйна, следва да бъдат позволени с дипломатически средства и по пътя на разговора “, прибавят оттова.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР