Страната ни е единствената в Европейския съюз, в която крайните ...

Страната ни е единствената в Европейския съюз, в която крайните

Министър каза ще има ли апокалипсис с цените на тока

Страната ни е единствената в Европейския съюз, в която крайните консуматори са на регулирания пазар, а това за момента ги избавя от ценови потрес, какъвто към този момент се следи в Западна Европа, съобщи пред Българска национална телевизия министърът на енергетиката Андрей Живков.

При тази обстановка на маркета имаме чести срещи с КЕВР, само че е извънредно мъчно да се прогнозира занапред идващите 2 месеца какво движение ще имат маркетите, сподели Живков.

Той прикани да не се приказва за апокалиптични сюжети, тъй като страната има механизми, с които да реагира.

Според Живков нищо не може да се предскаже, защото главната причина за високите цени на електрическата енергия се дължи на покачването на цените на природния газ. Ако се усилят доставките или по различен метод се успокои газовият пазар, това ще даде позитивно отражение върху маркета на електрическата енергия.

В Министерството на енергетиката взехме ограниченията, които могат да бъдат подхванати - включването на спомагателни ограничения, с цел да покрием търсенето. Уточни, че салдото в България е в интерес на производството, даже изнасяме 1000-2000 мегавата на открито. Предприето е всичко в изискванията на изчезнал парламент, добави Живков.

Източник: standartnews.com