Страховита препирня избухна в Народното събрание по въпроса за срока,

...
Страховита препирня избухна в Народното събрание по въпроса за срока,
Коментари Харесай

Бюджетната актуализация въвлече в конспирация президента и парламента

Страховита свада избухна в Народното събрание по въпроса за периода, в който да се извърши бюджетната актуализация. От Българска социалистическа партия внесоха прект на решение, с което се оферираше Народното събрание с ексклузивен труд да избърза с бюджетните промени. Почти всички останали политически сили обаче се опълчиха, а в хода на полемиката избуяха тайни теории за мистериозни телефонни позвънявания към една и друга групировка във връзка със периода, които бяха обвързани с президента Румен Радев и датите на парламентарните и президентските избори.

Какво изиска левицата

В проекторешението на Българска социалистическа партия срокът за писмени оферти сред първо и второ четене в законопроекта за държавния бюджет се съкращаваше до петък, 3 септември, в това число. Парламентарната комисия по бюджет и финанси би трябвало да организира изключително съвещание в събота, на което да одобри на второ гласоподаване измененията в Закона за бюджета на Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК), Закона за бюджета на държавното публично обезпечаване (ДОО) и Закона за държавния бюджет за 2021 година А идващия вторник – 7 септември, същите законопроекти да бъдат гласувани и на изключително пленарно съвещание.

От парламентарната естрада соцлидерът Корнелия Нинова съобщи, че откакто " протестните партии " отхвърлят да беседват за държавно управление, излъчено от Българска социалистическа партия, левицата е подготвена да задържи мандата единствено до момента в който премине актуализацията.

Критики отвред

Първи се опълчиха от ИБГНИ. Депутатът от обединението Арман Бабикян разгласи, че сходни промени не трябва да се вършат на тичешком. " Ако актуализацията на бюджета е значима за страната, е добре да бъде направена тъкмо, а не на тичешком, с цел да не вървим на избори на Октомврийската гражданска война ", добави той. А съратничката му в ИБГНИ Мария Капон заприказва, че зад предлагането на Българска социалистическа партия стоят " телефонни позвънявания, които диктуват по какъв начин да се одобряват нещата ".

Социалистите ядосано подсетиха, че на последната среща сред Българска социалистическа партия и ИБГНИ за мандата, на която е била разисквана и актуализацията, Мая Маналова от новата групировка се е съгласила на съкратени периоди. Тук някогашната им съпартийка скочи на трибуната и разгласи, че когато е поела подобен ангажимент, въобще не е подозирала, че става въпрос за няколко дни, след което Народното събрание ще би трябвало да бъде разхлабен. " Това ще пресече опцията този парламент да одобри който и да било различен закон... Обричате правосъдната промяна не просто да не стартира, а въобще да бъде забравено за нея ", атакува Манолова старите си сътрудници отляво.

" Как желаете за 3 дни да приемем 100 закона? Два месеца викаме министър след министър. Сега ще викаме и кметове. Ами, да извикаме и вуйна ми ", яростно я репликира соцдепутатът Иван Иванов. А съпартиецът му Георги Свиленски заподозря: " Дали в действителност няма телефонни позвънявания, които желаят да бавят приемането на бюджета? "

ГЕРБ и Българска социалистическа партия дружно

По чудноват метод старите врагове от ГЕРБ и Българска социалистическа партия се оказаха дружно в тази ситуация. Депутатът от ГЕРБ Тома Биков обвърза дебата за актуализацията с идните вотове и интереса на Румен Радев за датата на провеждането им. " Нека не бъдем лицемери. В момента приказваме за датата на парламентарните и президентските избори... Ако може да потупкаме малко топката и парламентарните избори да отидат след президентските, тъй като ГЕРБ може да ги завоюва ", иронично уточни той. И прикани: " Давайте да понижим периода и да вървим на избори. Иначе някои от вас доста ще страдат. Ще вземе господин (Кирил) Петков да направи партия. "

Дебатът продължава.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР