Българите се отправят към урните днес за шестите си парламентарни

...
Българите се отправят към урните днес за шестите си парламентарни
Коментари Харесай

Reuters: България провежда поредните предсрочни избори, малко вероятно е да има стабилно правителство

Българите се насочат към урните през днешния ден за шестите си парламентарни избори за три години, само че анализаторите споделят, че е малко евентуално вотът да докара до устойчиво държавно управление, което може да постави завършек на продължителната политическа неустойчивост и да деблокира икономическите промени, написа. 

България, най-бедният член на Европейския съюз, е измъчвана от непрестанно сменящи се държавни управления след антикорупционните митинги през 2020 година, като серия от избори доведоха до нестабилни обединения, които бързо се разпаднаха.

Последните изследвания на публичното мнение демонстрират, че никоя партия няма да завоюва болшинство, подготвяйки почвата за нов кръг от съдружни договаряния, откакто гласуването завърши.

„ Гласувам за по-добро бъдеще “, сподели 55-годишната Антоанета Христова, която работи в маркетинга и PR бизнеса.
„ Но, почтено казано, считам, че се насочваме към още избори – седми за 3 години. Дълго време бяхме за смях в Европа. “

Изборните секции бяха отворени в 7 часа сутринта (04:00 GMT) и ще затворят в 20 часа. (17:00 GMT), като екзитполовете би трябвало да бъдат оповестени незабавно след затварянето на изборните секции. Първите частични резултати се чакат към среднощ (21:00 GMT).

" Гласувам, с цел да се усъвършенства ситуацията и животът за децата ни. Тук става доста зле, има доста престъпност ", сподели 59-годишният строителен служащ Георги Харизанов, който гласоподава рано сутринта в София.

България се нуждае от интервал на устойчиво, добре функциониращо държавно управление, с цел да форсира притока на средства от Европейски Съюз в нейната не изключително добра инфраструктура и да я тласне към приемане на еврото и цялостно присъединяване в Шенгенското пространство с отворени граници на Европа.

Плановете за присъединение към еврозоната към този момент бяха отлагани два пъти заради пропуснати цели за инфлация. Понастоящем присъединението е планувано за 25 януари 2025 година

Неуспешното образуване на устойчиво държавно управление би повишило риска от по-нататъшни забавяния, споделиха анализаторите на Teneo в отчет предходната седмица.

България до момента е получила единствено 1,4 милиарда евро от 5,7 милиарда евро налични безплатни средства от Механизма за възобновяване и резистентност (RRF) на Европейски Съюз, споделиха те.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР