Страховете за работата на Wilko се задълбочават, тъй като очите на собственика на Poundland се насочват към 100 магазина

...
B&M European Retail, търгуваната в Лондон дискаунт верига, също е
Коментари Харесай

B&M European Retail, търгуваната в Лондон дискаунт верига, също е в преговори за поемане на между 40 и 50 магазина, според един вътрешен човек.

Други търговци на дребно, включително TOFS, която е собственост на частната инвестиционна компания Duke Street, са подали оферти за придобиване на по-малки парцели, включващи около десет обекта.

Източници от индустрията за търговия на дребно казаха, че се очаква съобщение бъде направено от PwC в четвъртък, очертавайки споразуменията за продажба с поне някои от участниците в търга.

Дори ако споразуменията с Pepco, B&M и TOFS бъдат финализирани, това вероятно означава, че повече от 200 магазина Wilko ще бъдат изправени пред окончателно затваряне.

Това може да означава, че над 6000 работни места, включително тези на персонала на главния офис на Wilko, ще бъдат загубени, въпреки че евентуалната цифра може да бъде значително по-висока от тази.

Очаква се загуба на работни места, тъй като по-голямата част от магазините на Wilko ще бъдат затворени, казва профсъюзът на GMB

В изявление, изпреварващо съобщение от PwC, профсъюзът на GMB каза: " На среща с администратори днес GMB Union беше информиран, че вече няма изгледи по-голямата част от бизнеса да бъде спасен.

„Това означава съкращения на персонала в магазина и в центровете за обаждания ще започнат през следващата седмица.

„Някои магазини могат да бъдат закупени поотделно или като част от по-големи пакети, но сега се очакват значителни загуби на работни места.“

Съюзът каза, че се водят разговори за по-голяма сделка за около половината от магазините на Wilko с неназован участник в търга и Sky News разбира, че остава слаба, но намаляваща възможност това все още да може да бъде спасено.

Анди Прендергаст, национален секретар на GMB, каза на работната сила на Wilko от 12 500 души, че „ще продължи да подкрепя членовете през този процес и ще се бори да гарантира, че членовете се консултират съгласно закона и че получавате всяко пени, на което имате право“.

„Ние ще се борим да гарантираме, че шефовете на Wilko ще бъдат държани отговорни поради простата причина, че нашите членове заслужават много по-добро.

„GMB няма да забрави некомпетентността, довела до този колапс, и няма ли забравете дивидентите, изплащани на милионерите, които са залагали вашите работни места по свои прищевки. „

В отговор на изявлението на GMB, Джонатан Рейнолдс, бизнес секретар в сянка на лейбъристите, каза: „Това е опустошителна новина, която вероятно ще затвори магазини в цялата страна. Тяхната загуба ще има огромно въздействие върху главните им улици и моите мисли са с тези служители на Wilko и техните семейства, изправени пред тази ужасна новина.

„За съжаление, затворените магазини и затруднените главни улици се превърнаха в норма след 13 години на икономически провал на консерваторите.

„Лейбъристите имат план за нашите главни улици. Ние ще се справим с нещата, които спъват фирмите, като реформираме бизнес ставките, преборим антисоциалното поведение и сложим край на празните помещения, за да върнем купувачите на техните главни улици."

Семейната верига, която е създадена от семейство Уилкинсън през 1930 г., работи с PwC в търсене на нова инвестиция от няколко месеца.

Малко преди да се срине в администрацията, Sky News разкри, че Gordon Brothers, Alteri Investors и Opcapita проучваха последни предложения за инвестиране в бизнеса.

Както много улични търговци на дребно, той беше засегнат от инфлационен натиск и предизвикателства във веригата на доставки.

През последните месеци имаше се опитваше да финализира доброволно споразумение на компанията (CVA) - механизъм, който би предизвикал рязко намаляване на наемите в стотици магазини, но би избегнал всякакви затваряния.

Още в края на миналия месец, говорител на Wilko беше описал говоренето за администрация като „неоснователно“.

Администраторите казаха: „От назначаването ни като администратори на Wilko проведохме обширни дискусии със страни, които изразиха интерес към закупуването на целия или част от бизнеса.

„Докато продължават дискусиите с тези, които се интересуват от закупуването на части от бизнеса, е ясно, че естеството на този интерес не е фокусирано върху цялата група.

„За съжаление, следователно е вероятно да има ще има съкращения и затваряне на магазини в бъдеще и днес беше необходимо да се актуализират представителите на служителите.

„Знаем, че това допълнително ще увеличи несигурността, изпитвана от работниците. Ние ще подкрепяме персонала през това изключително тревожно време, като работим в тясно сътрудничество с правителството, JobCentre plus, синдикати и големи работодатели, за да увеличим максимално възможностите за бързо връщане на работа на служителите в случай на съкращения.

„В в непосредствена перспектива всички магазини остават отворени, продължават да търгуват и персоналът продължава да получава заплати. Противно на спекулациите, в момента няма планове за затваряне на магазини следващата седмица."

Говорител на B&M отказа коментар и говорител на Pepco каза, че няма да отговори, освен ако не бъде изпратено запитване по имейл.

Източник: skynews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР