Страхът все още не е отхлабил своя обръч и трудно

...
Страхът все още не е отхлабил своя обръч и трудно
Коментари Харесай

Румен Радев: Страхът не е отхлабил своя обръч


" Страхът към момента не е отхлабил своя обръч и мъчно хора се вземат решение да заемат такава позиция тъкмо в този момент. Тя е натоварена с доста отговорност. Все още отишлата си напълно скоро власт разполага с всички механизми - финансови и властови, само че все пак има хора, които могат да застанат с лицето и с биографията си и да поемат тази отговорност "... " Моите условия съм ги задал първоначално, оттова нататък министрите имат цялостната независимост да си сортират екипите и по какъв начин да извършват тези задания ".С тези думи президентът Румен Радев разяснява избора си за длъжностен кабинет. Държавният глава бе посетител в предаването „ Неделя 150 “ по БНР.

Президентът акцентира, че служебният кабинет е модел за излизане от безпътицата, в която се намира България сега. Защото, добави Радев, 45-ото Народно заседание сподели тъкмо тази обърканост.

Разбира се, че президентът носи отговорност за назначението на служебното държавно управление. Така е по Конституция и аз не тичам от тази отговорност, безапелационен бе президентът. Той акцентира, че постоянно се е водил от отговорността за бъдещето на България и по този аршин е подбирал министрите в кабинета, без оглед на техните партийни пристрастия.

Президентът не скри терзанието си, че може да се стигне до трети парламентарни избори тази година. " Не желая да мисля, че ще отидем на трети парламентарни избори тази година. Надявам се партиите да проявят отговорност и да сформират държавно управление в границите на идващия парламент “, бе апелът на Румен Радев.

Не е добре да нямаме парламент. България е парламентарна република, тя се крепи на Народното събрание като главен държавен орган, който освен има законодателни функционалности. Народното събрание е управлява изпълнителната власт, една функционалност, която беше отслабена доста по време на ръководството на господин Бойко Борисов, продължи президентът.

По думите на президента има " заложени бомби под това държавно управление, които са на дистанционно управление ". Правителството на Бойко Борисов отхвърли да внесе актуализация на бюджета, което върза ръцете на този кабинет. Той би трябвало да търси спомагателни благоприятни условия. Това в допълнение го натоварва. Отишлото си държавно управление абдикира от една извънредно значима задача за ръководството на България - да подава неговия План за възобновяване и резистентност в Европейска комисия. По този метод още веднъж сложи служебния кабинет в една извънредно сложна обстановка, даде образци Радев.

Радев съобщи, че в границите на дни ще бъде взето решение дали Планът да бъде импортиран в този тип, като по този начин всички негови пасиви ще бъдат " хвърлени върху служебното държавно управление ", или Планът за възобновяване ще бъде обновен.

Националната цел е укрепването на държавността, акцентира Радев и добави: " Очаквам служебното държавно управление да направи първата крачка в тази посока ".

Държавният глава отговори и на въпрос, имат ли връзка назначените от служебното държавно управление кадрис партията на Васил Божков: " Няма по какъв начин олигархията - Васил Божков или който и да е олигарх, да стане олигархия на Радев. Ние имаме друга ценностна система с предходния министър председател. Те даже не се пресичат ".

Според президента качеството на институциите са причина за приключването на хора и пари отвън страната.

" Когато има политически риск от реквизиция на бизнеса, било то от страната или от олигархични кръгове към ръководещите, когато има вмешателство в работата само че регулаторните органи, когато законодателството е безусловно непредвидимо и когато правосъдната система не може да отбрани хората да вършат конкурентен, открит и почтен бизнес, виждаме какви са резултатите - не са в наша изгода. Тези неща би трябвало да променим. България има голям капацитет. България има прелестни хора и дадености, само че това, което не сме имали, е съответни институции, които да дадат опция на тези хора да разпрострат своя капацитет тук - в България ", изясни тезата си президентът.

Лозунга " Мутри, вън! ", както и поръчката служебното държавно управление да осветли нередности в предходното, президентът Радев изясни по този начин: " След като в страна, въпреки и член на Европейски Съюз и НАТО, министър-председателят спи с револвер до главата си, макар че НСО го пази, това значи, че в тази страна има мутри. След като има шкафчета на ръководещи, натъпкани с евра и злато, това значи, че има мутри. Защото, в случай че това е правилно, тези пари не са от заплати, значи някой би трябвало да е рекетиран, значи има мутри. След като прокуратура, ДАНС, КФН изпращат да размазват физиономии на неуместни предприемачи, значи има мутри. Разбира се, че тези хора се тормозят да не би да изплуват злоупотребите им, терзания, че ще бъдат отбити от потоците на обществените финанси, където до момента е имало безнаказано гребане. И най-много терзание да не би да се проведат почтени избори, тъй като те могат да доведат до една друга политическа настройка ".

Президентът беше безапелационен, че там, където има свободни медии, корупцията е сведена до най-малко и има висок обществен стандарт: " Където медиите са смачкани, има корупция и беднотия и неравенства ".

" Всички чакаме прокуратурата да влезе в своята законова роля. Управляващите досега са привикнали прокуратурата да бъде поръчител за тяхната безотговорност, само че виждаме, че режимът рухва и пред прокуратурата има дилема- - дали да стартира работа в полза на обществото, или да бъде завлечена от този рухващ режим ", съобщи Румен Радев.

По думите на президента е заблуда да се мисли, че за два месеца може да бъде направена проверка на ръководството на ГЕРБ и Бойко Борисов: " Нито от служебния министър председател Стефан Янев, нито от мен е произнасяна думата проверка. Това, към което би трябвало да се стремим, е неприкритост. Много е мъчно тя да се реализира даже и в удобна административна среда. това е голяма по размер активност, която би трябвало да бъде тествана. Още от лятото на предходната година, когато започнаха митингите, вървяха разнообразни сигнали за изнасяне, заличаване и подправяне на документи. Всеки министър в границите на своята активност, в случай че открие такива документи, те би трябвало да станат обществени ". Той акцентира, че българите би трябвало да знаят кой разполага с техните пари.

Президентът разяснява и измененията в Изборния кодекс, въвеждащи наложително машинно гласоподаване в изборните секции с над 300 гласоподаватели: " Не споделям, че това е най-хубавото, само че ние сами се докарахме до такава степен - да даваме пари, с цел да повишим по някакъв метод честността и да отстраняваме недействителните бюлетини. Машините способстват доста и за понижаване на следения избор, тъй като, когато твоят избор е следен, ти би трябвало да се отчетеш ".

във връзка с проектите на властта за медицински хеликтопери

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР