Страхът има миризма, познанието за която се предава на поколенията

...
Страхът има миризма, познанието за която се предава на поколенията
Коментари Харесай

Страхът има миризма, познанието за която се предава на поколенията от майките

Страхът има миризма, познанието за която се предава на поколенията от майките, написа в. " Дейли експрес ", базирайки се на резултатите от американско проучване.

Авторите му от университета на Мичиган са открили, че бебетата се научават от какво да се опасяват от миризмата на уплашените си майки.

В опити с женски плъхове, подготвени да свързват мириса на пипер с болежка, посредством обособяване на феромони майките са " преподали " реакцията на боязън на потомството си.

Преди да забременеят женските са били тренирани да се плашат от мириса на пипер, като всякога, когато са го подушвали, им е бил прилаган електрошок. След раждането майките още веднъж са били изложени на действието на миризмата, само че без да им се ползва електрошок, с цел да се провокира реакция на боязън. Когато бебетата са били изложени на действието на миризмата, при тях е следено повишение на равнищата на стресовия хормон кортизол, написа Българска телеграфна агенция.

Скенерни изображения са посочили, че феромоните на майките задействат амигдалата - район в мозъка на бебетата, който най-често се свързва с страсти като боязън и тревога. Когато обаче откривателите са дали на бебетата вещество, блокиращо интензивността в амигдалата, те не са се научили да се опасяват от миризмата на пипер.

Откритието на американските експерти може да изясни по какъв начин травматични събития в живота на майката могат да повлияят върху децата, даже и да са се случили дълго преди раждането им.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР