“Страдаме от тази работа, защото е много изтощителна. Но какво

...
“Страдаме от тази работа, защото е много изтощителна. Но какво
Коментари Харесай

Невиждана бедност: 90% от сирийците нямат храна и вода

“Страдаме от тази работа, тъй като е доста изтощителна. Но какво друго ни остава? Вършим я, с цел да оцелеем ”, споделя Мохамед. Заедно със фамилията си той живее в Идлиб. Контролираната от екстремистки бунтовници провинция в Северозападна Сирия тъне в беднотия, тя пострада тежко както от войната, по този начин и от унищожителните земни земетресения през февруари. 

Заедно с десетки други мъже, дами и деца Мохамед рови из голямото бунище. С голи ръце те търсят из камарите отпадък всевъзможни неща, които към момента могат да бъдат употребявани, споделя АРД. Мохамед предава откритата пластмаса на една фабрика, която я рециклира и употребява за производството на рогозки и килими – с тях през зимата се топлят хората в бежанските лагери. За Мохамед, който споделя, че е бил ранен във войната, това е единственият късмет да обезпечи някакво прехранване на фамилията си. 

90% от сирийците живеят под прага на бедността

Според Шерине Ибрахим от организацията „ Care “ към 5 милиона души към момента живеят в пагубни условия в Северозападна Сирия. 80% от тях са дами и деца, които нямат сигурен достъп до храна и чиста вода, споделя Ибрахим. А излаз от рецесията не се вижда. Животът в регионите, следени от силите на диктатора Башар Асад, също не е лек. Повече от 12 години минаха от началото на войната, а през днешния ден 90% от популацията на Сирия живее под прага на бедността. 

Хуманитарните организации споделят, че цените на храните в Сирия са се нараснали тринадесет пъти. И предизвестяват, че заради световната инфлация има сериозен риск за доставките на помощи. Световната продоволствена стратегия на Организация на обединените нации (WFP) предизвестява, че е допустимо съществено понижаване на помощите.

Сирийски деца в бежански лагер Снимка: Xinhua/picture alliance

Регионалната директорка за WFP за Близкия изток Корин Флайшер е обезпокоена: “Цените ни са се нараснали с 40% през последните няколко години ”. Досега програмата подкрепя 5,5 млн. души в Сирия, само че през юли тази година близо 2 милиона души ще би трябвало да бъдат задраскани от този лист. “А най-лошото за доброволците на място е да избират кой да получи помощ в бъдеще и кой не ”, изяснява Флайшер пред АРД. 

“От 12 години сме в рецесия ”

От организацията споделят, че се нуждаят от минимум 180 милиона $, с цел да не престават да работят, както до момента. “Допълнително понижаване на дажбите е невероятно. Единственото решение е да понижим броя на получателите ”, споделя шефът на WFP за Сирия Кен Кросли. “Хората, които обслужваме, са претърпели опустошителните последствия от спора, бягайки от домовете си, губейки членове на фамилиите си и опциите си за прехранване. Без нашата помощ компликациите им единствено ще се усилят ”, изяснява Кросли. 

“От 12 години сме в рецесия - война, миграция, стопански срив. Не мисля, че е имало сходна рецесия от Втората международна война насам ”, споделя Махер, който получава помощи от WFP от 2018 година. Въпреки тях две от четирите му деца са недохранени. Семейството няма задоволително храна и за жена му, която страда от анемия. " Преди рецесията работех в петролодобива, само че този цех беше опустошен ”, споделя Махер. През 2010 година заплатата му се е равнявала на 400 $ на месец. Днес той изкарва едвам 14. 

Организациите упорстват за дълготрайна помощ

В Сирия има и друга сериозна заплаха - доставените помощи да попаднат в несъответствуващи ръце. Има съмнения, че режимът на Асад употребява доставките за персонално обогатяване. “Когато от ден на ден хора се нуждаят от помощ, рискът тя да бъде отклонена се усилва. В обстановка на огромна филантропична потребност помощта става доста привлекателна на черния пазар ”, изяснява Шерине Ибрахим.

Недостигът на помощ в изискванията на възходящо търсене основава съществени опасности, споделя Шерине Ибрахим от организацията „ Care “. Затова доста други неправителствени организации упорстват за дълготрайни ограничения в поддръжка на популацията в Сирия.

****

Вижте и това видео на Дъждовни води:

Хиляди още чакат помощ в Сирия

To view this video please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that supports HTML5 video

 

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР