Стотици украински бежанци започнаха да пристигат във вторник вечерта и

...
Стотици украински бежанци започнаха да пристигат във вторник вечерта и
Коментари Харесай

Опашки и списъци. Стотици украинци пристигнаха в лагерите в Елхово и Сарафово 


Стотици украински бежанци започнаха да идват във вторник вечерта и сряда сутринта в буферните центрове в Елхово и Сарафово. Лагерът в Елхово е с потенциал 1768 места, а този в Сарафово - 200 места. Към сряда сутринта по-големият център към този момент е напълнен на към една трета и измежду пристигналите в него се следи напрежение и неодобрение от изискванията, заяви бТВ.

Основните недоволства на бежанците са поради неналичието на климатици, хладилници и топла вода във фургоните, в които се настаняват хората, множеството - с дребни деца. Големи опашки се оформят за попълване на описи за пренасяне в почивни бази, а по-късно за разпределяне на закуски и вода.

Още в първите утринни часове в сряда към този момент са формирани няколко листата на хора, които желаят да заминат незабавно за почивни бази. Първата огромна група от украинци ще замине за някогашния пионерски лагер в Ястребино, само че към половината от към този момент пристигналите в Елхово най-вероятно ще би трябвало да останат още една нощ там.
 Лагерът в Елхово е ограден с телени огради, само че бежанците могат да излизат от него свободно.
От 1 юни държавното управление понижава от 40 на 15 лева дневната сума, която заплаща на хотелиерите за всеки емигрант, настанен в хотел, и тези, които желаят да останат там, би трябвало сами да си доплащат престоя по време на летния почивен сезон.

Управляващите възнамеряваха акция по пренасяне на всички украинци, които не могат да посрещнат тези разноски, в държавни почивни бази навътре в страната. Транспортирането им от Варна и Бургас трябваше да стартира в неделя с рейсове, а по-късно и с влакове. Тогава обаче отпътуваха едвам към 60 души.
 Фургоните не разполагат с климатици, хладилници и топла вода.
Липсата на интерес към проведения от страната превоз на вицепремиерката по дейно ръководство Калина Константинова.

В понеделник тя разгласи, че акцията по преместването на бежанци се приключва, а вместо това “хората в същинска потребност, които нямат къде да отидат след 31 май ”, ще бъдат настанени краткотрайно в центровете в Елхово и Сарафово. Планът е те да останат там най-вече 72 часа, след което да бъдат превозени до държавни почивни бази.

Тошева призна пред Нова нюз, че изискванията в Елхово в действителност не са подобаващи за престояване на дребни деца, защото металните фургони не разполагат с климатици и температурата през лятото вътре м оже да стане доста висока. По думите ѝ в сряда надали ще бъдат превозени повече от половината пристигнали в Елхово, а на останалите ще им се наложи да останат втора нощ в лагера.

Междувременно зам.-министърката на туризма Ирена Георгиев разяснява, че управляващите не разкриват в кои държавни бази имат намерение да настанят украинци по две аргументи - от съображения за сигурност, а и с цел да дадат еднакъв късмет на хората да намерят места там. Опасенията на ръководещите са, че бежанците с коли могат да се насочат сами към тези места, в случай че бъдат оповестени, и по този начин да не останат места за други, които са по-нуждаещи се.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР