Стотици са арестувани в мащабна акция на националните полиции на

...
Стотици са арестувани в мащабна акция на националните полиции на
Коментари Харесай

Стотици арести в операция Троянски щит

Стотици са задържани в огромна акция на националните полиции на няколко европейски страни и на Нова Зеландия. Всички те в продължение на три години са съумели да декодират хиляди криптирани известия в мрежите на всевъзможен жанр нарушители, разяснява австралийската полиция. Новозеландската полиция пък разказва интервенцията като най-изпипаната до момента против проведената престъпност, съобщи Българска телеграфна агенция.

Операцията се наричала " Троянски щит ". Тя е разрешила и на проверяващи от 16 страни да следят членове на мафията, на азиатски незаконни синдикати и на банди на моторизирани нарушители.

До прехващането на известията се стигнало с помощта на приложение, наречено ANOM, което употребили нарушители от целия свят, с цел да поддържат връзка кодирано, само че което е било де факто следено от ФБР.

Съобщенията сред нарушителите засягали проекти за убийства, трафик на дрога и оръжия. Приложените е било конфигурирано на мобилни телефони, които са били лишени от всевъзможни други функционалности. Те са се разменяли на черния пазар. От подобен вид телефон е можело да се поддържа връзка единствено с различен сходен телефон. Апаратите с приложението станали доста известни и спечелили доверието на огромни фигури в проведената престъпност, които се разгласявали за гаранти за неговата сигурност. Всички те били следени, без да си дават никаква сметка за това.

Според австралийски медии служителите на реда взели участие в раздаването на тези телефони на известни нарушители, включително и на австралиец, търсен за трафик на дрога и избягал в Турция.

Само в Австралия по време на интервенцията бяха осъществени 224 ареста във всички елементи на страната.

В Нова Зеландия бяха арестувани 35 души, по-специално за трафик на дрога и пране на пари. В страната в интервенцията са взели участие над 300 служители на реда. На задържаните са повдигнати 900 обвинявания и са били иззети 3,7 милиона новозеландски $ (2,6 милиона щатски долара) под формата на активи.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР