Стотици прилепи са били зазидани живи при санирането на блокове

...
Стотици прилепи са били зазидани живи при санирането на блокове
Коментари Харесай

Прилепи са били зазидани живи при санирането на блокове в Бургас

Стотици прилепи са били зазидани живи при санирането на блокове в Бургас, съобщи Българска национална телевизия.

Сигналът за случилото се в блокове 67 и 71 в кв. " Изгрев " е получен първо във фондация " Дивите животни ". Оттам разпространиха видеокадри, които демонстрират по какъв начин под поставената изолацията изваждат полумъртви прилепи. Фондацията е подала сигнал и до районната екоинспекция, съгласно който при санирането на панелни блокове в пукнатини и фуги са зазиждани прилепи от типа ръждиви вечерници, както и други мигриращи типове.

Прилепите са предпазен тип и унищожаването им в България се санкционира със закон.

Междувременно през днешния ден екоинспекцията в Бургас издаде инструкции до кметовете в региона за превантивни ограничения за ограничение на негативното влияние върху прилепите и птиците, обитаващи постройките, които се санират. Екоинспектори и чиновници на Община Бургас са ревизирали двата жилищни блока, които са в развой на саниране, съобщи Българска телеграфна агенция.

Част от ограниченията, които Регионална инспекция за опазване на околната среда - Бургас е изпратила до кметовете са: проучване на постройките на допустимо най-ранен стадий за съществуване на предпазени типове, използване на ограничения за безвредно извеждане на предпазените типове от убежищата им преди санирането, при опция недопускане на ремонтни действия по време на зимуване на прилепите и по време на размножителния им интервал.

На строителните компании е обещано наставление преди осъществяване на строително-монтажни работи в отворите да се слагат тръби за изселване на прилепите.

Същевременно пред Българска национална телевизия техническият началник на бригадата, санираща един от блоковете Веселин Неделчев разяснява, че не са получили авансово наставления и трансферира виновността към природозащитниците. " Еколозите първо не са си свършили работата както би трябвало, тъй като те знаят, че се санира в България. Нищо не им пречи да минат по общините и да питат кои блокове ще се санират, да схванат, да отидат и да си създадат изследването, след което да го внесат в общината и да кажат - в този, този и този блок има такива типове животни, които би трябвало да бъдат предпазени ", счита той.

От районната екоинспекция показват, че следва да бъде взето решение за справяне с порблема на национално равнище. Сформирана е работна група към районното министерство, в която вземат участие представители на научни институти към Българска академия на науките, министерството на околната среда, камарите на строителите и на инженерите в капиталовото планиране, както и неправителствени организации и природозащитници.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР