Стотици общини в страната изпитват сериозни затруднения с плащането на

...
Стотици общини в страната изпитват сериозни затруднения с плащането на
Коментари Харесай

Кметът на Димитровград: Всички 265 български общини имат нужда от държавна финансова подкрепа

Стотици общини в страната изпитват съществени усложнения с заплащането на сметките за ток поради по-високите цени на електрическата енергия. Затова много от тях минаха към режим на тока на уличното осветяване. Днес от Агенцията по държавна финансова ревизия оповестиха, че ще ревизират какви пари са отделили публично общините за заплащане на общински сметки на ток в интервала октомври 2021 година - февруари 2022 година, като те ще бъдат съпоставени с година по-рано. Става въпрос за общини, които вкараха режим на улично осветяване и " други услуги за жителите, които са свързани с разход на електрическа енергия ". Ще бъдат тествани и извършените публични поръчки за доставка на ток, както и подхванатите ограничения за понижаване на разноските за електрическа енергия. При който няма нарушаване, страната ще помогне и ще има отплата за по-високите сметки за ток, дават обещание от МФ.

За проблемите с високите сметки и обещанията на държавното управление беседваме с кмета на Димитровград Иво Димов, който е и заместник-председател на Управителния съвет на Националното съдружие на общините в Република България.

Общините са сложени пред доста тежки решения, господин Димов.  Много кметове споделят за фрапантни нараствания на сметките за ток. Днес публично беше обявено от господин Кирил Петков, че общини, които имат потребност от финансова помощ за сметките за електрическа енергия, ще бъдат проверявани от АДФИ. Вие по какъв начин реагирате на тази вест?

гарските общини за законосъобразността и целесъобразността на изразходваните средства в общинските бюджети. Ако има някакви нарушавания, се издават актове глобяват. Вижте, съгласно мен това не кореспондира  със положението, в което се намират общините.Реално всички 265 български общини имат проблем и имат потребност от финансова поддръжка в лицето на страната. Заедно би трябвало да търсим начини за решение на проблемите. Плащаме цена на електрическа енергия, каквато заплаща бизнеса, само че бизнесът създава продукция с добавена стойност и може да поправя цената, до момента в който общините дават обществени услуги.
Правителството умува по какъв начин да помогне на общините за тока, само че им праща и финансов надзор
Правителството разисква по какъв начин да помогне на общините за скъпия ток, само че по едно и също време с това им праща и финансов надзор, заяви първоначално...
Прочети повече
Нашето гледище е за установяване на отплата, която да покрие част от големите загуби, които търпят общините, в противоположен случай след 2-3 месеца ще изпаднем в неспособност да изпълняваме обществените услуги, които са ни вменени по закон. Над 1 200 са обществените услуги, които се дават от българската община. 

Драстично ли са се нараснали сметките Ви за ток?

Ние се засипахме от образци по тази причина какъв брой пъти се е повишила електрическата енергия и какъв брой фрапантно са се нараснали сметките. В последните няколко дни чух доста упреци към общините за какво не са създали по този начин, че да влагат авансово е енергоспестяващо  осветяване. Примерът с Димитровград е индикативен. Преди две години общината изтегли заем, с цел да може да подмени уличното осветяване в целия град. Ние изтеглихме и сами си подменихме осветлението в Димитровград. Проектът за дребните обитаеми места, 26 на брой, с който кандидатствахме по норвежкия финансов механизъме в аварийния лист.

Анализът демонстрира, че приблизително на територията на общината имаме понижаване с 25% на изразходваната сила. Въвели сме енергоефективно осветяване и забележете имаме 180% чисто нарастване в сметката за ток. Преди три години сме плащали 37 000, а сега плащаме над 100 000 за улично осветяване. Всяка община е характерна.
Мракът завладява от ден на ден общини
Мракът завладява от ден на ден общини в България, откри Actualno.com. Заради непостижимите сметки за ток десетки кметове вкарват режим на...
Прочети повече
Това не трябва да се случва. Нито детски градини, нито обществени институции би трябвало да понасят тази тежест и тези разноски. От НСОРБ постоянно споделяме, че няма по какъв начин една обществена услуга, като центровете за настаняване от фамилен вид / които оферират услуги близки до домашната среда/ да заплащат ток като небитов консуматор. Т.е. те заплащат тока на цена като индустриално дружество. Това е най-лошият сюжет – да създадем най-потърпевши обществените услуги. С доста сътрудници търсим разнообразни способи за икономисване нна разноски. Било то посредством ограничение на уличното осветяване или рестрикции на потреблението, само че това са краткотрайни ограничения. Не могат да компенсират това нарастване. Могат да спестят 20 – 25%, а останалото ще пристигна от локалните доходи. Това значи, че ние би трябвало да ограничим финансовите разноски в общините. И хората, които чакат дълго време за нова улица, тротоар или детска площадка, няма да я дочакат. Поне не и тази година.

Реално общините доставят доста обществени и обществени услуги, само че те не са търговски сдружения. Ако страната не подаде ръка на българската община, действително има ли кой?

Ние не можем да се оправим сами с това предизвикателство. Със лични средства не можем да го създадем. И това е реалност.

Това е неизбежно. И става действително възможно. Ако уличното осветяване не свети от 12 през нощта до 5 сутринта, то това е причина за увеличение на закононарушенията. Всеки един кмет, като добър управител би трябвало да поеме риска от сходни непопулярни ограничения, да изясни на хората своите решения и да реши по какъв начин е най-добре да постъпи. Но отново споделям. След два месеца, на тези цени на електрическата енергия, ние няма да можем да изпълняваме отговорностите си и да предоставяме услугите, които са ни вменени по закон. В град Димитровград, където е допустимо изключихме осветителните тела през дирек. Но не на всички места това е допустимо, изключително в дребните обитаеми места. Реално видяно подпомагайки общините не се подкрепят кметовете на тези общини. А се протяга ръка на хората, които имат потребност тъкмо от това.
българските общини за
Още от ОБЩЕСТВО:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР