Стотици компании са поставени в позицията на заложник на Министерството

...
Стотици компании са поставени в позицията на заложник на Министерството
Коментари Харесай

Емил Караниколов взе на „ръчно управление“ еврофинансирането за бизнеса?

Стотици компании са сложени в позицията на пленник на Министерството на стопанската система, на което е поверено ръководството на оперативна стратегия „ Иновации и конкурентоспособност “. Тоталната липса на информация, прекъсването на процедури за кандидатстване, неподписване на догорите със спечелили финансиране сдружения са единствено част от проблемите. Ръководеното от министър Емил Караниколов ведомство като че ли е хванало в мъртва хватки жизнеспособния бизнес у нас, а страхът от репресии, в случай че си разрешат да дадат публичност на скандалния проблем, е гаранция, че ръководещите ще създадат каквото им е угодно.
По данни на ИСУН – системата, която дава информация за осъществяването на стратегиите в действително време, се вижда, че към 26 юни 2020 – 6 месеца преди края на оперативна стратегия „ Иновации и конкурентоспособност “ 2014-2020, контрактуваните средства са 76,77% от парите по европрограмата за България. Реално изплатените са едвам 50,61%.

Наскоро е осъществена рокада в управлението на ръководещия орган (УО) на европрграмата. Директорът и зам.-директорът й са си разменили местата, а един от сътрудниците им е отхвърлен. Източници на Фрог от икономическото министерство разкриха, че кадровата смяна е обвързван и с следствието на прокуратурата на европроектите, поради които с обвиняване се снабди Александър Деянов–Скилър, а в ареста не престават да са сестра му Лиляна Деянова и съдружникът й Мартин Димитров. Не е ясно дали обаче това е повода за тоталната мъгла в която се държи сега бизнесът, който чака помощ и поддръжка в изискванията на рецесия.

Бизнесът е заставен да мълчи

„ Случващото се с програмата през последните 6 месеца, будят подозрения за дейности с нечисти подбуди, а непоследователни дейности и бездействия на ръководещите основават предпоставки за корупционна среда. Разочарованието и даже омерзението, което бизнесмените изпитват сега, е резултат от тоталната липса, както на информация, по този начин неналичието на поддръжка след внезаптните компликации от непредвидената коронавирус рецесия. Единствено се разбра, че има смяна в управлението на ръководещия орган (УО) в Министерството на стопанската система. Упорито се приказва, че министърът, макар че би следвало да няма директна интервенция в работата на този орган е взел европрограмата на „ ръчно ръководство “. “, сигнализира пред Фрог Нюз специалист по европроекти и съветник по оперативната стратегия, ориентирана към бизнеса у нас, който помоли да не публикуваме името му.

„ Никой не знае нито какво се случва, нито какво да предприеме. Немислимо е някой да си разреши да приказва обществено или да изиска сметка на ръководещите. Никой не знае по какъв начин, за кого и защо ще отидат големите европейски средства, които страната ни би трябвало да усвои до края на годината. В ход се трансформира характерът на програмата – главната й цел постоянно е била да подкрепя капиталовия развой на българските предприятия за повишение на конкурентноспособността им. В момента се одобряват единствено документи по две процедури за микро, дребни и междинни предприятия, които финансират оборотни средства за компаниите. “, сподели още специалистът.

По думите му от Министерството на стопанската система настояват, че всички пари ще бъдат ориентирани към компаниите за превъзмогване на следствията от Коронавирус пандемията. Информация обаче за размера на наличния запас и метода му на систематизиране няма.

„ В рамките на три месеца от март до юни, Управляващ орган се люшка в решенията си от едната в другата прекаленост – ще има – няма да има! Предприятията, които дълго време чакаха решения, подкрепящи вложения в съоръжение и нововъведения към този момент са изцяло обезверени, че ще имат опция да изпълнят своите вложения, които са в интерес на българската стопанска система. Несъмнено, сходни дейности от страна на Управляващ орган, с обещания за процедури и внезапното им преустановяване в последните дни до крайния период, се отразяват отрицателно. От началото на на 2019 година става все по-ясно, че в тази европрограма няма никаква сигурност. “, сподели още специалистът.

Припомняме, че в края на март, в разгара на нервността към ковид у нас и по света, имаше индикации, че държавното управление се приготвя да затвори оперативна стратегия „ Иновации и конкурентоспособност “. Опасенията на бизнеса тогава бяха свързани с хипотетичното желание на ръководещите средствата от програмата да бъдат пренасочени за заеми, които да се дават от Българската банка за развиване (ББР).

Какво се случва с процедурите по Оперативна програма „ Иновации и конкурентоспособност “

Изложената по-долу фактология демонстрира непрекъсната смяна в решенията на ръководещия орган на програмата, чиито принципал е Министерството на стопанската система. Нека не забравяме, че в ресора на вицепремиерът Томислав Дончев са европейските фондове у нас.

Процедура „ Стимулиране внедряването на нововъведения от съществуващи предприятия “ се бави към този момент година и половина. Процедурата е планувана за оповестяване през декември 2018 година, само че в началото преместена за месец юни 2019 година, след това за септември 2019 година и най-после за декември 2019 година На 13.02.2020 година, дълго чаканата процедура е оповестена от Управляващ орган на Министерството на стопанската система, само че в последните дни преди крайния период, цели 76 дни след отварянето й, ненадейно е прекъсната. Въпреки компликациите на компаниите, поради настъпилото изключително състояние в резултат на епидемията COVID-19, по процедурата съумяват да подадат планови оферти 127 компании. Несъмнено, до крайния период най-малко още толкоз компании са можели да се включат. Така са налице най-малко 250 излъгани компании, които са вложили неимоверни старания, с цел да приготвят капиталови оферти, базирайки се на предложения за съоръжение от производители от цяла Европа, в изискванията на пандемия.

През месец май 2020 година, ревизираната процедура „ Стимулиране внедряването на нововъведения от съществуващи предприятия “ още веднъж се пуска за второ публично разискване в интервала 12 - 19 май 2020 година след утвърдени към този момент методология и критерии за асортимент. Дата на оповестяване, посочена в ИСУН 2020 (Информационна система за ръководство и наблюдаване на средствата от Европейски Съюз в България) е 26.05.2020 година, само че към 26.06.2020 година, т.е. месец след публичното разискване, към момента не е отворена. Източниците ни от МИ споделят, че надали ще има банкет на планове по тази процедура, а какво ще се случи с плануваните 85 млн. лева също не е ясно.

По процедура „ Подобряване на индустриалния потенциал в дребните и междинни предприятия “ фирмите аплайват до май 2019 година за вложения в машини и съоръжение, които да подобрят индустриалните им процеси. Внесени са 1532 планови оферти от компании – производители в България. Бюджетът на процедурата обезпечава финансиране на 340 плана на обща стойност над 143 милиона лв. (143 285 085,82 лева е точната сума). В така наречен „ аварийни описи “ остават повече от 1000 компании с високо оценени планове, за които не доближи финансиране.

Според данните от страницата на Управляващ орган към 9 март 2020 година са подписани контракти с едвам 323 предприятия, като цената на безвъзмездната финансова помощ е 138 799 301,35 лв..

В края на април, Комитетът по наблюдаване на програмата взема решение да финансира още планове от аварийните описи с малко над 65 млн.лв. Това са останки, свободни, неусвоени, спестени пари в последната година на референтния интервал, които следва да се договорят с фирмите до края на 2020, с цел да не бъдат изгубени. Планираното нарастване на бюджета разрешава финансиране на още към 120 компании, които могат да създадат вложения в машини и съоръжение. В интервала 22-27 май 2020 година са изпратени предложения до всички, за които доближава спомагателният запас. Малко преди крайния период за показване на документи Управляващ орган започва процедура по анулация на уговорения час, посредством телефонни позвънявания. Това се случва откакто огромна част от поканените предприятия са дали документите си за сключване на контракти и са получили позвъняване за съответна дата и час, на които би трябвало да се явят за фактическото разписване на контракта. В последна сметка – подписването на контракти с планувания бюджет от над 65 млн. лева се стопира ненадейно. Над 100 компании, които работят по капиталовите си планове от началото на 2019 година са за следващ път излъгани държавната администрация.

Повече от месец след отваряне на процедурата „ Подкрепа на микро и дребни предприятия за превъзмогване на икономическите последици от пандемията COVID-19„ са утвърдени 1760 плана от постъпили 27 619 оферти. С този ритъм на разглеждане, последните планове ще бъдат прегледани след две години, макар че процедурата се популяризираше необятно от ръководещите като бърза ликвидна поддръжка. От утвърдените до в този момент 6.4% от кандидатствалите, няма нито един план, който да е получил действително безвъзмездната финансова помощ.

Процедура „ Подкрепа за междинни предприятия за превъзмогване на икономическите последици от пандемията Коронавирус 19 “ към момента не е стартирала. Условията и се афишират за повторно за публично разискване. Процедурата е ориентирана към междинните предприятия в България (с личен състав 50-250 човека) и планува до 150 000 лева помощ за оборотни средства. Притеснителното тук е, че 30% от тежестта на оценката е напълно субективна и оценителната комисия ще преценя на кого какви точки да присъди при изискване, че правилото „ първи импортиран – първи по право “ към този момент не важи.

Това, което се случва с тези евросредства към днешна дата лишава бизнеса от поддръжка и го принуждава да работи в тотално непредвидима административна среда. Публичното говорене по тематиката автоматизирано ще лиши всеки бизнесмен от възможното финансиране на плана му. Това е комфортно за Министерството на стопанската система. Но дали всички ще желаят да мълчат?

Очаквайте продължение.

По тематиката работи Диана Йонкова
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР