Стотици изкачиха Бунарджика, където с военнен ритуал и поднасяне на

...
Стотици изкачиха Бунарджика, където с военнен ритуал и поднасяне на
Коментари Харесай

Пловдивчани отдадоха почит на загиналите за свободата ни



Стотици изкачиха Бунарджика, където с военнен обред и поднасяне на цветя и венци пред паметника на цар Александър II продължи честването в Пловдив на националния празник на България. 

Пловдивчани и посетители на града, доста от тях  с дребни деца, изкачиха пешком хълма, с цел да отдадат респект на починалите за свободата на България.

Тази година формалното  слово бе на проф. доктор Тони Шекерджиева – Новак, ректор на АМТИИ „ Проф. Асен Диамандиев, която акцентира, че " свободата е универсална полезност, право, само че и обвързване ".

" Днес честваме 144 години независимост! Сега повече от всеки път времето постанова ние да сме в него, както то е в нас. Трудно време, което изисква и ни задължава да сме свободни, и да умеем да вършим своите съдбовни  избори. Такива избори каквито вършат същински свободните! 

Днес 3-ти март ни пита почтени ли сме за свободата? Имаме ли я в действителност, знаем ли какво да  вършим с нея и по какъв начин да живеем свободно?! Защото през днешния ден в случай че печелим, печели цялостен народ, само че в случай че изгубим, към този момент не губим единствено себе си! 

Затова поисквам на днешния 3 март - 144-ти поред и популярен като всички предходни и бъдещи празници на свободата, да я заслужим с всяка наша дума и деяние, да я отстояваме и опазим по най-смисления метод – този, на който ни научиха героите ни ", сподели още проф. Новак. 

В церемонията  взеха  присъединяване внушителен взвод, венценосци,  боен духов оркестър и комитет „ Родолюбие “ с обичайния поход на свободата. 

Венци пред паметника поставиха  кметът Здравко Димитров и  областният шеф Йордан Иванов, ръководителя на Общински съвет Александър Държиков, политически партии и жители. 

На хълма наред с българския трибагерник, не липсваха и съветски флагове, само че честването мина умерено. 



По-късно на паметника на опълченците на Централни гробища бе отслужена панихидата за починалите за свободата на България герои.

Кулминацията на честването в Пловдив ще е на Централния площад  в 18.30 ч., където ще се състои тържествена инспекция - заря с присъединяване на военни формирования от гарнизон Пловдив. Строят ще бъде признат от генерал-майор Явор Матеев, пълководец на „ Съвместното командване на специфичните интервенции “ на Българската войска.

Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР