Стотици хиляди шиити отбелязаха убийството на внука на пророка Мохамед

...
Стотици хиляди шиити отбелязаха убийството на внука на пророка Мохамед
Коментари Харесай

Хиляди шиити се клаха и ляха кръв, за да почетат кончината на внука на пророка Мохамед

Стотици хиляди шиити означиха убийството на внука на пророка Мохамед през седми век, като нарязаха себе си и децата си със саби и ножове, висящи от вериги. В предишното процесията бе атакувана от сунити екстремисти, в това число и „ Ислямска страна “. Във връзка с терзанията по отношение на сигурността 25 000 чиновници на иракските сили за сигурност бяха изпратени в Кербала, с цел да пазят вярващите, написа в. " Дейли Мейл ". Някои скандираха лозунги срещу иракския кюрдски водач Масуд Барзани, като „ Барзани ти си спонсора на разкола на страната “ и „ не си вярвай, че ще ти дадем Киркук “.

През миналите дни в самостоятелния Иракски Кюрдистан се организира референдум за самостоятелност. Независимостта бе всеобщо подкрепена от гласоподавателите.

Хамед ал Обаяс, уредник на церемонията, съобщи, че лозунгите са ориентирани срещу „ конспирацията за сепаратистите в Северен Ирак “.
Поклонниците се режеха със саби, до момента в който плачеха и удряха гърдите си в символ на опечаленост по време на годишната гала Ашура.

Фестивалът има за цел да уважи паметта на имам Хюсеин, погубен от силите на халиф Язид през 680-а година. Убийството на Хюсеин бе част от разногласието, кой да наследи пророка Мохамед.

Превод и редакция: БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР