Стотици хиляди хора са излезли днес по улиците на Хонконг

...
Стотици хиляди хора са излезли днес по улиците на Хонконг
Коментари Харесай

Масов протест в Хонконг срещу предложения закон за екстрадиция

Стотици хиляди хора са излезли през днешния ден по улиците на Хонконг в всеобщ митинг против оферти от държавното управление закон за екстрадицията, което съгласно критиците ще разреши на континентален Китай да преследва своите политически съперници в града, който обичайно е леговище на комунистическата партия, съобщи The Guardian. Спорният законопроект за екстрадиция ще разреши на обвинени за закононарушения да бъдат съдени в Китай.

Протестиращите се разпръснаха във "Виктория Парк ", a полицията затвори метростанциите и стартира да насочва хора през тесни пътни артерии, което провокира обвинявания, че преднамерено се прави опит за разстройване на митинга.

Критиците настояват, че препоръчаният закон, който се чете за повторно в Народното събрание в сряда, ще узакони отвличанията в града и ще подчини политическите съперници и деятели на необятно подложената на критика от Китай правосъдна система. Те се притесняват, че пропекинското държавно управление на Хонконг няма да устои на молби от политически темперамент.

Организаторите повдигнаха прогнози за изборната интензивност, откакто към 180 000 души се събраха във Виктория Парк във вторник, с цел да отбележат 30-годишнината от смъртоносното репресиране на протестиращите в Китай на площад Тянанмън. Бдението, което се организира всяка година от 1989 година насам, също е митинг против законопроекта за екстрадицията.

В четвъртък стотици юристи и съдии безмълвно прекосиха града в символ на митинг против законопроекта за екстрадиция. Маршът бе воден от Мартин Лий, интернационално приета продемократична фигура и някогашен законодател, който съобщи, че опълчването на законопроекта е „ последната борба за Хонконг “.

Анти-пекинският яд бе подхранван от арестуването през април на уредниците на продемократичните митинги през 2014 година и пониженото наличие на продемократични законодатели, откакто шест бяха отстранени от Народното събрание през 2016 и 2017 година поради митинг против Пекин по време на полагането на клетва.

От края на английското ръководство през 1997 година, Хонконг е работил в границите на режима „ една страна, две системи “, със мощна правна система, възприемана в интернационален проект като най-силен актив. Мнозина обаче считат, че автономията на града е подкопана от възходящото въздействие на Пекин.

"Ако загубим този Хонконг, Хонконг към този момент няма да е Хонконг, а просто още един китайски град ", сподели Лий за Guardian.

Правителството на Хонконг, водено от Кари Лам, споделя, че законопроектът е нужен за битка с престъпността и че Китай е значим стратегически сътрудник в това отношение. Въпреки това, съмненията, че законопроектът е пожелан от Пекин, бяха подкрепени предишния месец, когато членът на Политбюро Хан Джен изрази поддръжката си и разкри, че цел са били чужденци, които са правили закононарушения против китайската национална сигурност отвън Китай и които са пристигнали през Хонконг.

Корумпираните китайски служители и магнати, които са избягали в Хонконг, също са съществена грижа за държавното управление на континента, което в никакъв случай не е имало молба за прекачване на бежанци в Хонконг през 22-те години след края на английското ръководство.

Правозащитни групи, юридически съюзи и многочислени държавни управления показаха своята угриженост по отношение на законопроекта.

Държавният секретар на Съединени американски щати Майк Помпео предизвести, че това може да навреди на върховенството на закона в Хонконг, а комисията на две партии прикани администрацията на Лам да се вслуша в необятно публикуваните опасения.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР